XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Стартап-школі Sikorsky Challenge 10 років!!!

Живіть так,  неначе ви помрете завтра,
Вчіться так, неначе будете жити вічно.
Махатма Ганді

Чому ми так полюбляємо відзначати ювілеї? Може тому, що ці кругленькі  цифри є тими мітками на мапі історії, які спонукають нас згадати та оцінити те, що робимо?

19 лютого 2014 року в в КПІ ім.Ігоря Сікорського перша в Україні стартап-школа Sikorsky Challenge розпочала навчання за програмою «Стартап в сфері розробки мобільних додатків”.

То були запеклі дні Майдану, коли вже загинули перші дев'ять Героїв Небесної сотні, Хрещатик палав, транспорт зупинився, мости перекриті... Місто накрила велика тривога, адже ніхто не знав, коли і чим закінчиться це криваве протистояння. Ми побоювались, що в цей день ніхто з 23 перших учасників не прийде. Але прийшли! 18 наших перших стартаперів змогли добратися до нас, дехто прямо із Майдану. Це було символічно – починати таку справу у такі нелегкі часи.

За 10 років існування нашої школи багато чого змінювалось - умови навчання (платні/безкоштовні), формати проведення (офлайн/онлайн, традиційні тренінги/інтенсиви), програми навчання, тренери... Головне, що залишалось після кожної групи, а їх було близько 30, то це досвід та відчуття, що ми, команда Sikorsky Challenge, рухаємось в правильному напрямку. А ще гордість за тих наших випускників, які досягали успіхів на такому непростому стартаперському шляху....

Перша наша група в далекому 2014 році була дуже сильною - з 23 учасників більша половина стали відомими та успішними в інноваційному світі. 

"Якщо першими слухачами були лише студенти, то потім стартап-школа відчинила двері для всіх охочих — від 14 до 75 років. Якщо раніше прийти й навчатися інноваційного підприємництва міг будь-хто — то тепер сюди запрошують лише тих, у кого вже є власний проєкт або принаймні його задум. Стартап-школа з часом відійшла від первісної ідеї орієнтування на ІТ. Бо IT, які у всьому світі вважаються стартаперським рухом, не потребують такої підтримки, як, наприклад, хардверні, інженерні розробки, енергетика, механіка, медицина. Тому в КПІ, окрім студентів, стали орієнтуватися і на доросліших розробників — науковців, підприємців, аспірантів" (Інна Малюкова, засновниця стартап-школи Sikorsky Challenge в інтерв'ю газеті "Світ"".

У свій ювілейний рік наша стартап-школа увійшла з мотивуючими результатами - в 2023 році наші стартапери пройшли навчання за спільною акселераційною програмою із університетом Шеффілду. По завершенню навчання із 40 проєктів британське міжнародне журі обрало 10 проєктів, представники яких у серпні 2023 відвідали університет Шеффілду і  презентували свої проєкти британським інвесторам.

Це була незабутня подорож!

Всі ці 10 років наша команда не ставила собі за мету проводити якийсь варіант бізнес-навчання. Ми прагнули дати нашим слухачам розуміння ЩО робити та практичні навички ЯК робити. 

Окрім базових знань з інноваційного підприємництва (що таке стартап і чим він відрізняється від звичайного бізнесу, які його цілі та етапи розвитку, як аналізувати сегменти ринку та цільової аудиторії, як розробляти  бізнес-продукт, орієнтований на вирішення проблем споживачів, як захищати права інтелектуальної власності тощо), ми прагнули сформувати у стартаперів базові навички, які б сприяли розвитку проєкту та залученню інвестицій.


З перших років стартап-школи наші випускники почали брати участь у щорічних Фестивалях Sikorsky Challenge, чим значно посилили його позиції. Окрилені успіхами наших випускників, ми розпочали масштабувати цей проєкт - створювати всеукраїнську мережу стартап-шкіл. В 2016 році спільними зусиллями з однодумцями із Вінницького національного технічного університетуми ми відкрили стартап-школу на базі їх університету, яка згодом стала найбільш успішною за результами своєї роботи.

Нам вдалося залучити до нашої мережі стартап-шкіл університети, що були переміщені з окупованих територій Сходу України. Завдяки фінансовій підтримці USAID (Агентству США з міжнародного розвитку) ми реалізували два проєкти:
  • «Модель стартапів «Сікорські Челендж» об’єднує Донбас» (2017–2018 рр.)
  • «Стартап школа Sikorsky Challenge: сприяння інноваційному розвитку та підприємницькій діяльності стартапів у цільових університетах Донецької і Луганської областей» (2020–2022 рр.). 
В результаті до нашої мережі приєдналися стартап-школи з університетів  Маріуполя, Краматорська, Слов’янська, Старобільська, Покровська, Сєвєродонецька.

«Це були дуже сильні проєкти, — згадує Інна Геннадіївна, — спочатку ми відкрили там стартап-школи. Потім були створені інноваційні кластери міст. Ми всією командою виїжджали в ці регіони, навчали, проводили конкурси й відбори. Останній регіональний конкурс стартап-шкіл Донецької і Луганської областей ми провели напередодні повномасштабного вторгнення. Виїхали з Краматорська 18 лютого 2022-го. Крапку у цьому проєкті поставила війна». 

На сьогодні всеукраїнська мережа налічує  22 стартап-школи з 25 університетів України та стартап-щкола Бакинського університету газу та нафти (Азербайджан).
 

До нашої ювілейної дати КПІ підготував  календар на 2024 рік, який присвячений випускникам нащої стартап-школи та фіналістам щорічного Фестивалю Sikorsky Challenge. 

Випуск цього календаря став чудовою нагодою зустрітися з нашими стартаперами, подарувати їм календарі, дізнатися про стан розвитку  проєктів, зв'ясувати, яка потрібна допомога та обговорити важливі аспекти подальшої взаємодії.


Не всі запрошені змогли долучитися до цієї зустрічі (війна :( ), але ми дякуємо вам всім, що ви були і залишаєтемя нашими друзями, колегами, однодумцями!

Ми пам'ятаємо вас всіх, наші дорогі випускники, радіємо вашим досягненням та ділимося мотивуючими історіями вашого успіху на сторінках цього блогу. 

Ми пишаємо нашими спільними досягненнями, бо в нашій єдності наша сила. 

Сьогодні Україна перебуває ще в більшій небезпеці, ніж в 2014 році, тому разом ми маємо працювати над тим, щоб дати нашим стартаперам необхідні знання та навички, які допоможуть відбудовувати нашу країну на базі проривних інноваційних рішень.  

Тому ми запрошуємо всіх, хто має цікаві ідеї та рішення, до групи нашої стартап-школи, яка розпочинає навчання  3 квітня 2024. Не пропустіть"! 

Програма та реєстрація - за посиланням 

Майбутнє залежить від того, що ми робимо сьогодні! Не зупиняймося!


Тетяна Кресан для блогу стартап-школи

Коментарі