Український стартап 3D UTU створив перший в Україні будинок на 3D-принтері для сім'ї загиблого захисника з Ірпеня під Києвом. Про це 19 липня у Telegram проінформував віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. За його словами, російські окупанти знищили будинок сім'ї Ярослава Березова під час окупації Ірпеня у 2022 році, а сам військовий загинув у боях за Бахмут у Донецькій області того самого року. "Нове житло для сім'ї захисника побудували за допомогою 3D-принтера від українського стартапу 3D UTU, – написав Федоров. – Будинок площею 130 м² звели всього за 58 мотогодин, а це приблизно дві доби роботи принтера. Учора дружина й діти безкоштовно отримали ключі від помешкання". Як зазначив віцепрем'єр, таке будівництво – це "не лише про швидкість та економічність". "Ця технологія також дає можливість зводити енергоефективні та більш екологічні будинки. Це робить її ще

Найкращі проєкти Конкурсу інноваційних проєктів Sikorsky Challenge 2021. Широкосмуговий акустичний вушний ехо-спектрометр

Знайомтесь - проєкт "Широкосмуговий акустичний вушний ехо-спектрометр", фіналіст Конкурсу та  переможець у категорії "Краще технологічне рішення" (секція Біомедична інженерія і здоров'я людини).



Зараз у світі більше 500 мільйонів людей страждають частковою або повною втратою слуху. Глухота породжує розлади мови. Слабочуючі діти погано сприймають як власні слова, так і розмови інших людей. Через це їм складно навчитися говорити. Подолати цю проблему можливо, , якщо виявити вади слуху в дитини в перші місяці життя. Це дасть шанс частково або повністю вилікувати їх та дати дитині шанс на повноцінне життя.

Сьогодні найбільш поширеним і доступним методом об’єктивної діагностики слуху є акустична імпедансометрія. Цей метод має ряд недоліків, серед яких - неможливість його застосування для новонароджених. "На кожну тисячу новонароджених є одна дитина з вадами слуху. Якщо до 6-місячного віку не використати спеціальний дитячий слуховий апарат, дитина буде з вадами розвитку. Якщо ж вчасно діагностувати проблему і місце пошкодження – середнє чи внутрішнє вухо, – то можна забезпечити нормальний розвиток дитини" (Сергій Найда).




Вирішити цю проблему допоможе інноваційний метод об’єктивної діагностики слуху, який реалізує діагностичний прилад нового покоління – широкосмуговий вушний ехо-спектрометр. Суть методу полягає в тому, що в якості параметрів середнього вуха вимірюють частотну залежність коефіцієнту відбиття звукового імпульсу від барабанної перетинки, перетворюють її в безрозмірний параметр - фактор норми, який для нормального вуха дорівнює одиниці.

 Команда проєкту - студенти та викладачі  кафедри акустичних та мультимедійних електронних систем Київського політехнічного інституту ім. Ігоря Сікорського (керівник - завідувач кафедри Сергій Найда).

Розробники заявляють, що модель ехоскопа може працювати за допомогою стандартного комп’ютера - в цьому його перевага перед прототипами, які працювали лише з спеціальним програмним забезпеченням. З ним може працювати кожен лікар, бо він  простий у використанні.

"Модель використовує комп’ютер і зовнішню звукову карту. Виготовляється тільки акустична частина цього приладу, на базі фонендоскопа (прилад для вислуховування шумів, - ред.). Прилад заснований на тому, що у вухо новонародженого передається комфортний за гучністю короткий імпульс.Потім ми фіксуємо сигнал, який пройшов через усю слухову систему, і вже далі відбувається його обробка", – пояснює принцип роботи Найда.

Процедура скринінгу триває близько однієї хвилини і, за словами науковців, можна одразу побачити, пройшло немовля тест чи ні. Результат обробки видається у вигляді показника якості слуху у відсотках.

Запропоноване скринінгове (експрес) дослідження слуху дозволить діагностувати і диференціювати місце пошкодження слуху новонародженого, якщо це:

  • середнє вухо, то дитині треба до 6-місячного віку почати користуватися слуховими апаратами;
  • внутрішнє вухо, то дитині треба у віці 12-18 місяців провести операцію з кохлеарної імплантації.

Зараз в більшості навіть економічно розвинених країн відсутні державні програми скринінгового дослідження слуху з використанням ефективних засобів. Відсутні вони і в Україні.

Реалізація цієї програми скринінгових досліджень слуху в пологових будинках зможе  забезпечити нормальний розвиток дітей з вадами слуху поза межами спеціалізованих установ. 

Технічні подробиці - на сайті проєкту

Поздоровляємо команду з перемогою і бажаємо успішного завершення цієї такої важливої для суспільства справи!

Коментарі