XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Стартап і гроші. Запитання та відповіді.

«Чим більше ти знаєш, тим більше тобі потрібно дізнатися.
Мати всі відповіді — значить вийти за межі питань»
Рам Цзи

Серед багатьох питань від учасників нашої сьогодняшньої групи найчастіше ставлять такі - чи варто ділитися з інвестором своїми ноу-хау і як вийти на інвесторів та залучити в стартап кошти.









Наші тренери дають на ці запитання вичерпні відповіді, але відповідей багато не буває :) Тому  пропонуємо познайомитися з  думками Михайла Рудоминського, успішного стартапера та випускника нашої стартап-школи-школи

Міф 1. Інвестор вкраде мою ідею!

Це найбільш банальний міф серед початківців-стартаперів. Вони бояться вільно говорити з інвестором про свою ідею, бо він, на їх думку, вкраде та реалізує її сам.

З власного досвіду можу сказати, що більшість інвесторів навряд чи зможуть побудувати вашу компанію краще за вас. Їхні вміння спрямовані на те, щоб правильно вибрати об'єкт для інвестицій. Дуже мало людей, які взялися б самотужки втілювати і розвивати якусь ідею замість того, щоб проінвестувати у фаундера.  Фаундер краще розбирається в ніші, він точно має базу, контакти та напрацювання. Яким у такому разі має бути мотив у інвестора, якщо, наприклад, фаундер у цій вертикалі вже 10 років, є експертом, а інвестору потрібно самостійно починати це все з нуля…

Що робити,  якщо з якоїсь причини ви впевнені, що вас мають обікрасти?

Якщо ви справді цього боїтеся, спробуйте спочатку розробляти свою ідею самостійно. Запозичте гроші в родині, зверніться до друзів або вкладіть власні заробітки. Працюйте самостійно і не лізьте у венчур, поки не будете мати traction (traction - поняття, що показує, наскільки стартап зміг реалізувати свою бізнес-модель).

Якщо ж ви знаєте, що придумали щось справді класне й унікальне і в майбутньому воно буде коштувати мільйони і навіть мільярди, то знайдіть якихось 300 доларів і зареєструйте своє авторське право в Україні. Це допоможе убезпечити вашу розробку від майбутніх ризиків. Звичайно, якщо є можливість, краще зробити міжнародний патент - це допоможе вам спокійно говорити про свою ідею чи проект та розвивати їх.

Міф 2. Нам потрібні гроші = треба залучити інвестиції.

Спершу кілька слів про венчурний бізнес. Він для багатьох незрозумілий, навіть для бізнесменів, які займаються класичним підприємництвом. В Україні люди більше розуміють класичний бізнес (cash flowing), коли в тебе є якийсь заробіток, витрати й ти потроху ростеш на гроші, які встигаєш заробляти.

Проте інвестиційний ринок дуже великий, і багато грошей йде у венчур. Венчурний бізнес — це інвестування у компанії, зазвичай стартапи, тобто ті, які не мають тривалої ринкової історії, але в них є перспектива стрімкого росту. Венчурний фонд може:
  • просто проінвестувати в проєкт і тільки збирати репорти
  • так й брати участь у керуванні чи виробництві на підприємства. 
Я персонально фанат першого типу.

Як видно з назви, венчурний — це ризиковий бізнес, бо далеко не кожен профінансований стартап може бути успішним. Отримати кошти від інвестора непросто. Проте, чи завжди необхідним для розвитку компанії є саме залучення інвестицій?..

Насамперед варто замислитися: чи справді вам потрібні інвестиції. Можливо, достатньо розвивати продажі?

Коли стартаперу дійсно варто замислюватися про зовнішні гроші? І чи варто замислюватися взагалі?

Це слід робити, коли зовнішні гроші можуть помножити, а не додати до твого заробітку. Тобто, твоя компанія росте на 10-20% на рік. але якщо ти залучиш інвестиції, то її лінійний ріст переросте в експоненційний - гроші можуть прискорити твою бізнес-модель. Але можуть бути й інші варіанти пришвидшення. Наприклад, взяти кредит.
 
Про залучення інвестицій також варто думати, щоб отримати так звані "зелені прапори", коли інвестиція і є підтвердженням спроможності твоєї бізнес-моделі. При цьому вона допоможе збільшувати показники компанії у кілька разів щорічно і зайняти функціональну монополію на ринку. У цьому випадку залучення інвестиційних коштів буде найбільш доцільним. А в інших — можна пошукати інші варіанти фінансування, яких є досить багато — самофінансування, кредитування тощо.

Як дістатися до інвестора? Що робити, якщо немає знайомств? 

Процес пошуку інвестора — складне завдання для багатьох початківців. З ним пов'язано багато чуток і міфів. Один з найпопулярніших:

Міф 3. Неможливо отримати доступ до тіла інвестора.

Багато хто вважає, що знайти доступ до інвестора складно або майже нереально. Тобто, як мінімум, треба мати гарні знайомства. Частково це правда, а частково ні. 

Гарні знайомства 100% допоможуть. Ти знайомий з другом партнера фонду, звертаєшся до нього — і тобі призначають зустріч. Інвесторам цікаво, коли тебе рекомендують їхні співробітники або близькі люди. З іншого ж боку, якщо у потрібній сфері знайомств немає, це звичайно, важче. Але не критично: займаючись тією чи іншою справою, ти все одно вибудовуєш необхідні знайомства, встановлюєш контакти та самостійно дійдеш до цього.
 
Якщо ти — початківець, можна подивитися, хто є в портфоліо потрібних фондів, познайомитися з ними. Співробітники стартапів значно легше йдуть на зв'язок: іноді достатньо їм написати, показати своє зацікавлення, а потім попросити зустрічі з інвестором… варіантів багато.
Крім того, стартапера можуть і так помітити, якщо його ідея справді крута. Достатньо засвітитися на одному-двох спільних івентах.
 
Якщо ж говорити виключно про знайомства, то всім доводилося вибудовати свою базу. Без знайомств важче, але насправді мало хто народився в сім'ї венчурів, особливо в Україні, бо ринок існує мало часу. Мало в кого в нашій країні батьки займалися стартапами. Вони зустрічаються, але їх - одиниці.

Отже, з одного боку треба шукати нові канали комунікації з інвесторами, але в той же час — об'єктивно оцінювати свій проєкт і розуміти, що чи він справді того вартий.

Дякуємо, Михайле!

PS Наступне заняття в стартап школі вібудеться 30 листопада. Тема - Фінанси стартапу (Леся Люшенко, тренерка стартап-школи)


Коментарі