XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Як конфлікти між засновниками можуть вбити стартап

В 2012 році професор Гарвардської бізнес-школи Ноам Вассерман проаналізував долі 10000 стартапів і зробив висновок, що 6 з 10 стартапів закриваються через конфлікт співзасновників (кофаундерів). Це друга за популярністю причина смертності серед стартапів. Через внутрішні розбіжності проект ризикує стати «дитиною, від якого відмовилися батьки».

две руки, подписывающие договор

Так про що варто одразу домовлятися бізнес-партнерам, перш ніж відкривати спільний бізнес?
1. Визначте внесок і частки кожного із засновників

Як починається стартап? Ідея надихає групу ентузіастів і вони вперше сідають за стіл і розпочинають обговорювати її реалізацію. Однак в ході розмови фаундери часто забувають зафіксувати частки і вклади кожного. Згодом, коли у компанії з'являється інвестор або продукт починає приносити перші гроші, всередині команди починаються суперечки в дусі: «Якби не моя ідея / мій стартовий капітал / мої навички програмування, нічого б не було».

Щоб уникнути таких конфліктів, ще до реєстрації компанії потрібно укласти Founders Agreement - простий договір між засновниками, який регулює їх ділові відносини. У цьому договорі зазначається внесок кожного із засновників: від грошей і бізнес-контактів - до годин, що витрачені на роботу. На основі цього договору розраховується розмір часток у проекті.

Окремим пунктом потрібно прописати умови розмивання часток співзасновників. Він стане актуальним, коли співробітники почнуть отримувати опціони або в стартап почнуть заходити інвестори і нові партнери. В історії з Facebook ця порада була проігнорована. В результаті постраждав перший партнер Марка Цукерберга - Едуардо Саверін. У момент залучення перших інвестицій його частка в Facebook була розмита з 34% до 0.03%.
  Три человека сидят за столом и читают договор

2. Встановіть порядок прийняття рішень

Наступний розділ Founders Agreement, про який потрібно подбати, - кількість голосів у кожного із засновників і перелік рішень, які приймаються простою більшістю (½ голосів), кваліфікованою більшістю (⅔, ¾) або шляхом загальної згоди всіх співзасновників.

3. Згадайте про Вестінг часткою.

Вестінг - це залежність отримання певного відсотка своїх акцій в залежності від часу роботи в проєкті. Зазвичай стандарт венчурної індустрії - 4 роки. Це термін повного Вестінга, долей  фаундерів та опційних планів співробітників.

Уявімо ситуацію: один з трьох рівноправних співзасновників пропрацював в стартапі рік і вирішив звільнитися. Він претендує на компенсацію в розмірі ⅓ стартапу. Однак виплачувати таку компенсацію несправедливо, оскільки перші кілька років стартапу необхідно досліджувати ринок, тестувати гіпотези і шукати product-market fit.

Якраз для цього і придумали Вестінг часткою - отримання відсотка акцій в залежності від відпрацьованого над проектом часу.

Вестінг може бути:
  • звичайним (наприклад, фаундеру належить 30% акцій компанії, ⅓ з яких налічується щороку протягом 3 років)
  • реверсивним (в продовження попереднього прикладу, фаундер отримує 30% акцій відразу, але в разі, якщо він звільняється через рік, зобов'язується повернути ⅔ своєї частки в компанію).
Тобто формула має бути такою: скільки пропрацював - стільки отримуєш.

4. Пропишіть умови виходу фаундера із стартапа

В житті трапляється всяке, і засновники не завжди готові і можуть боротися за свою справу до кінця. Вихід фаундеоа із стартапу - це делікатний момент, який може стати негативним тригером і для нових партнерів, і для майбутніх інвесторів.

Щоб репутація компанії не постраждала і ніхто не залишився ображеним, в Founders Agreement прописують умови виходу співзасновника із стартапу. Згідно з цими умовами фаундери, які залишають власну компанію, бувають двох видів:
  • Good leaver - сумлінний співзасновник, який з об'єктивних причин залишає стартап і може розраховувати на компенсацію. Компенсація розраховується залежно від кількості акцій, які він отримав за Вестінг, або заздалегідь прописаною формулою (наприклад, співзасновник може отримати відсоток від річного обороту або частину інвестицій на наступному раунді).
  •  Bad leaver - недобросовісний ФАУНДЕР, який нашкодив стартапу (розкрив конфіденційну інформацію, продав базу клієнтів) і зобов'язаний покинути команду без будь-яких компенсацій.

5. Чітко зафіксуйте зони відповідальності

Це ще один пункт, через який виникають сварки між фаундерами. Якщо за кожним із засновників буде закріплена певна роль, ви будете чітко розуміти, хто і за які завдання відповідає. Наприклад, CEO - продаж та фандрайзинг, CTO - розробка, СОО - менеджмент команди і адміністративні завдання стартапу.

Звичайно, неможливо передбачити всі можливі причини конфліктів співзасновників. Але розробка і підписання простого Founders Agreement (якщо компанія стартапу вже зареєстрована - Shareholders Agreement) дозволить прийняти «конституцію партнерства». До неї завжди можна звернутися в конфліктній ситуації і заощадити час і гроші для її вирішення.

Блог Стартап Школи за матеріалами VectorMedia

P.S. УВАГА! Реєстрація в Стартап школу Sikorsky Challenge закінчується за 3 дні.   Програма навчання та реєстрація - на  сторінці

А всіх тих, хто вважає себе досвідченими стартаперами, ми запрошуємо прийняти участь у IX щорічному Конкурсі інноваційних проектів Sikorsky Challenge 2020. Програма, умови та реєстрація на сторінці Конкурсу

Коментарі