XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Переможці Sikorsky Challenge 2022 : Проєкт №39 Акустотермометр

Серед переможців цьогорічного Фестивалю інноваційних проєктів Sikorsky Challenge 2022 - проєкт команди КПІ імені Сікорського "Акустотермометр" (керівник - Сергій Найда, завідувач кафедри факультету електроніки). В 2021 році Сергій Найда презентував на Конкурсі  проєкт "Широкосмуговий акустичний вушний ехо-спектрометр"  , який став переможцем в номінації "Краще технологічне рішення".


Серед сучасних методів профілактики та лікування різних захворювань важливе місце
посідає новий напрям ранньої діагностики - вимірювання глибинної температури тіла людини за допомогою її власного теплового випромінювання. Це випромінювання відбувається діапазонах:
  • надвисоких частот
  • інфрачервоного випромінювання
  • акустичного випромінювання в ультразвуковому діапазоні. 
Відповідно до цього розрізняють такі методи вимірювання внутрішньої температури: інфрачервоне теплобачення, радіо- та акустотермометрію . При цьому акустотермометрія  характеризується кращою просторовою роздільною здатністю, більшою глибиною зондування, меншим загасанням, а також є простішою в технічній реалізації, що свідчить про перспективи її використання. 

Проблема відсутності на ринку акустотермометра як розробленого приладу, з потрібною для цілей пасивної діагностики точністю визначення глибинної температури, стала стимулом для
досліджень, що були успішно проведені на кафедрі акустичних та мультимедійних електронних систем факультету електроніки КПІ ім.Ігоря Сікорського.

В результаті досліджень команда розробила неінвазивний діагностичний прилад нового покоління –  акустотермометр, який вимірює глибинну температуру тіла людини шляхом реєстрації власного теплового акустичного випромінювання тіла, що є абсолютно безпечним для людини. За словами розробників,  аналогів цьому Акустотермометру  в світі немає. 

Акустотермометр може виміряти температуру на глибині до 10 см, з точністю 0,20С, і з просторовою роздільною здатністю 1 мм.

Основні характеристики Акустотермометра:
  • Точність вимірювання 0,2°С
  • Вимірювання температури тіла людини у реальному масштабі часу
  • Застосування еліптичної лінзи для фокусування прийомного ультразвукового пучка дозволяє вимірювати глибинну температуру тіла людини одночастотним та одноканальним методом, що забезпечує більшу глибину вимірювання температури.
Основним споживачем інноваційного Акустотермометра є медичні заклади, в яких необхідно проводити процедури:
  • тривалого моніторингу немовлят з дня їх народження
  • діагностики глибинних запалень і різних видів пухлин при глибині їх залягання 2-10 см
  • термометрії головного мозку та завитки внутрішнього вуха людини
  • контролю температури під час гіпертермічної дії на злоякісні пухлини та під час фізіотерапевтичної дії.
Можливе також використання Акустотермометра в домашніх умовах для скринінгових досліджень, наприклад, онкологічних захворювань.

Відеопрезентація Акустотермометра:

 

На сьогодні в проєкт проінвестовано 4000 $. Для продовження робіт з розробки дослідно-промислового зразку портативного Акустотермометра та впровадження його у промислове виробництво команді ще потрібні 100000$. 

Спонсор цьогорічного Фестивалю інноваційних проєктів GIST (програма Державного департаменту США «Глобальні інновації через науку та технології») обрала проєкт Акустотермометр для фінансової підтримки. Проєкт отримає стипендію на розвиток в розмірі  50000$.

Вітаємо команду проєкту з перемогою і бажаємо якнайшвидшого запуску промислового виробництва 

Коментарі