XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

В Україні розробили унікальну радіостанцію HIMERA

Співзасновники  defense-стартапу HIMERA - випускники нашої стартап-школи Олексій Олійник та Міша Рудоминський. Нещодавно команда HIMERA залучила  $525 000 інвестицій. Вітаємо, друзі! І неймовірно пишаємося вами.


HIMERA G1 HANDHELD RADIO - компактна цифрова радіостанція з дальністю дії до 2 км. Головною її перевагою є захищене шифрування 256 біт та протидія РЕБ завдяки ППРЧ. Рація майже непомітна в етері завдяки стрибкам по частотах та малій потужності радіо.

Основні характеристики радіостанції:

  • Діапазон роботи в міській забудові — 0,5 км.
  • Час автономної роботи в режимі 10/90 — 4 дні.
  • Зарядка — USB-type C.
  • Зв’язок зі смартфоном — Bluetooth 5.0.
  • Захист від води та пилу — IP65.
  • Діапазон робочої температури — від -10C° до +85C°.
  • Розширити радіус дії до 15 км можна на замовлення за допомогою ретрансляторів. 

Як народилась ідея продукту

За словами Рудомінського, точкою відліку створення компанії HIMERA можна вважати 24 лютого 2022 року — день початку повномасштабного вторгнення рф на територію України.

"Я в перші дні повномасштабного вторгнення дуже невпевнено пішов записуватися в тероборону. Мене розвернули двічі у різних центрах комплектування. Я не розумів, чому мене не беруть.

Вже потім мені пояснили, що всіх молодих людей, які були не дуже впевнені, розвертали, мовляв, це було персональне рішення у ТЦК. Брали тих, хто заявляв щось на кшталт: «Мені все одно, пустіть мене!». Мені ж чесно було страшно.

Перші місяці війни я продовжував працювати над Promin Aerospace. Але було відчуття, ніби всі класні люди допомагають вбивати русню, а я цього не роблю. І тоді ми якраз спілкувалися із співзасновником HIMERA Олексієм Олійником. Ми були знайомі ще з моїх шкільних років і часів стартап-школи Sikorsky Challenge у КПІ, потім він із командою допомагав із nect WORLD. Спочатку це було у форматі деяких рекомендацій, а за пару тижнів Олексій запропонував приєднатися у якості кофаундера.

 Команда, яка стоїть за створенням продукту компанії з’явилася багато років тому й працювала над різними проєктами у сфері зв’язку й електроніки в цивільних нішах», — каже Міша. 

З міркувань безпеки кількість людей та їхні функціональні обов’язки в компанії не розкривають. Але, кажуть, команда поступово зростає та потребує спеціалістів: «Конкретні позиції ми відкрито озвучити не можемо, утім, якщо ваша спеціальність пов’язана з радіоелектронікою, механікою, виробництвом у сфері мікроелектроніки, то надсилайте своє резюме на нашу пошту connect@himeratech.com».

Цільова аудиторія

Користувачі пристрою — окремі військовослужбовці, екіпажі бойових машин, розвідники, снайпери, оператори БПЛА, підрозділи.
 
«До створення HIMERA G1 у їхньому користуванні були Motorola, Hytera, Baofeng, у яких є істотний недолік — це засоби зв’язку не військового призначення. Ворожий РЕР/РЕБ здатний виявити, придушити та перехопити їхній сигнал. Технічні рішення HIMERA цю проблему прибирають. Тобто ворожому РЕР/РЕБ складно їх відстежити, “покласти” чи зламати. Також пристрій простий у користуванні. Плюс — ніяких спеціальних програм і засобів програмування, все налаштовується через смартфон», — розповідає Рудомінський.

  

Бізнес-модель 

«Наразі бізнес-модель максимально проста — прямий продаж продукції. Тобто немає реалізації через посередників чи якимось іншим шляхом. Наш основний фокус — довгострокові держзамовлення як в Україні, так і за кордоном. Комплексі контракти, у які входить не тільки реалізація наших виробів, а й навчання з користування та  повний сервіс з обслуговування. 

Реалізуємо нашу продукцію фактично по собівартості, адже розуміємо величезну потребу в надійному захищеному зв’язку на фронті», — пояснює співзасновник. 

Як розробники розповіли раніше, вартість одного такого пристрою складає близько 4 000 грн. Збирають рації в Україні. Більшість використаних елементів — вітчизняні.

Інвестиції та маркетинг

Суму вкладених власних коштів у стартапі озвучувати не можуть. Від зовнішніх інвесторів, кажуть, уже залучили близько $100 000 та $525 000.

Прямої реклами HIMERA не робить: у цьому немає потреби, каже Рудомінський. Свій продукт реалізують напряму військовим та фондам. У просуванні допомагає «сарафанне радіо.

«Утім, ми маємо сайт з англомовною версією для потенційних інвесторів або замовників та підтримуємо комунікацію у соцмережах, щоб висвітлювати діяльність компанії. Також продуктом часто цікавляться ЗМІ, адже наші радіостанції є дуже нетиповою розробкою для українського ринку», — додає Рудомінський.

Плани

«Головна мета — це, безумовно, наближення перемоги України у війні. У майбутньому ми розраховуємо, що HIMERA має стати великим міжнародним виробником. На теперішній час компанія знаходиться в процесі створення колаборацій із іншими українським defense-tech розробниками», — підсумовує Міша Рудомінський.


За матеріалами Vctr.media та forbes.ua

PS В 2023 році Forbes Ukraine презентував рейтинг «30 до 30: Творці майбутнього» - список 30 неймовірних молодих українців віком до 30 років, які вразили країну та світ. В цьому списку два випускники нашої стартап-щколи Sikorsky Challenge - Міша Рудоминський та Вадим Синжерецький. Пишаємося вами, друзі!


Коментарі