XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Найкращі проєкти Sikorsky Challenge 2021. Інноваційна технологія отримання водню з алюмінієвого брухту

У фінал цьогорічного Конкурсу інноваційних проєктів Sikorsky Challenge (секція "Зелена енергетика, воднева економіка, екологія") вийшов проєкт "Інноваційна технологія отримання водню з алюмінієвого брухту" команди політехнічного інституту ім. Ігоря Сікорського  
 


Водень – надзвичайно енергоємна речовина. Він горить при такій само температурі, як і природний газ, але виділяє майже в 3,5 разу більше тепла, ніж вуглеводні нафти чи вугілля. Використання водню як альтернативного енергетичного ресурсу дозволяє зменшити залежність від викопного палива (вугілля, газу, нафти та ін.) і суттєво скоротити викиди парникових газів.

"Напрям водневої енергетики нині стрімко розвивається. Його основне завдання – розв'язання проблем енергоефективності й екологічності. Споживчий сегмент величезний: металургія, хімічна промисловість, енергетика, транспорт, побут. Аналогічні технології, що існують нині, цим вимогам не відповідають" (член команди Олександр Луговський).

Запропонована технологія дозволяє генерувати суміш горючого газу на основі водню у процесах взаємодії отриманого дрібнодисперсного алюмінієвого порошку у лужному середовищі. Відходи алюмінію пропонується використовувати як проміжний енергоносій для отримання горючого газу.
 
Ця технологія може вирішити проблему утилізації відходів алюмінію з подальшим отриманням горючого газу для застосування в пересувних автономних пристроях. Перевагою технології є підвищена енергоефективність за рахунок використання відновлювальної енергії для автоматичної системи керування технологічним процесом. 

Застосування ультразвукових модулів дозволяє отримати дрібнодисперсний алюміній з розплаву алюмінію за рахунок ультразвукового розпилення в тонкому шарі та прискорити хімічні процеси за рахунок ультразвукової кавітації, що, в свою чергу, підвищить продуктивність технологічного процесу.

 Запропонована командою ультразвукова кавітаційна технологія та обладнання для отримання водню з алюмінієвого брухту з використанням реакції алюмінію з водою має:

  • високу продуктивність
  • високу енергоефективність
  • спрощену конструкцію
  •  невисоку собівартість кінцевого продукту – водню.

 "Ідея нашого проєкту полягає в створенні комплексної технології виробництва водню завдяки утилізації відходів, зокрема тих, що містять алюміній, застосовуючи ультразвукові модулі. Запропонований метод є абсолютно безпечним для обслуговуючого персоналу та навколишнього середовища" (керівник стартапу Ігорь Ночніченко).

Розробники розповіли, що в них уже є чимало напрацювань у цій сфері, створено прототип установки, отримано лабораторне підтвердження запланованих експлуатаційних характеристик та забезпечено захист технології патентом України. Нині ведеться розробка раціонального варіанту виконання, усунення деяких недоліків, випробування установки на надійність, пошук і залучення інвесторів та партнерів.

У подальшому планується створити демонстраційну установку, а ще – провести рекламну кампанію, сформувати портфель попередніх замовлень на комплекти обладнання, вивести продукт на ринок.

За результатом виступу на Конкурсі проєкт був відібраний проходження акселераційної програми в Інноваційному холдингу Sikorsky Challenge з подальшою фінансовою підтримкою". 

 PS До речі, СЕО проєкту Ігор Ночніченко свого часу успішно пройшов навчання в стартап-щколі Sikorsky Challenge. Тому запрошуємо всіх бажаючих! Прийом заявок в Стартап-школу триває. Подробиці та реєстрація - https://blog.sikorskychallenge.com/2021/10/startap-shkolu.html 

Таня Кресан для блогу стартап-школи Sikorsky Challenge

Коментарі