XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Найкращі проєкти Конкурсу інноваційних проєктів Sikorsky Challenge 2021. Широкосмуговий акустичний вушний ехо-спектрометр

Знайомтесь - проєкт "Широкосмуговий акустичний вушний ехо-спектрометр", фіналіст Конкурсу та  переможець у категорії "Краще технологічне рішення" (секція Біомедична інженерія і здоров'я людини).



Зараз у світі більше 500 мільйонів людей страждають частковою або повною втратою слуху. Глухота породжує розлади мови. Слабочуючі діти погано сприймають як власні слова, так і розмови інших людей. Через це їм складно навчитися говорити. Подолати цю проблему можливо, , якщо виявити вади слуху в дитини в перші місяці життя. Це дасть шанс частково або повністю вилікувати їх та дати дитині шанс на повноцінне життя.

Сьогодні найбільш поширеним і доступним методом об’єктивної діагностики слуху є акустична імпедансометрія. Цей метод має ряд недоліків, серед яких - неможливість його застосування для новонароджених. "На кожну тисячу новонароджених є одна дитина з вадами слуху. Якщо до 6-місячного віку не використати спеціальний дитячий слуховий апарат, дитина буде з вадами розвитку. Якщо ж вчасно діагностувати проблему і місце пошкодження – середнє чи внутрішнє вухо, – то можна забезпечити нормальний розвиток дитини" (Сергій Найда).




Вирішити цю проблему допоможе інноваційний метод об’єктивної діагностики слуху, який реалізує діагностичний прилад нового покоління – широкосмуговий вушний ехо-спектрометр. Суть методу полягає в тому, що в якості параметрів середнього вуха вимірюють частотну залежність коефіцієнту відбиття звукового імпульсу від барабанної перетинки, перетворюють її в безрозмірний параметр - фактор норми, який для нормального вуха дорівнює одиниці.

 Команда проєкту - студенти та викладачі  кафедри акустичних та мультимедійних електронних систем Київського політехнічного інституту ім. Ігоря Сікорського (керівник - завідувач кафедри Сергій Найда).

Розробники заявляють, що модель ехоскопа може працювати за допомогою стандартного комп’ютера - в цьому його перевага перед прототипами, які працювали лише з спеціальним програмним забезпеченням. З ним може працювати кожен лікар, бо він  простий у використанні.

"Модель використовує комп’ютер і зовнішню звукову карту. Виготовляється тільки акустична частина цього приладу, на базі фонендоскопа (прилад для вислуховування шумів, - ред.). Прилад заснований на тому, що у вухо новонародженого передається комфортний за гучністю короткий імпульс.Потім ми фіксуємо сигнал, який пройшов через усю слухову систему, і вже далі відбувається його обробка", – пояснює принцип роботи Найда.

Процедура скринінгу триває близько однієї хвилини і, за словами науковців, можна одразу побачити, пройшло немовля тест чи ні. Результат обробки видається у вигляді показника якості слуху у відсотках.

Запропоноване скринінгове (експрес) дослідження слуху дозволить діагностувати і диференціювати місце пошкодження слуху новонародженого, якщо це:

  • середнє вухо, то дитині треба до 6-місячного віку почати користуватися слуховими апаратами;
  • внутрішнє вухо, то дитині треба у віці 12-18 місяців провести операцію з кохлеарної імплантації.

Зараз в більшості навіть економічно розвинених країн відсутні державні програми скринінгового дослідження слуху з використанням ефективних засобів. Відсутні вони і в Україні.

Реалізація цієї програми скринінгових досліджень слуху в пологових будинках зможе  забезпечити нормальний розвиток дітей з вадами слуху поза межами спеціалізованих установ. 

Технічні подробиці - на сайті проєкту

Поздоровляємо команду з перемогою і бажаємо успішного завершення цієї такої важливої для суспільства справи!

Коментарі