XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Переможці Sikorsky Challenge 2022 : Проєкт №103 Meniscal resector

 Переможцем цьогорічного  Фестивалю інноваційних проєктів Sikorsky Challenge 2022 у секції "Біомедична інженерія і здоров’я людини" став проєкт "Meniscal resector" (Керівник - Богдан Грищук).

Meniscal resector- це інноваційний інвазивний електрохірургічний інструмент для резекції меніска з використанням технології високочастотного плазмового різання.

Пошкодження меніска відносять до найбільш частих травм колінного суглоба. У структурі травм вони становлять 75% випадків. Пошкоджений і нелікований меніск викликає:

  • пошкодження хряща
  • біль
  • обмеження руху
  • втрату працездатності

Для діагностики та лікування травм меніску використовують спеціальний «пристрій-відеокамеру» – артроскоп. Його вводять у суглоб через кілька маленьких розрізів (4-5 мм) і через один з них вводять відеокамеру в суглоб, через другий – артроскопічний інструмент. Лікар поетапно розглядає всі відділи суглоба, його складки і завороти, оцінює стан хрящового покриву, синовіальної оболонки сухожильно-зв’язкового апарату. Далі спеціальним інструментом виробляє висічення пошкоджених частин, «заплавляє» дефекти хряща, видаляє патологічно змінені частини синовіальної оболонки.

Сучасні методи артроскопії мають такі недоліки:

  • Метод "Артроскопічний викусувач" -  низка швидкість резекції , обмежений контроль об’єму резекції та візуалізації,  висока ціна,
  • Метод "Багатоелектродний високочастотний аблятор" - підвищений  ризик травматизму нецільової тканини.

Команда проєкту Meniscal resector запропонувала інноваційне рішення вирішення цих проблем - інструмент Meniscal resector, який працює в парі з медичним високочастотним генератором і дозволяє значно покращити результати хірургічного лікування ушкоджень меніска.

Як працює інструмент Meniscal resector:

Перевагами цього проєкту перед традиційними є: 
  • пришвидшена резекція
  • підвищена точність резекції 
  • покращений рівень контролю об'єму резекції 
Детально про проєкт у відеопрезентації:

 

Споживачами цієї інноваційної технології є дистриб'ютори медичного обладнання, державні чи приватні клініки, науково-дослідні інститути, лікарі-травматологи.

Бізнес-модель стартапу - продаж продукту та продаж ліцензій на виробництво інструменту.

Переможець цьогорічного  Фестивалю інноваційних проєктів Sikorsky Challenge 2022  проєкт Meniscal resector, отримав:
  • грошову стипендію у 40 тисяч гривень від Фонду Леоніда Кучми "Україна"
  • стипендію на розвиток у розмірі 5000$ від GIST
Команда Sikorsky Challenge вітає команду проєкту Meniscal resector та готова до подальшої плідної співпраці!

Тетяна Кресан для блогу Стартап-школа Sikorsky Challenge

Коментарі