XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Секретна школа Ілона Маска

Навряд чи є в світі людина, яка б не чула про Ілона Маска і  його  революційні проєкти. Електромобілі Тесла, фантастичні плани приватної космічної компанії  SpaceX, енергетичні рішення SolarCity, підземні тунелі і запуск надшвидкісних  потягів  Hyperloop.

Ілон Маск з дітьми в лабораторії Тесла

Однак, є серед ініциатив Маска секретний проєкт - приватна дитяча школа, яку підприємець побудував для своїх п'ятьох синів: близнюків, які народилися в 2004 році, і трійнят, народжених в 2006 році.

Ідея створення приватної школи виникла в 2010, коли Маск зіткнувся з питанням шкільної освіти для своїх дітей. Очікування Ілона на той момент не задовольняли ні престижні приватні ні громадські школи - сама модель освіти, яка використовується практично всіма шкільними закладами США, була на думку Маска застарілою.
Традиційні школи індустріального століття схожі на освітні фабрики, де всі діти вчать одні і ті ж дисципліни в один і той же час, незалежно від будь-яких індивідуальних особливостей. Однак, чи буде працювати подібний підхід в інформаційну епоху? П'ятирічні діти, які сьогодні йдуть в дитячий садок, до 2030 року підуть до університету, а свідому частину свієї професійної кар'єри проведуть і зовсім в середині XXI століття. Чи зможе сьогоднішня освітня система розвинути  в них ті  корисні навички, які будуть потрібні їм в 2030-2050 роках?

В 2014 році  Ілон Маск  відкрив свою власну школу під  досить символічною назвою - Ad Astra, що в перекладі з латинської означає «до зірок».

Школа майбутнього

Про приватну школу Ілона Маска відомо не так багато, що пов'язано, головним  чином,  з питаннями конфіденційності. У Ad Astra немає веб-сайту, номера телефону,  форми заявки на вступ. Коли  після відкриття школи в 2014 році натовп батьків почав масовано зв'язуватися з завідувачем Ad Astra Деном Лакісов, тому довелося видалити свій профіль на LinkedIn. Пізніше, втім, він його відновив.

«Це, поза всякими сумнівами, сама секретна приватна школа», - в одному з інтерв'ю поділився  думкою про Ad Astra Христина Саймон, співавтор книги про шкільні установи Лос-Анджелеса «Beyond the Brochure: An Insider's Guide to Private Elementary Schools in Los Angeles ».

З моменту свого заснування школа Ad Astra налічувала 21 дитину: крім п'ятьох дітей Ілона Маска, в ній навчалися понад сотня дітей співробітників SpaceX. На початок 2018 року в ексклюзивній школі навчались близько 40 обдарованих учнів у віці від 7 до 14 років.

Школа Ad Astra знаходиться в елітному районі Лос-Анджелеса Бель-Ейр, звідки учні часто їздять на заняття в штаб-квартиру SpaceX (каліфорнійське  місто Хоторн) на уроки та дискусії зі співробітниками компанії.

«Це схоже на маленьку школу в прерії, яка розташована на полі для гольфу в Bel-Air», - в одному з інтерв'ю коротко описує Ad Astra Ілон Маск.

Директора Ad Astra Джошуа Дана переманили з каліфорнійської школи Mirman School for Highly Gifted Children, яка з 1960 року надає висококласну шкільну освіту для обдарованих дітей.

Ілон Маск з дітьми

Пріоритети в Ad Astra

Дивно, але головна увага школи майбутнього від Ілона Маска направлена не на вивчення технологій, інжинірингу, науки і математики (у західних країнах ці дисципліни часто об'єднують під абревіатурою STEM - Science, Technology, Engineering, Mathematics), які здаються сьогодні найбільш перспективними  в сучасному світі. По суті, ці напрямки вже стають частиною минулого. Одним з підтверджень цього є і той факт, що упор на STEM-дисципліни в шкільній освіті був зроблений в ряді країн ще на початку минулого століття, зокрема  в школах Австралії в 1903 році.

У зовсім недалекому майбутньому сьогоднішнім дітям доведеться працювати зі штучним інтелектом, розбиратися в стратегії, володіти етикою прийняття рішень і навичками кооперації, а також просто вести абстрактні філософські міркування про важливі життєві питання. І саме на цьому зосереджена вся освіта в Ad Astra.

Незважаючи на те, що школа Ілона Маска закрита для екскурсій, деяким близьким до кола підприємця людям все ж таки вдавалося заглянути всередину. Так, за словами Пітера Діаміндіса, голови фонду X Prize Foundation, членом ради якого є і сам Маск, в школі постійно присутній один найважливіший елемент - це розмови про етику і мораль, які полягають в обговоренні сценаріїв реального світу, з якими діти можуть одного разу зіткнутися.

В інтерв'ю виданню Huffington Post Пітер навів ситуацію,яку він спостерігав під час візиту в Ad Astra: «Наведу приклад ігрового рольового заняття, про який я почув в Ad Astra, і яке можна застосовувати в модулях з етики та моралі. Уявіть маленький місто на березі озера, в якому більшість жителів працює на одному заводі. Але завод забруднює озеро і знищує все життя. Що ви зробите? Передбачається, що якщо закрити завод, то всі жителі втратять роботу. З іншого боку, якщо завод продовжить працювати, то озеро буде знищено. Такий вид ігрового заняття дозволяє дітям побачити світ в критично важливому світлі. »

На думку самого Ілона Маска, подібний вид морально-етичних дискусій з учнями дозволяє дітям глибше розуміти реальні наслідки технологій, що розвиваються, які і формують сучасний світ. Настільки нетрадиційний освітній підхід в Ad Astra спрямований в першу чергу на розвиток особистості школярів і супроводжується персоналізованими курсами навчання, які дозволяють дітям захоплено вивчати свої власні інтереси під час і поза навчальних класів. Маск впевнений, що метою школи є пристосування навчання до унікальних характеристик кожного учня, а не навпаки, як це відбувається при традиційній освіті в більшості школах, де дітям доводиться адаптуватися до встановленої системі.

Ілон Маск з синами вдома

Особливості освітнього процесу в Ad Astra

Цікаво, що в школі Ілона Маска немає ні оцінок, ні домашніх завдань, а всі учні при цьому спільно проходять класи, допомагаючи і залучаючи до процесу один одного. На думку керуючого директора школи Джошуа Дана, це допомагає доповнювати точку зору з різних сторін і призводить учнів до нових висновків.

«Незалежно від того, яка тема обговорюється на заняттях - права морських суден у водах Арктики, або питання штучного інтелекту, або проблема забруднення озера промисловим підприємством - ідея в тому, щоб діти приносили всі ці питання з собою додому, обговорювали їх в родинаї і знаходили одночасно кілька робочих моделей і рішень », - впевнений Джошуа Дан.

Хоча Ad Astra стовідсотково прив'язана до технологічної компанії SpaceX, в школі не надають  великого значення електронним девайсам в в якості інструментів навчання. Більшість часу діти залучені в практичні заняття та дискусії на території штаб-квартири SpaceX, а все теоретичне навчання часто зводиться до 1 години роботи за стаціонарними комп'ютерами Mac (в Ad Astra не використовують планшети), за допомогою яких діти взаємодіють зі службою Google Classroom і освітніми платформами Khan Academy, CodeAcademy, Edx і ін.

«Ви не можете просто залишити дітей вивчати якийсь курс цілий день. Вони хочуть взаємодіяти один з одним. І часто для найпродуктивніших занять їм потрібно лише аркуш паперу. Тому, що діти в цьому віці відмінно вміють уявляти і візуалізувати. Для нас важливо масштабувати ці вміння в правильному напрямку, і тому я турбуюся за той час, який вони проводять перед моніторами », - ділиться міркуваннями директор Ad Astra Джошуа Дан.

У школі також не приділяють глибокого уваги вивченню додаткових мов. Залученість Ілона Маска в проект Neuralink - американську нейротехнологіческую компанію, що розробляє інтерфейс взаємодії людського мозку і компьтеров - дає деяке розуміння того, чому вивчення іноземних мов може не знадобитися в майбутньому.

Однією з цікавих особливостей Ad Astra є той факт, що у школи є навіть власна валюта Astra, яка мотивує учнів отримувати знання і навички в тих предметах, що їм не цікаві.

Шкільна освіта майбутнього

Так що ж можна сказати про майбутнє шкільної освіти, якщо один з найвидатніших підприємців сучасності зміщує фокус з технологій в сторону неприкритих етичних дискусій, самомотивації, кооперативного навчання та емоційного розвитку? І чи працює все це насправді?

Сам Маск наполягає, що такий підхід працює, і навіть занадто добре. За словами підприємця, його сини не люблять канікули  і стають непосидючими, якщо занадто довго не бувають в школі.

«Діти по-справжньому люблять школу. Насправді, вони думають, що перерви на канікули зовсім занадто довгі і хочуть швидше назад в школу », - ділиться спостереженнями Ілон Маск.

А дійсно, хто б не вибрав заняття в SpaceX замість читання підручників за партою? Хто знає, може хтось із випускників Ad Astra стане в майбутньому одним із засновників людської колонії на Марсі.

Тих, хто поки не має можливості стати учнем школи Ілона Маска, але  має ідеї чи проекти різного напрямку, і хоче спробувати заробити на цьому, ми запрошуємо до нашої Стартап школи Sikorsky Challenge, де разом ми попрацюємо з вашим проектом, навчимо вас ЩО робити і ЯК робити.  Програма навчання та реєстрація - на  сторінці

Ну а  тих, хто вважає себе досвідченими стартаперами і вже брали участь у конкурсах та хакатонах, ми запрошуємо прийняти участь у IX щорічному Конкурсі інноваційних проектів Sikorsky Challenge 2020. Програма, умови та реєстрація на сторінці Конкурсу

По материалам ресурсаunder35

Коментарі