XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Бойова броньована машина Inguar-3 від студентів КПІ

До війни команда студентів Київського політехнічного інституту конструювала боліди і кілька сезонів представляла Україну на європейському конкурсі інженерних розробок Formula Student –  студентському аналогу "Формули-1". 

Виготовлений студентами гоночний болід не мав економічної цінності. Метою проєкту було  навчити студентів працювати з інноваційними розробками, шукати спонсорів та презентувати продукт. Велику роль у становленні команди відіграв університетський гурток "Формула студент КПІ", який заснував доктор технічних наук, професор Віталій Пасічник. Завдяки інноваційним  підходам до інженерних розробок команда неодноразово виходила у фінал міжнародного Фестивалю Sikorsky Challenge. 

З початком повномасштабного російського вторгнення команда Student Formula КПІ перейшла до розробки роботів для евакуації поранених та модернізації бронетехніки.

Член команди Student Formula КПІ  Артем Ющук  розробив броньований автомобіль для Сил оборони. Торік його компанія Inguar Defence залучила інвестиції та виготовила прототип бронеавтомобіля, рівень захисту якого перевершує наявні українські «Козаки» та «Новатори».

Артем має досвід ремонту та обслуговування бронеавтомобілів, а також співпрацює з представниками Національної гвардії, щоб з’ясувати їхні вимоги до бронеавтомобіля. Все це дозволило розробити та створити бронеавтомобіль Inguar3.

Цей автомобіль представляє собою нове покоління модульних тактичних бронемашин з окремою передньою та задньою бронекапсулою, завдяки яким її конфігурацію можна швидко змінити – у варіант десантного автомобіля, пікап, носія важкого озброєння.

Для Inguar3 створили власне шасі, здатне тримати захист рівня STANAG 3, тобто витримувати влучання 7,62-міліметрових бронебійних куль, уламків від 155-міліметрового снаряда та підрив на протитанковій міні. 

В броньованій машині Inguar-3 реалізовано:

  • кліренс 45 см, що забезпечує високу прохідність
  • блокування диференціалів для полегшення проходження важких перешкод
  • систему підкачки шин, яка дозволяє їх частково спускати для проходження болотної місцевості
  • шини зсередини укріплені технологією run-flat, яка дозволяє машині рухатися навіть після ураження коліс.

В салоні встановлені протимінні сидіння, системи пожежогасіння та фільтрації повітря на випадок хімічної атаки. На машину можна ставити комплекс радіоелектронної боротьби (РЕБ), який захищатиме її від FPV-дронів. Додатково розробники встановили «розумну» систему управління та запобіжників, яка допомагає правильно управляти машиною та уникати поломок через неправильні дії водія. Крім основних вузлів та бронесталі, машину з нуля мають збирати в Україні.

Те, що Inguar3 з нуля збиратиметься в Україні та пройде випробування за стандартами НАТО,  означатиме новий технологічний стрибок для вітчизняної бронетехніки. Вже у 2024 році підприємство буде готове до отримання першого серійного контракту.

Очікується, що при серійному виробництві один бронеавтомобіль Inguar3 коштуватиме 16 млн грн. Для порівняння: конкурентні машини серій «Козак» та «Новатор» коштують 9-12 млн грн. В умовах обмеженого бюджету Сили оборони схильні купувати «більше», ніж «технологічніше». Проте в Inguar Defence переконують, що більші витрати виправдані через суттєво вищу захищеність і технологічність машини. Як очікується, вже у 2024 році підприємство буде готове до отримання першого серійного контракту.

Окрім розробки бронетехніки, команда ставить перед собою ще одну мету: відродити в Україні авторитет професії інженера. Після розпаду СРСР ці спеціалісти асоціювалися з маленькою зарплатою та напіврозкраденими заводами. Це потрібно змінювати. Середній вік інженерів на Inguar – 23 роки, а їх зарплата сягає 150 тис грн за місяць. І це тільки початок.

За матеріалами ITC

Коментарі