BUKI потрапила в TIME! Вітаємо!

Вперше TIME разом з Statista відзначили найкращі світові освітні стартапи. Серед найкращих в блоці Top EdTech Rising Stars - український освітній стартап BUKI.  Як приємно чути таке про команду, яку добре  знаєш , відслідковуєш  новини про них та постиш їх поради починаючим стартаперам.   BUKI - це онлайн-платформа, яка з’єднує репетиторів різних предметів і учнів по усьому світу. Проєкт зародився в команді  студентів  КНУ ім. Тараса Шевченка у серпні 2014 року. В 2016 році CEO проєкту Вадим Синжерецький прийшов до нашої стартап-школи, успішно пройшов навчання і прийняв участь у тематичній пітч-сесії Наразі BUKI - це найбільший ресурс в Україні та один із найбільших сервісів для викладачів у Польщі, Нігерії, Казахстані, Іспанії та Мексиці. В травні 2021 року Вадим Синжерецький потрапив до рейтингу «TechDrivers»,  до якого увійшли 100 кращих фахівців та бізнесменів, що працюють з диджитал-інноваціями в Україні. І сьогодні BUKI - це єдина компанія з України, яку обрали як найкращу сере

Спільний проєкт університету Шеффілда та КПІ ім.Ігоря Сікорського завершено!

З 19 по по 24 серпня  2023 року 10 переможців  спільної акселераційної програми університету Шеффілда та КПІ ім.Ігоря Сікорського відвідали Шеффілд і взяли участь у фінальній частині проєкту. 

КПІ ім.Ігоря Сікорського в цьому спільному проекті «Building Back Better: transforming the post-war entrepreneurial ecosystem in Ukraine» представляла стартап-школа Sikorsky Challenge.


За 10-річну історію нашої стартап-школи багато чого змінювалось - умови навчання, формати проведення, програми навчання та тренери. Єдине, що залишалось після кожної групи незмінним (а їх було більше 30), то це досвід та відчуття, що ми, команда Sikorsky Challenge, рухаємось в правильному напрямку. А ще гордість за тих наших випускників, які досягали успіхів на такому непростому стартаперському шляху....

Перша наша група в далекому 2014 році була дуже сильною - з 23 учасників більша половина стали відомими в інноваційному світі. Згадаємо хоча б Сергія Мільмана, засновника YouControl,

Такою ж сильною виявилась і остання група, яка з травня по липень 2023 року пройшла навчання в стартап-школі за спільною акселераційною програмою із Шеффілдським університетом "Відбудуємо краще".


Ця програма стартувала 19 квітня 2023 року з метою підтримати українські стартапи та допомогти у відновленні підприємницької екосистеми країни, що буде вкрай важливим у відновленні України після війни. 

На програму навчання , що проводили спільно тренери Шеффілдського університету та стартап-школи Сікорські Челендж, зареєструвались 50 команд з проєктами зі всієї України. В результаті 21 проєкт були презентовані британському міжнародному журі, яке обрало 10 команд переможців для подальшої акселерації:
  1. MENISCUS RESECTOR - Інноваційний інвазивний електрохірургічний інструмент для резекції меніска з використанням технології високочастотного плазмового різання (СЕО Богдан Грищук, Київ).
  2. Alpha Atom - Інноваційна плазмо-хімічна технологія для переробки рідких радіоактивних відходів (СЕО Ігор Пеер, Ізраїль-Київ).
  3. Sunflower Bio-Plastic - Екологічний біопластик з відходів лушпиння соняшника (СЕО Ганна Флейшер, Київ).
  4. Hearify -  Помічник репетитора зі штучним інтелектом, що персоналізує навчання кожного учня в класі (Софія Шапошникова, Поліна Василенко, Львів-Київ).  
  5. Vacuum Gravity Energy  - Інноваційна технологія отримання електроенергії за допомогою атмосферного тиску (засновник - Віра Філатова, Київ).
  6. Solar concentration, accumulation and Integration - Тепло- та енергозабезпечення будинків на основі мініконцентрації сонячної енергії (Вероніка Ласавуц, Вінниця).
  7. Univera - Мобільний додаток для студентів "Університет в телефоні"(Владлена Букаєва, Одеса).
  8. EasySign - Мобільний додаток "Мова жестів" (Анастасія Слободяник, Київ).
  9. Izostera - Теплозвукоізоляційний матеріал з морських водоростей (Андрій Мохненко, Херсон).
  10. NanoSpace - Унікальна технологія виявлення вірусів за допомогою нанобіосенсорів (СЕО та засновники  Богдан Водянюк та Марина Целіщева, Київ).
Після липневого етапу підготовки проєктів до виступів представники команд вирушили до Шеффілдського університету. Робоча подорож тривала з 19 по 25 серпня 2023 року.



Шеффілд є активним учасником глобальної програми Enactus, що пропонує студентам можливість вдосконалити свої підприємницькі навички. В університеті діє програма Entrepreneurs in Residence, в рамках якої підприємці працюють зі співробітниками та студентами над комерціалізацією їхніх досліджень. У 2022 році Шеффілд був визнаний найкращим містом для започаткування бізнесу.

Програма перебування нашої команди у Шеффілді була дуже насиченою та корисною. 

Представники команд взяли участь у воркшопах тренера Шеффілдського університету Скотта Гледвуда  :
  • Як навчитися думати як підприємець
  • Місія, візія, стратегія та культура стартапу
  • Як розвити навички презентації
  • Створення бренду стартапу
  • Практика пітчу
Тренер Драгонс Ден, якого називають у Шеффілді смайлером за постійну посмішку, провів воркшоп "Як працювати з інвестором".

 У той час, як стартапери готувались до фінальних презентацій, команда організаторів проєкту зі сторони КПІ ім.Ігоря Сікорського зустрічалися з керівництвом інноваційного департаменту Шеффілдського університету. 



Крім того,  для нашої команди були організовані ознайомчі екскурсії в  лабораторії робототехніки і біомедицини та майстерні прототипування. Лабораторії університету Шеффілда вразили найсучаснішим обладнанням, а майстерні прототипування ще й великою кількістю різноманітних станків - від ручних до автоматичних  з ЧПК.  Керівники лабораторій та студенти докладно розповіли нам про свої розробки. І саме несподіване, що ми дізналися  - майстерні відкриті для студентів цілодобово!!



В предостанній день нашої подорожі, 23 серпня 2023 року, після дводенних інтенсивних тренінгів та насичених ознайомчих екскурсій, відбулося те, заради чого всі ми приїхали в університет Шеффілда - познайомити представників інвестиційних компаній Британії з нашими проєктами. Проєкти були презентовані :
  • Аллі Кокоші, інвестиційному аналітику компанії Mercia Asset Management PLC
  • Гарету Левеліну, інвестиційному директору інвестиційної компанії NORTHERN GRITSTONE



Вітаємо наших учасників! Всі блискуче впорались! Представники інвестиційних компаній отримали вичерпну інформацію і тепер будемо чекати на їх пропозиції щодо майбутньої співпраці.

За словами учасниці проєкту Поліни Василенко (проект Hearify), спілкування з тренерами  університету Шеффілда допомогло зрозуміти можливості ринку освіти Великобританії, набути нових навичок в підготовці та пітчингу презентацій, зібрати відгуки про свій продукт. 

"Під час нашого візиту ми досягли значного прогресу в розвитку нашої ідеї та побудові компанії, яка має змінити гру в освіті. Велика подяка The University of Sheffield, Kyiv Polytechnic Institute  за підтримку, знайомство з чудовими людьми та теплий прийом" (Поліна Василенко).

Повний фоторепортаж нашої подорожі до Шеффілдського університету - за посиланням

Команда Sikorsky Challenge дякує колегам із університету Шеффілда - Ваніі Сені, Сарі Вілкінсон, Скотту Гледвуду, Малкольму Батлеру за чудово і корисно проведений з вами час, за турботу і щирість, за бездоганну організацію всіх заходів програми, за бажання допомогти і поділитися своїм досвідом. Ми дуже щасливі, що доля подарувала нам цю чудову нагоду познайомитися з вами! Нехай наша співпраця триває!

P.S.

У складі нашої команди був Ігор Пеер, співзасновник та перший тренер нашої  стартап-школи,  незмінний член Міжнародного журі наших Конкурсів, директор ізраїльського акселератора Movtech. Він представляв проєкт "Alpha Atom - інноваційну плазмо-хімічну технологію для переробки рідких радіоактивних відходів", тому було цікаво почути його враження від нашої  спільної акселераційної програми:

- Ігор, що є головним  в методиці розвитку стартапу?

- Я думаю, що дуже важливо на самому початку навчання дати правильні інструменти розуміння того, на якому етапі перебуває проєкт і в якому напрямку йому потрібно рухатися.  І, звісно, дуже важлива практика. Тому, з моєї точки зору, оптимальний варіант навчання має включати певні сесії - спочатку це знання, потім перерва на інплементування цих знань на реальних клієнтах,  потім наступна сесія з уже закріпленими на досвіді знаннями, які можна виправити, додати і дати наступну порцію інформації.

На самому початку давати повну інформацію про стартап не варто, бо частина її не буде використана. Тому оптимальна модель - дати певні інструменти, завдання їх апробувати та отримати зворотний зв'язок. На наступному етапі повторити цей ланцюжок уже з новими інструментами. Такими спринтами можна дістатися до заповітної мрії - запустити стартап.

- Чи бачиш ти суттєву різницю між методиками британських менторів і твоїми? І в чому полягає ця різниця?


- У кожного своя специфіка. Люди, які викладають у Британії, мають своє оточення, з яким працюють - бізнес-партнери, венчурні капіталісти. Специфіка їхньої роботи з університетськими проєктами визначається допомогою університету і можливістю створювати спінофф- компанії, юридичні аспекти захисту інтелектуальної власності. Це як верхівка айсберга, яка може змінюватися, а підводна складова дуже схожа, тому що підхід до запуску стартапів - він більш-менш класичний.

- Що тобі найбільш сподобалось в цій спільній програмі?

- Що мені дуже сподобалося - це їхні можливості та здібності працювати з індустрією. Ми відвідали центр Advance Manufacture Research Centre, який знаходиться під патронажем університету. Це дає серйозні можливості стартапам у галузі технологій та інженерії. Зазвичай таким стартапам досить проблематично працювати, на відміну, наприклад, від стартапів, яким для імплементації достатньо написати мобільний застосунок. А якщо це проєкт, який базується на технологічному рішенні, то така зв'язка між Шеффілдським університетом та Advance Manufacture Research Centre є дуже важливою, і вона може значно пришвидшити й покращити прогрес стартапу, що розвивається в цьому напрямку.

Додам ще, що дуже важливим у цій ситуації є зв'язок, який було встановлено між Шеффілдом та КПІ, між Британією та Україною і можливості кооперації в майбутньому. Для українських стартапів відкриваються можливості відкривати компанії в Британії, створювати спільні проєкти, простіше залучати інвестиції. Якщо українська компанія відкриє якесь представництво тут і працюватиме на глобальному ринку, то поки в Україні не до кінця сформовано законодавство, яке підтримує інноваційне підприємництво, присутність тут партнерів дає значну перевагу для виходу на міжнародні ринки.

З моєї точки зору, це шикарний візит, шикарні зв'язки. Нам слід посилити нашу подальшу діяльність.

Таня Кресан для блогу Стартап-школи Sikorsky Challenge








Коментарі