XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Криза - небезпезпека чи можливості?

В китайській мові ієрогліф КРИЗА складається з двох частин. Перша означає "небезпека", друга - можливості.


«Першочергове завдання в умовах світової пандемії - це усвідомити наявність кризи, законсервуватися і вижити», - вважає Ілля Лаурсен, венчурний інвестор, що входить в топ-25 hi-tech-лідерів Європи за версією Wall Street Journal

Поточну ситуацію у зв'язку з пандемією обговорювали  Ілля Лаурсен та Юрій Пивоваров, голова оргкомітету Київського міжнародного економічного форуму.

"Незважаючи на те, що ситуація і справді дуже серйозна, мені здається  важливо - говорити не тільки про фізичне зараження, а й про інформаційне. З огляду на те, що світ став цифровим і "без кордонів", це значно примножує пов'язані з пандемією проблеми. Те, до чого світ ще не готовий - як захиститися від інформаційного вірусу.

Важливо розуміти, що вживаються всі заходи  і при цьому треба не перегнути палицю, адже ціною цього може бути смерть багатьох галузей.

Вже зараз можна говорити, що три галузі постраждали найбільше.

Перше - це авіаперевезення. Адже це саме та індустрія, де непередбачена зупинка літака навіть на 10 хвилин може вбити авіакомпанію. Литва має гіркий досвід, коли за останні 15 років збанкрутували три національні авіакомпанії і ми точно знаємо, що коли таке відбувається - це впливає на все. Позбав країну логістики - і її місце в світі зміниться, адже без зв'язку зі світом  вона не зможе існувати.

Друге - це все, що пов'язане з туризмом - готелі, ресторани, розважальні заходи.

Третє - це рітейл, фізичні покупки. У довгостроковій перспективі люди, звичайно, від цього не відмовляться, але в короткостроковій - магазини стоять закритими, а ритейл - це якраз той сектор, де важлива оборотність капіталу і можливість продати закуплені товари протягом місяця, наприклад.

Природно, поки люди думають тільки про фізичний страх (але мені дуже хочеться вірити і,судячи із всіх звітів, які я читаю, так і повинно бути), ще близько місяця піде на стабілізацію фізичних ризиків і тільки тоді ми зможемо оцінити, що ж відбувається з економікою.

Ще, як я вже говорив, дуже важливо тверезо оцінювати заходи захисту і їх шкоду. Адже, в кінцевому підсумку, бізнес - це податки; податки - це охорона здоров'я, а здоров'я - це ті ж життя.

Також, щоб трохи розбавити песимістичні новини, хочу відзначити неймовірну швидкість, з якою світ йде в цифру. Я відслідковую фінансові ринки за індексом NASDAQ і бачу неймовірний поштовх технологій. Amazon вже зараз найняв 100 000 нових працівників, щоб обслуговувати додатковий потік замовлень. Криза змінить світ, адже будь-яка звичка з часом закріпиться.

Про ринок венчурних інвестицій

Я можу відзначити два тренди, два табори. Одні венчурні інвестори заморозили все, а другі навпаки - починають інвестувати агресивно. Других, все ж таки,  більше, адже традиційно венчурний капітал набагато сильніше пов'язаний з техсектором, ніж з чимось ще.

В принципі, венчурний капітал був створений Кремнієвою долиною саме для цього. Ми не можемо поки зпрогнозувати ситуацію в Америці. Якщо Китай вже частково подолав кризу, Європа знаходиться на піку, то Америка - ще не розкрита карта, що теж робить свій вплив.

Є великий тренд по вичленовуванню окремих сегментів, наприклад, таких як віддалена медицина, а також все, що пов'язано з віддаленим обслуговуванням бізнесу, логістика. Ці сегменти мають небачене зростання за останній час.

Про геополітику

На мою думку, позиція Китаю була штучно занижена до початку пандемії. Економічна війна, яку США вели в світі, і в першу чергу з Китаєм, лякаючи тарифами на електроніку, технології і ноу-хау, привела до того, що в середньому технічний сектор просів в три рази.

З огляду на всі умови, напевно можна говорити, що в короткостроковій перспективі за 6-12 місяців Китай зробить великий ривок. У плані довгострокової перспективи, я думаю, буде паритет двох найсильніших гравців - Америки і Китаю.

Ні для кого вже не секрет, що за лаштунками йде боротьба за оволодіння штучним інтелектом. Зараз говорять приблизно про 9-ть компаній, які вже стоять на межі найбільшого прориву і будуть стояти за майбутнім всіх технологій, - три в Китаї і шість в Америці. Так що, поки ми говоримо про збереження паритету; а про прогноз, що буде через 5-10 років, сказати складно.

Стратегія виходу з кризи

Є золоте правило з часів Рокфеллера: в періоди зростання - розвивайся, а в періоди кризи - виживай. Сам факт виживання означає значне зростання, адже за визначенням, ті хто не виживають, звільняють місце для майбутнього зростання інших. Так, наприклад, йде життєвий цикл лісу в Каліфорнії: коли пожежа спалює одні дерева, саме це дає можливість іншим зростати.

Першочергове завдання - це усвідомити наявність кризи, законсервуватися і вижити.

Друге - продумати стратегію в довгостроковій перспективі, в залежності від свого сектора. Якщо раптом ваш сектор знаходиться в числі тих, які зараз затребувані - використовувати цю рідкісну можливість для зростання.

Закінчу своєї улюбленої китайської прислів'ям: «Повз кожного може проскочити кінь удачі, але не кожен зможе його розпізнати і вскочити».

За матеріалами huxley



Коментарі