XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Інна Малюкова. Зустріч в Полтавській політехніці

10 березня у Центрі сучасного мистецтва Полтавської політехніки відбулася мотиваційна зустріч керівниці Інноваційного холдингу «Sikorsky Challenge» та Всеукраїнської інноваційної екосистеми «Sikorsky Challenge» Інни Малюкової зі студентами та випускниками університету. Учасники обговорили діяльність інноваційної екосистеми, існуючі бізнес-моделі та стартап-школи України.

На зустрічі, яка відбулася в рамках  Меморандуму з реалізації програми створення та підтримки інноваційного кластеру в місті Полтава , були присутні студенти, випускники різних навчально-наукових інститутів і факультетів Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Студенти і викладачі обговорили основні напрямки діяльності Всеукраїнської інноваційної екосистеми «Sikorsky Challenge», розглянули моделі взаємодії вже існуючих стартапів та провідних українських закладів вищої освіти, представників органів місцевої влади та залучених інвесторів. На прикладі окремих форм інноваційної діяльності присутні обговорили існуючі проблеми в Україні – відсутність підтримки молодіжних інноваційних проєктів на локальному рівні, брак досвіду та певних практичних знань, брак віри у власні сили.

Створення першої в Україні стартап-школи, в якій вирощуються та втілюються в життя інноваційні ідеї, відбулося в Національному технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» на основі вивчення та аналізу практичної діяльності ізраїльських та каліфорнійських стартапів.

Ідея створення системи стартап-шкіл прийшла несподівано – під час поїздок до Сполучених Штатів Америки та Ізраїлю. Саме в університетах (Каліфорнійському, Стенфорді, Берклі) Інна Малюкова одразу усвідомила одну річ – у власному університеті має створювати все по-іншому, адже їхня бізнес модель тут не запрацює!

«Всеукраїнська інноваційна екосистема «Sikorsky Challenge» –потужний стартап, що розпочав свою діяльність у непростому 2014 році, проте окремі елементи інноваційної екосистеми почали впроваджуватися набагато раніше у науковій та освітній діяльності КПІ імені Ігоря Сікорського.

За час з 2018 року, коли на базі Полтавської політехінки почала діяти перша на Полтавщині стартап-школа, відбулося чимало позитивних змін, був здобутий перший корисний досвід. Приємно усвідомлювати той факт, що динамічний розвиток стартапів по всій країні мотивує молодь ще наполегливіше працювати над власними проєктами.

Масштабна зміна існуючих бізнес-моделей, контексту взаємодії з кращими інноваційними університетами країни, дружнє партнерство з усіма учасниками екосистеми, державна і локальна підтримка на етапі реалізації найкрутіших проєктів – ключ до розуміння того, чим ми займаємося», - говорить Інна Малюкова.

Головною складовою будь-якої інноваційної системи залишається молода людина, що прагне розвиватися у сфері підприємництва та надихатися ідеями своїх попередників і сучасників. 

«Наш інноваційний холдинг виконує роль своєрідного системного менеджера, що мотивує, надихає на досягнення кращими стартап-проєктами регіонального та державного рівня. Кожен з вас – своєрідна міні -модель інноваційного підприємства , заснована на інтелекті, що прагне зайняти належне місце у системі інноваційних стартапів», - продовжує найголовніша стартаперка країни.

"Варто відзначити, що до Всеукраїнської інноваційної екосистеми «Sikorsky Challenge» наразі входять університети, міські територіальні громади та обласні державні адміністрації, регіони та міжнародні представництва в інших країнах. Головними концептуальними засадами діяльності «Sikorsky Challenge» стали створення центрів інновацій в кращих університетах, навчання, підтримка при реалізації та брендуванні інноваційних проєктів.

Заклади вищої освіти всіляко сприяють тому, щоб серед величезної кількості обдарованих молодих людей знайти тих, хто здатний розробляти і впроваджувати нові ідеї. Тому наше першочергове завдання - навчати молодь основам інноваційного підприємництва та посилювати співпрацю університетів та існуючих стартап-шкіл. 


Окрім того, підтримка та просування інноваційного проєкту має відбуватися, в першу чергу, на локальному рівні – в окремому місті, регіоні, а вже потім в Україні, на більш глобальному рівні. Стартапер робить кілька кроків, розуміє, що його ніхто не підтримує і просто опускає руки.

Підтримка на локальному рівні має здійснюватися невеликими коштами, організаційними заходами, забезпеченням можливості реалізації власного проєкту, відкриття маленьких компаній за підтримки місцевої влади. Підписання Меморандуму про партнерство та створення інноваційного кластеру в Полтаві – це можливість допомогти міській владі усвідомити, що сучасна молодь має реальні бізнес-запити, прагнення створювати власні інноваційні підприємства і власним прикладом навчати інших», – наголошує Інна Малюкова.

За словами доктора економічних наук, професора, директорки Навчально-наукового інституту фінансів, економіки та менеджменту Полтавської політехніки Ірини Черниш, подібні зустрічі, живе спілкування, зручний формат «питання-відповідь» дозволять молоді дізнатися корисні кейси та озброять необхідними інноваційними інструментами для «просування» власної ідеї до реального сектору економіки.

«Коли моя донечка-п’ятикласниця запитала про те, що таке стартап, мені було досить непросто їй пояснити. Нашим студентам з цим пощастило трошки більше – під час зустрічі вони дізналися як виникла ідея створити розгалуджену систему стартапів, пригадали ключові меседжі і знайшли відповідь на питання чому бізнес-моделі, активно впроваджувані у Сполучених Штатах Америки та Ізраїлі, зовсім не працюють у нашій державі.

Величезна купа питань, поставлених нашій гості, свідчить про стійкий інтерес студентської молоді до занять науковою діяльністю, інноваційними проєктами. Сподіваюся, що таким теплим зустрічам не завадять карантин, пандемія та пов’язані з нею обмеження. Адже новий досвід, підтримка та позитивна мотивація – головні передумови успіху у будь-якій сфері», – прокоментувала очільниця ННІ фінансів, економіки та менеджменту.

На сьогодні «Sikorsky Challenge» – це можливості двомісячного безкоштовного навчання студентів, аспірантів, викладачів, науковців, підприємців і винахідників, інкубування найкреативніших конкурентоспроможних ідей та супровід на всіх етапах їхньої реалізації. Щорічні інноваційні фестивалі служать ще одним способом комплексного відбору та можливістю залучення інвесторів, адже кращі проєкти від кожної стартап-школи презентуються представникам місцевої влади, підприємцям.

На VIII Фестивалі інноваційних проектів Sikorsky Challenge 2019 проєкт молодих учених Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» став фіналістом фестивалю, а у 2020 році проректорка політехніки з наукової та міжнародної роботи, координаторка Полтавської стартап-школи Світлана Сівіцька стала членом Міжнародного журі конкурсу стартапів.

Випускник стартап-школи Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», студент другого курсу Навчально-наукового інституту фінансів, економіки та менеджменту Михайло Бугаєвський у 2020 році переміг на Конкурсі інвестиційних проектів «Горизонти Полтавщини» від Полтавська ОДА – його стартап «Діджитал платформа для аналізу ринку та апробації Start-up проєктів, пошуку фінансування «Project market.ua» посів перше місце.

За матеріалами Полтавська політехніка ім.Юрія Кондратюка

 

Коментарі