Український стартап 3D UTU створив перший в Україні будинок на 3D-принтері для сім'ї загиблого захисника з Ірпеня під Києвом. Про це 19 липня у Telegram проінформував віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. За його словами, російські окупанти знищили будинок сім'ї Ярослава Березова під час окупації Ірпеня у 2022 році, а сам військовий загинув у боях за Бахмут у Донецькій області того самого року. "Нове житло для сім'ї захисника побудували за допомогою 3D-принтера від українського стартапу 3D UTU, – написав Федоров. – Будинок площею 130 м² звели всього за 58 мотогодин, а це приблизно дві доби роботи принтера. Учора дружина й діти безкоштовно отримали ключі від помешкання". Як зазначив віцепрем'єр, таке будівництво – це "не лише про швидкість та економічність". "Ця технологія також дає можливість зводити енергоефективні та більш екологічні будинки. Це робить її ще

Переможці Sikorsky Challenge 2022 : Проєкт №103 Meniscal resector

 Переможцем цьогорічного  Фестивалю інноваційних проєктів Sikorsky Challenge 2022 у секції "Біомедична інженерія і здоров’я людини" став проєкт "Meniscal resector" (Керівник - Богдан Грищук).

Meniscal resector- це інноваційний інвазивний електрохірургічний інструмент для резекції меніска з використанням технології високочастотного плазмового різання.

Пошкодження меніска відносять до найбільш частих травм колінного суглоба. У структурі травм вони становлять 75% випадків. Пошкоджений і нелікований меніск викликає:

  • пошкодження хряща
  • біль
  • обмеження руху
  • втрату працездатності

Для діагностики та лікування травм меніску використовують спеціальний «пристрій-відеокамеру» – артроскоп. Його вводять у суглоб через кілька маленьких розрізів (4-5 мм) і через один з них вводять відеокамеру в суглоб, через другий – артроскопічний інструмент. Лікар поетапно розглядає всі відділи суглоба, його складки і завороти, оцінює стан хрящового покриву, синовіальної оболонки сухожильно-зв’язкового апарату. Далі спеціальним інструментом виробляє висічення пошкоджених частин, «заплавляє» дефекти хряща, видаляє патологічно змінені частини синовіальної оболонки.

Сучасні методи артроскопії мають такі недоліки:

  • Метод "Артроскопічний викусувач" -  низка швидкість резекції , обмежений контроль об’єму резекції та візуалізації,  висока ціна,
  • Метод "Багатоелектродний високочастотний аблятор" - підвищений  ризик травматизму нецільової тканини.

Команда проєкту Meniscal resector запропонувала інноваційне рішення вирішення цих проблем - інструмент Meniscal resector, який працює в парі з медичним високочастотним генератором і дозволяє значно покращити результати хірургічного лікування ушкоджень меніска.

Як працює інструмент Meniscal resector:

Перевагами цього проєкту перед традиційними є: 
  • пришвидшена резекція
  • підвищена точність резекції 
  • покращений рівень контролю об'єму резекції 
Детально про проєкт у відеопрезентації:

 

Споживачами цієї інноваційної технології є дистриб'ютори медичного обладнання, державні чи приватні клініки, науково-дослідні інститути, лікарі-травматологи.

Бізнес-модель стартапу - продаж продукту та продаж ліцензій на виробництво інструменту.

Переможець цьогорічного  Фестивалю інноваційних проєктів Sikorsky Challenge 2022  проєкт Meniscal resector, отримав:
  • грошову стипендію у 40 тисяч гривень від Фонду Леоніда Кучми "Україна"
  • стипендію на розвиток у розмірі 5000$ від GIST
Команда Sikorsky Challenge вітає команду проєкту Meniscal resector та готова до подальшої плідної співпраці!

Тетяна Кресан для блогу Стартап-школа Sikorsky Challenge

Коментарі