XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Історії наших випускників. Михайло Рудоминський.

Михайло Рудоминський - засновник стартапу nect WORLD.  Проект пропонує рішення постійного доступу до мобільного високошвидкісного і безпечного інтернету і виробляє 4G USB модем для ноутбука з підтримкою eSIM і функцією точки доступу Wi-Fi.

Випуск Стартап школи Sikorsky Challenge. Михайло Рудоминський та керівники проекту Інна Малюкова та Ігор Пеер

Стартап школа Sikorsky Challenge пишається Михайлом, тим більш, що він є випускником нашої школи. На початку 2016 року він пройшов навчання за програмами "Основи інноваційного підприємництва" та "Практика запуску стартапа", а в травні 2016 презентував свій перший проект SYPE "Мініатюрний портативний пристрій для захисту телефона від крадіжки"на Інноваційному форумі Sikorsky Challenge.

За словами представників компанії nect WORLD, перевага їхнього продукту в тому, що він працює по всьому світу, підключаючись до 4G, 3G і 2G мереж.Також, за допомогою цього пристрою, користувач може роздавати Wi-Fi на 10+ пристроїв і, з точки зору безпеки, захищає себе від небезпечного суспільного Wi-Fi, а також має вбудований VPN і Firewall для своїх потреб.

Цільова аудиторія nect WORLD: представники сучасних цифрових професій (фрілансери, маркетологи, сейлзи, графічні дизайнери, відеомейкери, журналісти, фотографи і т.д.) — ті, хто не прив’язаний до свого офісу і, так звані, Enterprise (консультанти, фінансисти, бізнес-девелопери).

Зараз команда Михайла запускає кампанію на краудфандінговій платформі Indiegogo, а попередньо замовити їх продукт можна буде вже в кінці квітня.


У минулому 2019 році Михайло побував на п'яти IT-конференціях. Про свій досвід поїздок та про те, чи варто стартапу, який ще не встиг залучити великі інвестиції, витрачати гроші на участь в міжнародних конференціях, він розповів редакції ресурсу MC.today

Михайло:"2019 рік став для нашого стартапу дуже плідним. Ми презентували nect в рамках декількох профільних конференцій, показали його журналістам, інвесторам, партнерам, продавцям і потенційним покупцям.

Раніше у нас не було досвіду відвідування конференцій, та ще й такого рівня. Тому довелося набивати шишки за свої ж гроші. Але це був безцінний досвід, яким ми з радістю поділимося, щоб ви не повторювали наших помилок, а робили свої.

В кінці 2019 роки ми побували на 4 конференціях: IT Arena, Bits & Pretzels, South Summit і Web Summit. А в січні 2020 року - на CES. Далі про кожну більш докладно.

IT Arena

Для стартапів на IT Arena виділений цілий майданчик - «Алея Стартапів», де вам надається всього пару квадратних метрів. За вами буде розташовуватися ваше лого і опис проекту, а на високому столі ви зможете розкласти флаєри і поставити ноутбук. Також є можливість представити свій проект на «Битві Стартапів».

На IT Arena можна і потрібно їхати українським стартапам, щоб:

1. Дізнатися і познайомитися з рідними стартаперам з усієї України, тому що у нас люблять один одному допомагати. Україна славиться командним духом, і більшість стартапів діють за принципом «давай працювати разом -і обидва досягнемо успіху». IT Arena - це відмінне місце, де можна налагодити контакти та укласти партнерські угоди.

2. Протестувати свою презентацію. Можливо, інвесторів вашої сфери там не опиниться, але це не привід не «прокатати» її.

Саме там я вперше розповідав про nect зі сцени. І хоча у Львові мій виступ не привернув інвестицій, ми зрозуміли, що потрібно поміняти в презентації і як краще обіграти деякі деталі.

Вартість: варіюється в діапазоні $ 130-360. Квиток, в який входять заявка на участь в «Алеї Стартапів» і «Змаганні Стартапів», в 2019 році коштував $ 200.

Результат: ми протестували свою презентацію, яку потім переробили. У нас залишилося класне відео, яке до сих пір відсилаємо багатьом потенційним інвесторам і акселератору. Також на IT Arena ми знайшли партнерів, які тепер дають нам відповіді на всі юридичні питання, - Legal Nodes.

Bits &Pretzels

Що може бути краще пива в Німеччині? Правильно! Пиво в Німеччині в суспільстві потенційних інвесторів і спонсорів.


Bits &Pretzels проходить в середині Октоберфесту, і в центрі конференції варто карусель, на якій безкоштовно розливають безлімітне пиво. Це все добре, ось тільки їхати туди зі стендом стартапу практично не має сенсу.

Найкраще, що ви можете зробити, - поїхати туди як учасник, щоб знайомитися і спілкуватися. У такій невимушеній обстановці найкраще зав'язуються теплі контакти.

Вартість: € 399 для учасників. Якщо ви хочете мати свою стійку і можливість участі в змаганні стартапів, просто купите три таких квитка.

Важливо: більше рекомендую їхати індивідуально і багато спілкуватися. Особливо підходить зацікавленим в німецькому ринку.

Результат: тут ми знайшли українську компанію, з якою будемо розробляти програмне забезпечення для нашого продукту. Також у нас з'явилися зв'язку з двома акселераторами, зараз ведемо переговори, щоб потрапити на новий сезон відбору до них.

Але найбільша користь від цієї конференції була саме в кількості контактів - як інвесторів, так і представників різних міжнародних корпорацій. Навіть якщо я нічого зараз їм не можу запропонувати, я знаю, що в майбутньому вже не повинен шукати шляхи, щоб познайомитися. Просто зайду в LinkedIn або Facebook і напишу їм.

South Summit

Захід проходить в Мадриді. За сприйняття - щось середнє між IT Arena і Bits &Pretzels, але публіка більш інтернаціональна.

Для нас унікальним була присутність тих, хто зацікавлений вийти на американський ринок. Було дуже багато компаній з подібним досвідом і бажанням ділитися, потрібно було тільки зав'язати розмову.

Порада: спробуйте отримати квиток, який дасть вам прохід в Business Lounge. На відміну від Bits & Pretzels, де є відкрита карусель, на South Summit є територія, куди можна заходити тільки з певним видом квитка: спонсор, представник компанії, інвестор тощо. Є сектор, де знаходяться виключно інвестори, але квиток туди коштує ще дорожче.

Вартість: € 99 звичайне участь і € 1000. для тих, хто хоче мати свій стенд у рамках конференції. Інвесторський квиток обійдеться вам в € 1580, а бізнес - в € 420 (прохід в той самий бізнес-лаунж).

IT Arena, Bits & Pretzels, South Summit йшли буквально поспіль, і завдяки цьому ми могли економити на поїздках - нам не потрібно було повертатися до Києва, а такі квитки коштують значно дешевше. Загальні витрати трьох конференцій, беручи до уваги квитків за участь, обійшлися в € 2000.

Важливо: корисно саме для стартапів, оскільки фіналісти змагання (яке проходить в рамкам саміту) отримують величезну підтримку в медіа. Завдяки низькій ціні для звичайних учасників може бути цікавим дозвіллям для тих, хто приїхав до Мадрида подорожувати.

Щоб у вас був прямий доступ до інвесторів і власникам компаній, не поскупилася і купіть собі квиток більш високого рангу, ніж стартап. Так вас будуть серйозніше сприймати, та й доступ з таким квитком у вас буде на більшу кількість стратегічно важливих тусовок.

Результат: ми познайомилися з підприємцем Пітером, який побачив нашу експертизу по 5G і бездротових технологій і запропонував новий варіант використання наших ресурсів - трекінг (відстеження - прим. Ред.) Для логістичних компаній. Зараз ми розвиваємо цей проект, і якби не South Summit, навряд чи ми б десь перетнулися.

Web Summit

Цей захід в рази більше попередніх конференцій, кількість відвідувачів - більше 70 тис. Отже, шансів познайомитися і поспілкуватися на місці з кимось дуже мало. У всіх забито розклад, тому потрібно бронювати зустрічі заздалегідь. Але поспішаю вас заспокоїти, все абсолютно реально.

Web Summit розробив свою власну додаток для учасників конференції. З його допомогою ви можете знайти всіх людей, які можуть бути вам корисні і яким можете бути корисні ви.

Про Web Summit важливо знати те, що, хоча конференція і заявлена ​​«для всіх», основна частина інвесторів і стартапів, які туди з'їжджаються, знаходиться в області Saas (створює ПО - прим. Ред.) Та B2B (створює сервіси для бізнесу - прим . ред.). За нашими спостереженнями, на цей сегмент припадає від 70 до 80% учасників. 15% складають представники Saas B2C (сервіси для клієнтів - прим. Ред.). І тільки потім - Нardware-стартапи (проекти, які створюють пристрої - прим. Ред.) Та, відповідно, інвестори, зацікавлені в таких проектах.

Наш nect - «хардверних» стартап, тому ми були на Web-Summit не найбільш популярними.

Ми відповідально підійшли до заходу і зробили максимально інтерактивний стенд, щоб привернути увагу відвідувачів. Придумали тест «Який ти інтернет-користувач» (ви, до речі, теж можете його пройти, ось посилання) і кожному, хто його проходив, дарували медаль з результатом.

Хоча конференція йде три дні, стартапи мали можливість виставлятися тільки в один з днів.

Оскільки в нашому розпорядженні стенд був лише день, в інші ми могли бігати по території Web Summit і опитувати учасників. Ми запитували людей про казусних ситуаціях, які траплялися з ними через відсутність або проблем з інтернетом. Так ми познайомилися з нашою цільовою аудиторією ближче, знайшли нові «болю» для вирішення і просто поспілкувалися з цікавими людьми.

Web Summit - джерело для стартапів, які бажають вийти на світовий ринок. Сюди приїжджають люди з усього світу. Ви можете поспілкуватися з тими, чия консультація коштує дуже дорого. На саміті ж вони збираються в одному доступному місці.

Вартість: € 950 - звичайний квиток. Для стартапів після проходження відбору ціна квитка становить € 995 з правом виставлятися один день і можливістю брати участь в презентаціях. Поїздка на Web Summit для трьох людей, не рахуючи витрат на участь, обійшлася в € 1000..

Важливо: якщо ви SaaS і B2B, то це ваш рай. Для Hardware-продуктів можливостей вкрай мало. Об'єктивно кажучи, ціна звичайного участі невиправдано висока. Ви отримуєте доступ до виступів, які в більшості випадків і так можете подивитися онлайн. Але не можна не брати до уваги шансу знайомства з потенційними клієнтами і просто цікавими людьми.

Результат: ми познайомилися з Паскалем, одним з проектних менеджерів краудфандінговой платформи Indiegogo. Він зацікавився нашим продуктом і пообіцяв підтримку при виході на платформу. Заручитися такою підтримкою перед запуском - безцінний дар.

А найцікавіше те, що Паскалю порадили нас три українські компанії в різних місцях, які теж були на Web Summit. Це прекрасний показник того, як українська тусовка допомагає один одному.

Якщо у вас є ідея і ви хочете її розвивати, СES - не ваша конференція. Це шоу фінального пристрою, який буде скоро продаватися або вже в продажу, і люди їдуть його рекламувати. На CES мало можливостей для стартапів, які знаходяться на стадії ідеї.

Для уявлення - в Лас-Вегасі ми везли першу готову партію модему nect з оновленим дизайном з переробленого пластику.

Ситуація абсолютно протилежна Web Summit: тут 99% хардверних стартапів для кінцевого користувача. Туди їдуть рекламувати, спілкуватися з медіа, інвесторами, роздрібними продавцями, підписувати договори і все з цього виходить.

Вартість: $ 1000 відібраних стартапів з можливістю провести на конференцію до 10 учасників.

У Лас-Вегас я літав один і привіз туди двох знайомих з Сан-Франциско, які допомагали мені на стенді. Так вийшло економніше, ніж везти команду з Києва, але економія виявилася невиправданою. Краще було привезти команду і заплатити суму побільше, від цього було б набагато більше користі. Це була моя помилка, яку я більше не буду допускати. Якщо витрати вийшли в 4 рази дешевше, то користі від цього в 10 разів менше. Харчування, проживання та перельоти обійшлися в $ 2000..

Результат: на CES познайомилися з маркетинговою компанією, яка просуває продукти на Indiegogo.

Ще одне важливе знайомство було з представником акселератора в Штатах, який нам ідеально підходить: у них є ті самі знання, яких нам не вистачало, і вони чітко заточені на «хардверних» продукти - такі як nect.


Ця людина зацікавилась нашим стартапом настільки, що пообіцяла особисто відстоювати наші інтереси і намагатися нас просунути. Зрозуміло, що там є ціла комісія з відбору стартапів, але мати одну людину, яка особисто зацікавлена, вже дуже круто.

В кінці минулого тижня у нас було інтерв'ю, але результатів ми поки не знаємо.

На закінчення можу сказати, що абсолютно нічого не замінить вам живого спілкування з партнерами та інвесторами. Якщо ви роздумуєте, чи варто чи не варто вам їхати на конференції, - безперечно варто. Але тільки якщо ви чітко розумієте, навіщо вам потрібна поїздка.

Всі 5 конференцій за участю, перельотами, харчуванням та проживанням обійшлися нам в $ 12,5 тис ..

СES

СES (Consumer Electronics Show) має одну велику відміну від всіх попередніх конференцій: це виставка, тобто вона про продукти, а не про бізнес і стартапи. Туди з'їжджаються люди, які вже створюють продукти, а також великі компанії і стартапи, які готові продавати.

Якщо у вас є ідея і ви хочете її розвивати, СES - не ваша конференція. Це шоу фінального пристрою, який буде скоро продаватися або вже в продажу, і люди їдуть його рекламувати. На CES мало можливостей для стартапів, які знаходяться на стадії ідеї.

Для уявлення nect в Лас-Вегасі ми везли першу готову партію модему з оновленим дизайном з переробленого пластику.

Ситуація абсолютно протилежна Web Summit: тут 99% хардверних стартапів для кінцевого користувача. Туди їдуть рекламувати, спілкуватися з медіа, інвесторами, роздрібними продавцями, підписувати договори і все з цього виходить.

Вартість: $ 1000 відібраних стартапів з можливістю провести на конференцію до 10 учасників.

У Лас-Вегас я літав один і привіз туди двох знайомих з Сан-Франциско, які допомагали мені на стенді. Так вийшло економніше, ніж везти команду з Києва, але економія виявилася невиправданою. Краще було привезти команду і заплатити суму побільше, від цього було б набагато більше користі. Це була моя помилка, яку я більше не буду допускати. Якщо витрати вийшли в 4 рази дешевше, то користі від цього в 10 разів менше. Харчування, проживання та перельоти обійшлися в $ 2000..
Результат: на CES познайомилися з маркетинговою компанією, яка просуває продукти на Indiegogo.

Ще одне важливе знайомство було з представником акселератора в Штатах, який нам ідеально підходить: у них є ті самі знання, яких нам не вистачало, і вони чітко заточені на «хардверних» продукти - такі як nect.

Ця людина зацікавився нашим стартапом настільки, що пообіцяв особисто відстоювати наші інтереси і намагатися нас просунути. Зрозуміло, що там є ціла комісія з відбору стартапів, але мати одну людину, який особисто зацікавлений, вже дуже круто.

В кінці минулого тижня у нас було інтерв'ю, і результатів ми поки не знаємо.

На закінчення можу сказати, що абсолютно нічого не замінить вам живого спілкування з партнерами та інвесторами. Якщо ви роздумуєте, чи варто чи не варто вам їхати на конференції, - безперечно варто. Але тільки якщо ви чітко розумієте, навіщо вам потрібна поїздка.

Всі 5 конференцій за участю, перельотами, харчуванням та проживанням обійшлися нам в $ 12,5 тис ".


За матеріалами ресурсу mc.today