XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Теплий екологічний будинок. Інноваційне рішення

На цьогорічному Фестивалі інноваційних проєктів Sikorsky Challenge 2022 в секції "Екологічна та енергетична безпека" був представлений дуже цікавий та перспективний проєкт "Екологічний утеплювач/охолоджувач".


Глобальне потепління, економічні кризи та пандемії в корені змінили світ. Головним викликом для людства стали питання виживання, економії, екології.

Більшу частину свого життя людина проводить у своєму помешканні, тому якість цього помешкання впливає на її здоров'я та самопочуття.
 
Здоровий будинок має бути прохолодним влітку, теплим взимку і при цьому забезпечувати  інертність. Для гарного самопочуття необхідна стабільна, досить висока вологість та стабільна (в день та в ночі) температура повітря. Більшість будинків на сьогодні не відповідають цим вимогам та є розсадниками для вірусів. 

На сьогодні використовуються дві основні технології будівництва та утеплення:
  • “Мокрий метод", який базується на тому, що пінопластові плити в якості утеплювача кріпляться на стіни з подальшим армуванням та штукатуркою зовнішнього шару
  •  "Вентильований фасад", який використовує навісні облицювальні елементи, що створюють «дихаючу» фасадну конструкцію.
“Мокрий метод", на жаль, не є довговічним, бо пінопласт, що зазвичай використовується для утеплення, вже через 5 років зазнає деструкції та стає пожежонебезпечним, а з часом стає ще й токсичним, бо починає виділяти ядовитий стірол.

"Вентильований фасад", попри всі свої переваги, використовує дуже дорогі матеріали та потребує складного та висококваліфікованого монтажу. Крім того, такі фасади фактично заборонені для використання на газобетоні і небезпечні для здоров'я людини через вивітрювання мікрочастинок мінеральної вати.

Команда проєкту "Екологічний утеплювач/охолоджувач" пропонує конструктивно нові блоки матеріалів для виготовлення системи вентильованих фасадів утеплення або охолодження газобетонних стін будинків. Ця інноваційна технологія забезпечує довговічність, пожежну та екологічну безпеку, підвищену звукоізоляцію. Крім того, нова система має простий монтаж, якій буде зрозумілим для всіх майстрів-фасадників. В результаті споживачі отримають якісний результат за менші гроші та за менший час виконання роботи.   

CEO проєкту Олег Ангел

Ця екологічна система утеплення/охолодження базується на виготовленні та фіксації елементів утеплення якісно нового рівня, які представляють собою своєрідні "бутерброди" з утеплювача та облицювального матеріалу. Крім того, вони забезпечують екологічність та довговічність фасаду (до 50-років!),  покращену вогне - та теплостійкість, стійкість до атмосферного впливу.

Нова технологія вентильованого фасаду гарантує те, що будуть використані унікальні пароізоляційні характеристики газобетону, зменшиться час, витрачений на обігрів приміщення, а тепло буде розподілятися набагато швидше. До того ж, витрати на оплату рахунків за опалення в такому будинку значно менше, бо господарі обігрівають саме будинок, а не вулицю.

Основні інноваційні технологічні рішення проєкту:

  • кріплення дюбелів в газобетоні
  • оригінальна конструкція несучих теплоізоляційних стійок для системи вентильованих фасадів
  • виготовлення сайдингу з пінобетону низької щільності
Частина технологічних рішень була випробувана на різних об'єктах - від будинків до аеропорту. 

На сьогодні тема енергоефективності будинків найбільш актуальна і важлива не тільки для нашої країни. У Європі постійно ростуть вимоги до енергоефективності споруд, щоб якомога менше витрачати енергії як на обігрів помешкання, так і на його охолодження. Вирішити ці питання старими методами утеплення фасадів дуже важко. Більшість нових будинків в Європі будують із газобетону і дуже гостро стоїть питання екологічного та довговічного утеплення. Такі ж проблеми стосуються і старих забудов. Нова розробка українських винахідників вирішує ці питання.

До війни в Україні планувалось задіяти 300 млрд. грн. на енергоефективність житлових будинків  та промислових будівель. Однак, особливо востребуваним  цей напрям стане після війни, після нашої Перемоги, коли розпочнеться відбудова цивільної та промислової інфраструктури. Саме тоді використання цих інноваційних елементів утеплення та кріплення мають стати головною складовою у всіх технологіях будівництва та утеплення.

STARTUP SCHOOL

P.S. Днями стало відомо,  що спонсор цьогорічного Фестивалю інноваційних проєктів Sikorsky Challenge 2022  компанія GIST визначила список проєктів, яким будуть надані стипендії на подальший розвиток. У цьому списку є проєкт "Екологічний утеплювач/охолоджувач".

Вітаємо команду! 

Коментарі