Оголошено лауреатів Нобелівської премії 2024 з фізики

8 жовтня 2024 року Нобелівський комітет визначив лауреатів премії у галузі фізики. Ними стали Джон Гопфілд та Джефрі Еверест Гінтон за "фундаментальні відкриття та винаходи, які дозволяють машинне навчання за допомогою штучних нейронних мереж". Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу Фонду Нобеля Що відомо про лауреатів Двоє цьогорічних лауреатів Нобелівської премії з фізики використали інструменти фізики для розробки методів, які є основою сучасного потужного машинного навчання.  Коли ми говоримо про штучний інтелект, ми часто маємо на увазі машинне навчання за допомогою штучних нейронних мереж. Ця технологія спочатку була навіяна структурою мозку. У штучній нейронній мережі нейрони головного мозку представлені вузлами, які мають різні значення. Ці вузли впливають один на одного через зв’язки, які можна зробити сильнішими або послабленими. Джон Хопфілд винайшов мережу, в якій використовується метод збереження і відтворення шаблонів. Ми можемо уявити вузли у

Нейронауковий трекер психічного стану ANIMA

На початку червня 2024 року в КПІ ім.Ігоря Сікорського пройшов Міжнародний форум "Штучний інтелект: глобальний вибір", під час якого відбувся  Конкурс стартап-проєктів у сфері ШІ.
 
Сергій Данилов, СЕO проєкту №19 Anima

Перше місце посів проєкт Anima - інноваційний онлайн-сервіс для скринінгу та покращення ментального здоров'я через аналіз уваги й емоційного стану користувачів. Проєкт отримав грошовий приз та став фіналістом XIII Міжнародного Фестивалю Sikorsky Challenge 2024.

Проєкт Аnima розпочався в Beehiveor - науково-дослідного центру, який заснував Сергій Данилов, Ph.D., нейрофізіолог. З моменту створення у 2016 році Beehiveor накопичив значний обсяг даних та експертиз щодо аналізу поведінки руху очей.  Ця основа, що спирається на ретельні наукові дослідження, дала розробникам  інструменти для розуміння складного зв'язку між рухами очей та психічними станами. Саме на цьому була заснована платформа для Anima.

Для Beehiveor, як і для всієї України, у лютому 2022 року, коли розпочалась повномасштабна війна, - ситуація змінилася кардинально.

Ця зміна фокусу була не просто бізнес-рішенням. За словами засновників, це була відповідь на вторгнення на територію нашої Батьківщини, спосіб використати наш науковий досвід для вирішення нагальних і актуальних потреб. Саме на апогеї кризи та інновацій була сформована Anima, яка втілила наше прагнення до психічного благополуччя через науково обґрунтовані технології.

Мільйони молодих людей і люди старшого віку раптово опинилися у стані стресу, зустрілися з травмами та страхами, які погіршили їхнє психічне здоров'я. Масштаб війни вразив усіх. Ніхто не знав, як чесно відповісти на таке доволі просте питання "Як справи?". Anima була створена, щоб дати відповідь на нього.

Anima — це унікальний тест, який допомагає відстежувати, розуміти та визначати свій психічний та емоційний стан, а також те, куди ми спрямовуємо свою увагу. А також це практичні поради, як перефокусуватися за потреби.

Лише 10 хвилин вашого часу і Anima оцінить вашу реакцію на емоційні подразники та виміряє схильність до психічних розладів.  Наш протокол тестування використовує ай-трекінг для вимірювання викривлення уваги. Така технологія робить цей метод оцінювання одним із найсучасніших і найретельніших. Веб-камера записує рухи очей, щоб виміряти фокус у відповідь на різні подразники. Метод враховує, що тривожність та депресія мають такі спільні риси: підвищена вразливість до стресу, емоційна дисрегуляція та змінене сприйняття винагороди. Ці фундаментальні механізми можуть бути спотвореними або дисфункціональними при обох розладах, що і призводить до спільних симптомів - роздратованості, втоми та порушення сну. 

Сергій Данилов, нейрофізіолог та співзасновник платформи Anima:"Наш підхід допомагає пояснити спільність між симптомами різних захворювань. Anima не є діагностичним інструментом. Ми не зосереджуємось на традиційних діагнозах. Ми прагнемо зрозуміти основні психологічні механізми, зміщуючи фокус з традиційних розладів на механізми, які лежать в основі їх розвитку. Окрім результатів тесту, Anima дає рекомендації для підтримки продуктивності, психічного здоров'я та благополуччя".

Роман Гавриш, СЕО та співзасновник ANIMA:"Під час проведення тестів у психіатричних закладах ми на власні очі побачили трансформаційну силу розуміння власного психічного стану. Така проста дія, як проходження нашого тесту та отримання результатів, давала пацієнтам відчуття чіткості та ясності. Цей досвід підкреслив для нас глибокий вплив знань. Можливість припідняти завісу над внутрішніми механізмами нашої психіки дозволяє нам пізнати своє справжнє “Я”, яким би викликом це не було. Таке самоусвідомлення дає людям змогу вносити необхідні зміни у своє життя, і це те, про що саме Anima".

Хочете оцінити свою реакцію на емоційні подразники та виміряти схильність до психічних розладів - заходьте на ANIMA та пройдіть тестування!


Коментарі