XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Перші гелікоптери Ігоря Сікорського (відео)

27 червня 1931 року Ігор Сікорський отримав патент на винахід першого в світі гелікоптера.

Ігор Сікорський на фоні свого гелікоптера

Ігор Сікорський розпочав  проєктування та будівництво гелікоптерів на початку 20 століття. Свій  перший гвинтокрилий апарат він  побудував 1909 році.

Апарат С-1, що став першою спробою конструктора, мав коаксіальну схему з двома дволопатевими гвинтами - діаметром 4.6м і 5.0м. Маючи  малопотужний двигун Anzani (18 кВт), гелікоптер просто не зміг відірватися від землі.

Наступний гелікоптер С-2  був побудований Сікорським в 1910 році. Він також мав два гвинти, на цей раз - трилопатевих. Але знову через недостатню потужність двигуна апарат зміг піднятися в повітря тільки без пілота.

Ігор Сікорський з моделлю гелікоптера

Для вирішення цих проблем потрібні були додаткові інвестиції, але знайти кошти на настільки "фантастичний проєкт" - створення літаючого апарата з вертикальним зльотом і посадкою, було практично неможливо. Інвестори більш вірили в аероплани і конструктор повернувся до створення літаків, але від ідеї створити гелікоптер не відмовився.

З 1919 року конструктор почав працювати в США і через 12 років отримав патент на винахід першого в світі гелікоптера.

У 1939 році він став технічним директором компанії Vought-Sikorsky і розпочав будівництво нового гелікоптера. Спочатку проєкт виявився невдалим, але хвостовий гвинт для компенсації реактивного моменту вирішив основні проблеми управління. Місяці випробувань з різними додатковими гвинтами привели до створення дослідного зразка Sikorsky VS-300. Завдяки  75-ти сильному двигуну Franklin він зробив свій перший політ 14 вересня 1939 року.

Ігор Сікорський випробовує свій гелікоптер

Перший успішний політ (а він був на прив'язі) надихнув конструкторську групу і випробування гелікоптера  продовжилися, поки в грудні 1939 року не відбулася аварія. Через сильний вітер арарат втратив управління і розбився.

Конструктор зробив необхідні висновки і переробив гелікоптер. В хвостовій частині задля  поліпшеня керованості на поперечній консолі були встановлені два додаткових горизонтальних гвинта. Саме в такому вигляді апарат знову піднявся в повітря в березні 1940 року.



Згодом 75-ти сильний двигун був замінений на 100-сильний і були зняті хвостові гвинти. Тепер гелікоптер спокійно піднімався в повітря і опускався, зависав, летів назад і боком, проте рух  вперед все ще був пов'язаний зі значними труднощами.

6 травня 1941 року в присутності преси модифікований гелікоптер  VS-300A побив рекорд тривалості польоту - він залишався  в повітрі протягом 1 год 32 хв. Як і раніше, пілотував його сам Ігор Сікорський.

Ігор Сікорський випробовує свій гелікоптер

Останній варіант гелікоптера VS-300 піднявся в повітря в грудні 1941 року. Як і найперший варіант, він мав один несучий і один хвостовий гвинт, передня ж частина фюзеляжу на цей раз була зроблена закритою для зручності пілота. І хоча він, як і раніше, був незграбним і більш складним в управлінні, тепер він міг не тільки злітати і сідати, а й літати в будь-якому напрямку. Одна з модифікацій  апарату VS-300 окрім обшивки, мала  ще й поплавки для посадки на поверхню води.

Цікаво, що в процесі роботи над інноваційним літаючим апаратом проводилася рекламна компанія, яка позиціонувала гелікоптер  як індивідуальний транспортний засіб "Для дому, для родини". Гелікоптер рекламувався так, як сьогодні рекламується "аеротаксі майбутнього".



VS-300 не вдалося стати першим повністю керованим гелікоптером в світі, проте він став тією моделлю, яка відкрила шлях до масового виробництва.

Першоджерело Startup News

Коментарі