XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

В Новий 2024 рік з новим календарем від КПІ ім.Ігоря Сікорського!

Напередодні кожного Нового року  КПІ ім.Ігоря Сікорського випускає календар на наступний рік, який дарується факультетам, інститутам та гостям нашого університету.

 Щорічний календар, як правило, тематичний, бо присвячений якійсь темі в житті нашого університету. Торік, наприклад, він був присвячений факультетам та інститутам нашого університету.

А от цьогорічний календар КПІ ім.Ігоря Сікорського присвячений Інноваційній екосистемі Sikorsky Challenge Ukraine та проєктам випускників стартап-школи та фіналістів Фестивалів Sikorsky Challenge.

Випуск цього календаря став чудовою нагодою зустрітися з нашими стартаперами, подарувати їм календарі, дізнатися про стан ровитку їх проєктів, зв'ясувати, яка потрібна допомога та обговорити важливі аспекти подальшої взаємодії.

В календарі 12 сторінок, 24 проєкти та інфографіка розвитку нашої Інноваційної екосистеми. 

Не всі представники команд змогли приїхати на нашу зустріч, але ми дуже вдячні всім, хто долучився до нас в цей день.


Серед присутніх у цей день гостей з нами були:
  • Ліза Білецька та Олександр Філіппов, команда віртуальної виставки  Immersive Sikorsky Challenge. Цей проєкт Інноваційного холдингу Сікорські Челендж представляє собою унікальне середовище, де кожен відвідувач може зануритися у світ реальних інноваційних розробок екосистеми.
  • Наталя Семінська, директорка навчально-інноваційного центру реабілітації та протезування КПІ, який проводить підвищення кваліфікації за дуже важливим наразі  напрямом - як обслуговувати пацієнтів із протезами, надавати якісну фізичну реабілітацію, психологічну підтримку та соціалізацію травмованим військовим.  
     
  • Анатолій Козубенко,  комерційний директор авіаційної компанії "Вектор", яка виготовляє  ВМ-4 "Джміль" - гелікоптери із двома двигунами, що забезпечують безпечність польоту у разі відмови одного з них.
  • Ігор Скопіченко,  керівник проєкту "Сократ" - системи локального об'єктового дистанційного моніторингу вибухово-небезпечних територій за допомогою БПЛА та апаратури методом пульсуючого електромагнітного зондування.
  • Богдан Грищук,  засновник проєкту Meniscal resector - інноваційного інвазивного електрохірургічного інструменту для резекції меніска з використанням технології високочастотного плазмового різання.
  • Сергій Найда,  засновник проєкту "Акустотермометр" - інноваційнового приладу для неінвазивного вимірювання глибинної температури тіла людини за його власним тепловим акустичним випромінюванням.
  • Антон Попов, співзасновник проєкту EOGVIEW - пристрою, що заснований на еклектроокулограмі, який перетворює рухи очей у виконання конкретних дій та відстежує стан здоров'я.
  • Олексій Олійник та Міша Рудоминський, засновники проєкту "InWite" - смарт-радіостанції з GPS та розширеною функціональністю, які з'єднані у мережу зв'язку.

Сергій Сергієнко, заступник директора Інноваційного холдингу Сікорські Челендж, розповів нашим гостям про спілький проєкт 2023 року з університетом Шеффілду. В рамках цього проєкту була створена спільна акселераційна програми, за якою пройшли підготовку 50 українських стартапів. По закінченню навчання британські екперти відібрали 10 перспективних проєктів, яким надали можливість відвідати університет Шеффілду та презентувати свої проєкти інвесторам.

Присутній на зустрічі Богдан Грищук, учасник цієї спільної програми та засновник проєкту Meniscal resector : "Я неймовірнио щасливий, що два роки тому я познайомився з командою Сікорські Челендж, бо це змінило моє життя, дало імпульс до роботи, відкрило нові горизонти. Я закінчив стартап-школу за спільною акселераційною програмою та презентував свій проєкт в  університеті Шеффілда. В результаті  компанія, яка займається трансфером медичних технологій, безкоштовно надала мені  послуги для виходу мого продукту на ринок Британії. Наразі я постійно працюю з британськими травматологами для отримання від них фідбеку, що дуже важливо для масштабування проєкту на ринок Британії".

Богдан Грищук

Олексій Олійник та Михайло Рудоминський, засновники проєкту "InWite", з 2016 року навчались в нашій стартап-школі та неодноразово ставали фіналістами Конкурсів Sikorsky Challenge.  

Михайло Рудоминський заснував два успішних стартапа - Nect WORLD та Promin Aerospace, а Олексій Олійник розробив та просував на ринок безпечний наплічник для журналістів.

Кожен працював над своїми стартапами, залучав інвестиції, а з початком війни їх шляхи перетнулись і вони заснували спідьний проєкт "InWite" - створення смарт-радіостанції з GPS та розширеною функціональністю, які з'єднані  у мережу зв'язку.  

Олексій Олійник:"До знайомства з Сікорські Челендж я був хорошим інженером, який планував колись стати нормальним підприємцем. В Sikorsky Challenge я зрозумів, що таке стартапи, що таке ресурси, фокусування на якомусь одному напрямку. І насправді це дуже допомогає, тому що зараз ми працюємо над  смарт-радіостанцією, яка за ціною відповідає цивільній радіостації, а за функціоналом та можливостями - військовій радіостанції. В світі аналогічних розробок поки не існує. Завдяки Михайлу, який переорієнтував свої пріорітети, в розробку ми вкладаємо власні кошти. .На сьогодні багато наших радіостанцій вже на фронті".

Олексій Олійник та Михайло Рудоминський

Ігорь Скопіченко, який співпрацює з командою Sikorsky Challenge з 2018 року, розповів про інноваційний метод пульсуючого електромагнітного зондування, який відпочатку був створений для пошуку алмазів, газа та нафти. З початком війни виникла проблема розмінування і команда проєкту переорієнтувала свій метод на пошук вибухонебезпечних неоднорідностей. Ігорь Скопіченко зауважив,  що всі спроби отримати державне фінансування закінчилися нічим. Інна Малюкова пообіцяла підтримати проєкт, адже на 31 січня заплановане підписання Меморандуму про співпрацю з японськими інвесторами, пріоритетними напрями якої  будуть "Космос та авіація" та "Гуманітарне розмінування".  

Анатолій Козубенко, комерційний директор авіаційної компанії "Вектор", розповів історію створення гелікоптера ВМ-4 "Джміль" - гелікоптера із двома двигунами, що забезпечує безпечність польоту у разі відмови одного з них. Цей гелікоптер є двомісним і призначений для використання в міських умовах  службами поліції, швидкої медичної допомоги, МЗС. Завдяки початковим інвестиціям команді "Вектору" вдалося скласти маркетинговий план, провести рекламну компанію, захистити патенти тощо. На 2024 рік  запланований випуск першого гелікоптера.

Ліза Білецька та Олександр Філіппов презентували гостям заходу віртуальну виставку  Immersive Sikorsky Challenge, яку вони створили в жовтні 2023 року на платформі Special. 


Необхідність створення такої віртуальної виставки обумовлена тим, що з початком війни виникло багато обмежень для іноземних партнерів у відвідуванні  Фестивалів Sikorsky Challenge та комунікації з командами проєктів. Цей віртуальний простір створений для презентації проєктів іноземним партнерам  та симуляції "живого спілкування" з командами проєктів. Наразі у віртуальній виставці представлені 8 проєктів. Вартість розміщення проєкту у цьому віртуальному просторі складає 3 тисячі доларів. Команда Сікорські Челендж сприяє зацікавленим проєктам знайти інвесторів завдяки залученням до піару віртуального простору всіх українських посольств у світі.

Сергій Найда,  засновник проєкту "Акустотермометр"- інноваційнового приладу для неінвазивного вимірювання глибинної температури тіла людини за його власним тепловим акустичним випромінюванням. Макет приладу був розроблений в 2022 році та представлений на Фестивалі Sikorsky Challenge, а вже на початку 2023 року команда отримала невеличкий грант на розвиток цього проєкту і представили його на Міжнародному промисловому Форумі. 

Після Фестивалю Sikorsky Challenge 2023 на базі навчально-інноваційного центру реабілітації та протезування КПІ проводиться підвищення кваліфікації за дуже важливим наразі  напрямом - як обслуговувати пацієнтів із протезами, надавати якісну фізичну реабілітацію, психологічну підтримку та соціалізацію травмованим військовим.Директорка цього Центру Наталя Семінська подякувала Благодійному Фонду "Коло", за фінансової підтримки якого вдалося так швидко організувати роботу з підвищення кваліфікації. Дві групи (36 учасників) вже пройшли навчання в кінці 2023 року, третя група завершує навчання у січні 2024, а 19 лютого стартує четверта.

                                                           Фоторепортаж зустрічі -  за посиланням

Друзі! Ми дуже раді, що навіть в умовах війни ми змогли зустрітися з вами, поспілкуватися, дізнатися, як розвиваються ваші проєкти і почути, що ми можемо зробити для вас. Ми пишаємося вашими успіхами і прагнемо допомагати вам у роботі над проєктами! 

Ми щасливі , що завдяки нашій взаємодії ми робимо спільну справу, яка потрібна вам, нам та нашій Україні! 

Тетяна Кресан для блогу стартап-школи Sikorsky Challenge        





   






Коментарі