XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Україна 2020. Найкращі ідеї для стартапів.

Епідемія COVID-19 призвела до небаченої економічної кризи світового масштабу. Згідно з останніми прогнозами агентства Fitch світовий ВВП в 2020 році впаде на 4,6%, МВФ - більш ніж на 3%. Таким чином, нинішня рецесія стане найсильнішою з часів Великої Депресії.

Девушка в сине-желтой виртуальной реальности

В таких умовах запуск нового стартапу, з одного боку, здається божевіллям. З іншого, зараз  найбільш підходящий момент для інвестування в новий бізнес, з новими бізнес-моделями. Пандемія радикально змінює людські звички, саму структуру економіки. Ті підприємці, які  першими осідлають хвилю змін, отримають перевагу над своїми конкурентами. Які ж найбільш цікаві та перспективні ідеї для стартапу будуть актуальними в найближчі роки.

ТОРГІВЕЛЬНИЙ  МАЙДАНЧИК  В  ІНТЕРНЕТІ

Що може бути банальніше за черговий маркетплейс? Однак, відкриття нового торгового інтернет-майданчика тільки на перший погляд здається поганою ідеєю. У найближчі роки сфера інтернет-торгівлі зростатиме надзвичайно високими темпами. За час карантину в українців виробилася звичка купувати необхідні товари в мережі. Крім того, ще дуже довго класичні ТРЦ і ТЦ будуть викликати у людей страх через ризик зараження коронавірусом. Це змусить продавців йти в онлайн. Показовим є приклад компанії IKEA, яка днями зайшла на український ринок і запустила в нашій країні інтернет-магазин, не чекаючи відкриття офлайн-магазину.


У нинішніх умовах різні торгові майданчики будуть тільки набирати популярність. Новому маркетплейсу доведеться конкурувати з такими гігантами, як Prom.ua або OLX, але не варто впадати у відчай. У нашій країні ще тільки розвиваються спеціалізовані торгівельні інтернет-майданчики, і за великим рахунком, з багатьох напрямків ця ніша вільна. Якщо ж Ви авантюрист, то можна ризикнути і вийти на африканський, латиноамериканський, індійський або південноазійський ринок, де на сьогоднішній день інтернет-торгівля тільки проходить стадію становлення і багато вже апробуваних в світі  e-commerce ще не реалізовані. Правда, варто враховувати, що для створення успішного маркетплейса потрібно інвестувати сотні тисяч доларів.

СМАРТ-ОФІСИ ТА КОВОРКІНГ

Відомо, що звичка формується за 21 день. Тож не дивно, що багато працівників встигли звикнути до віддаленої роботи і зараз не хочуть повертатися в офіси. Крім того, масштабна економічна криза змушує компанії заощаджувати кошти. Карантин же продемонстрував, що більшість робочих завдань можна цілком ефективно виконувати і вдома, тому багато компаній планують істотно урізати витрати на оренду, утримання офісів за рахунок переводу  співробітників на віддалений режим роботи. Згідно з опитуванням CBRE Ukraine, половина українських компаній планує залишити частину працівників на «віддаленці» після закінчення карантину. Це рішення дозволить бізнесу зменшити витрати на третину.

Епідемія призвела до серйозного перегляду самої концепції організації офісного простору. Тепер у кожного співробітника НЕ ​​буде власного робочого місця, співробітники будуть приходити в офіс лише час від часу і займати вільні місця. Також офіси формату open space втратять свою популярність. Все більшої популярності набуватимуть смарт-офіси, приміщення з великою кількістю маленьких кімнат. Можливо, частина компаній переведуть працівників в коворкінг. Очевидно, що в найближчі роки нас чекає епоха «гнучких офісів» і створення офісних приміщень нового типу. І це класна  ідея для стартапу в сфері комерційної нерухомості.

СЕРВІС ДЛЯ КОНТРОЛЮ ДИСТАНЦІЙНОЇ РОБОТИ

Один з головних трендів сучасності - збільшення кількості віддалених співробітників. Згідно з даними дослідження компанії Gartner, після закінчення карантину 74% компаній залишить на «віддаленці» щонайменше 5% співробітників. Зростання популярності дистанційної роботи означає, що робочі процеси будуть оцифруватися, йти в онлайн. Компаніям зараз вкрай  потрібні різні сервіси для організації дистанційної роботи, хмарні сховища даних, система трекінгу і контролю за співробітниками, програми відеозв'язку, CRM-системи, сервіси для управління файлами. Стартапи, які будь-яким чином допоможуть організувати віддалену роботу, будуть мати особливий інтерес у інвесторів.

СЕРВІС ДОСТАВКИ ЗДОРОВОЇ ЇЖІ

Безумовно, зараз настав найкращий момент для запуску стартапу в сфері доставки. За час карантину українці звикли замовляти їжу з ресторанів і супермаркетів додому. Ринок доставки продуктів харчування, за словами СEO Zakaz.ua, Андрія Курського, зростає шаленими темпами. Якщо в 2018 обсяг ринку доставки їжі становив близько $ 50 мільйонів, то в 2019 році цей показник зріс удвічі - до $ 100 мільйонів. При цьому потенціал для зростання у ринку доставки продуктів харчування ще є, адже  в Україні лише 1% всієї їжі продається через мережу, а, наприклад, в Британії 12% всіх продуктів харчування реалізуються онлайн.


Попри те, що в Україні вже діє декілька сервісів  доставки, свою частку ринку новий стартап захопить дуже швидко. Найбільші шанси на успіх мають спеціалізовані служби доставки, стартапи, які б зайняли унікальну ринкову нішу. Як варіант можна розглянути online сервіс доставки свіжих продуктів харчування від фермерів і крафтовоих виробників. Після карантину попит на здорову їжу, свіжі і натуральні продукти зріс у кілька разів, а тому даний стартап може надзвичайно швидко окупитися і масштабуватися.

ЛІДОГЕНЕРАЦІЇ ДЛЯ БІЗНЕСУ

Гарячі ліди зараз, як ніколи, потрібні будь-якій компанії, але утримувати  величезний відділ продажів і маркетингу - дороге задоволення. Правильне рішення - віддати лідогенерацію на аутсорс.

Лідогенерація - вкрай невизначене поняття. Агентство лідогенераціі може займатися email-маркетингом, SEO, просуванням в соцмережах, налаштуванням реклами в Google, холодними і теплими продажами (дзвінками), створенням сторінок продажу в інтернеті. На сьогоднішній день непоганий шанс на успіх мають стартапи, які автоматизують збір лідів та дозволяють серйозно збільшити конверсію. Лідогенерація - це область, де сьогодні можна втілити в життя найоригінальніші бізнес-ідеї.

ПЛАТФОРМА ДЛЯ ВІРТУАЛЬНИХ ІВЕНТІВ

Івент-індустрію, поза всякими сумнівами, чекають грандіозні зміни. Вкрай ймовірно, що класичні конференції, бізнес-заходи вряд чи скоро повернуться в наше життя. Освітня сфера також все більше  йде в онлайн. Але карантин продемонстрував, що класичні платформи для організації дистанційних конференцій (Zoom, Skype) не справляються з покладеними на них завданнями. В результаті на ринку стали з'являтися різні сервіси для проведення дистанційних конференцій, заходів (наприклад, Google Meet).


Однак, всі подібні платформи мають один спільний недолік. Вони не здатні забезпечити відчуття присутності на заході, що вкрай важливо, особливо якщо говорити про освітні або розважальні івенти. На сьогоднішній день вже створено різні VR-платформи, але для використання цих сервісів потрібні окуляри віртуальної реальності. Доступна і проста платформа для організації віртуальних івентів, яка забезпечить користувачеві ефект присутності на заході, може стати головним стартапом десятиліття.


ВІРТУАЛЬНИЙ ДИЗАЙН КВАРТИР

Попри  важку економічну ситуацію люди  продовжують робити ремонти в своїх оселях. Все більше молодих родин хочуть зробити унікальний дизайнерський ремонт, але при цьому у них бракує часу на відвідування дизайнера для обговорення всіх деталей. У таких випадках, хороша ідея - віртуальна консультація з дизайнером. В online режимі можна вирішити всі питання, крім того, дизайнер може заощадити на оренді офісу, що в нинішніх умовах важливо.

Цікава ідея для стартапу - сервіс, що дозволяє швидко створювати комп'ютерну дизайн-модель квартири, а потім демонструвати її клієнту за допомогою технологій віртуальної реальності. Подібна технологія дозволила компанії-забудовнику «Укрбуд» в свій час збільшити продажі на 50%.

РЮКЗАКИ

Останнім часом рюкзаки стають вкрай популярним трендом. Їх носять не тільки школярі, а й IT-фахівці, офісні працівники, мандрівники. Тому якщо Ви плануєте запустити стартап в fashion-індустрії, то варто задуматися про виробництво цікавих рюкзаків. Найяскравіший приклад успішного «рюкзачного» бізнесу - український стартап Pix Backpack, який створює рюкзаки з LED-екраном.


Тільки за допомогою краудфандінга Pix зібрав близько півмільйона доларів, а обсяг річного продажу стартапу склав мільйон доларів! Приклад Pix доводить, що на рюкзаках цілком можна вибудувати успішний бізнес. Головне - зробити ваші рюкзаки по-справжньому унікальними.

ВІРТУАЛЬНА ПСИХОЛОГІЧНА ТЕРАПІЯ

Якщо ви маєте психологічну освіту або знаєтесь у сфері психології, то хороша ідея для стартапу - організація психологічних курсів в інтернеті. В умовах кризи і епідемії у людей загострюються психологічні проблеми, з'являється депресія. Наприклад, майже у третини американців були виявлені ознаки «карантинної депресії». Настають важкі часи, тому люди будуть все більше потребувати кваліфікованої психологічної допомоги.

Бізнес в сфері онлайн-психології може зводитися не тільки до звичайних психологічних консультацій в онлайн-режимі. Так, Ви можете продавати навчальні матеріали, інфопродукти. Крім того, зараз активно розвиваються різні медичні маркетплейси, аналоги сервісу Booking в лікарській сфері. Подібний проєкт можна було б реалізувати і в галузі психології.

РОЗРОБКА ЧАТ-БОТІВ

Часто клієнти, перш ніж замовити товар або послугу, задають багато різних питань, забирачи  час у співробітників служби підтримки. Це призводить до того, що бізнес втрачає ліди, а потенційні покупці йдуть до конкурентів. Хороший вихід з даної ситуації - спеціальний чат-бот, який міг би відповідати на найпоширеніші питання потенційних покупців. Якщо ж такий бот не може відповісти на питання, він збирає базові дані клієнта, а потім з ним вже зв'язується працівник компанії. Чат-боти потрібні будь-якому бізнесу, який присутній в інтернеті. Розробка чат-ботів - прекрасна ідея для стартапу з урахуванням того, що через карантин все більше бізнесів йде в онлайн і попит на чат-боти буде тільки рости.

ДОДАТКИ ДЛЯ SMART-БУДИНКІВ

Smart-будинки користуються популярністю на Заході і серед забезпечених українців. Останнім часом українські забудовники активно продавали малометражні «смарт-квартири», які зі smart-житлом не мають нічого спільного, крім приставки «смарт». Smart-будинок це - «розумний будинок», житло, обладнане різними додатками для полегшення життя. Хороший Smart-будинок це - цілий комплекс різних систем. В такому житлі обов'язково є сучасна сигналізація, автоматичне регулювання опалення та електроживлення, система клімат-контролю. Зрозуміло, що все програмне забезпечення для smart-будинку потрібно розробляти, а в сфері створення «розумного житла» існує велика кількість можливостей для нових стартапів і вільних ринкових ніш.

ДОДАТКИ ДЛЯ ЙОГИ, МЕДИТАЦІЇ, ФІТНЕСУ

Епідемія коронавируса змусила нас всіх набагато серйозніше ставитися до власного здоров'я. Українці в найближчі роки будуть не тільки частіше відвідувати спортзал, але й приділяти увагу фізичній активності вдома. Крім того, важкі часи ведуть до того, що все більша кількість людей буде страждати від депресії. Найкращі засоби проти стресу - йога і медитація. Але самостійно скласти правильну програму тренувань більшість людей не може, тому вони використовують різні фітнес-програми. Так що розробники додатків для спорту, медитації, йоги і здорового способу життя без клієнтів точно не залишаться.

ДРУК БУДИНКІВ НА 3D-ПРИНТЕРІ



Технологія 3D-друку вдосконалюється з кожним роком. 3D-принтери стають все більше і ефективніше. Недалекий той день, коли люди зможуть створювати за допомогою 3D-принтерів житлові будинки. Ідея створення будівель за допомогою технологій 3D-друку вкрай актуальна, адже більше одного мільярда людей не мають власних будинків. Згідно з підрахунками американської компанії ICON, вартість створення одного будинку площею близько 70 кв. м за допомогою 3D-принтера може становити близько 4 тисяч доларів, а надрукувати будинок буде можна буде всього лише за день! У США за домогою 3D-принтерів вже були надруковані кілька великих об'єктів, що доводить можливість застосування 3D-друку в будівництві. Словенська компанія BetAbram вже налагодила випуск будівельних 3D-принтерів. Їх ціна стартує від 12 000 євро. Стартап в сфері 3D-друку буде украй затребуваний в регіонах, де необхідно швидко і дешево зводити житлові будівлі, об'єкти інфраструктури (Африка, Латинська Америка, Азія).

ВІДЕОІГРИ ТА КІБЕРСПОРТ

Кіберспорт і ігрова сфера не тільки не постраждали під час епідемії, а й істотно поліпшили свої позиції. Вартість акцій відомої ігрової корпорації Electronic Arts за час карантину зросла на 35%, а акції японської компанії Nintendo виросли на 20%. Згідно з прогнозом Global Game Market Report в 2022 році обсяг світової ринку відеоігор зросте до 196 мільярдів доларів (в 2019 ринок обсяг ринку відеоігор становив 152 мільярди доларів).

В ігровій сфері можна знайти величезну кількість ідей для стартапу. Ви можете розробити класичну відеогру, придумати гру з унікальною концепцією, або ж створити додаток для кіберспорту, сервіс для ставок на кіберспорт. Все залежить виключно від Вашої фантазії.

БЕЗПЕЧНЕ ТАКСІ

Українці ще довго будуть боятися натовпів, великих скупчень людей. Так що, ймовірно, пасажиропотік у громадському транспорті серйозно зменшиться, адже люди будуть віддавати перевагу особистому транспорту або таксі. Однак, сьогодні в Україні не існує оператора таксі, який гарантував би клієнту захист від коронавируса.

Водій і пасажир в машинах «безпечного таксі» повинні бути розділені спеціальною перегородкою, а оплата повинна проводитися за допомогою банківської карти, безготівкового розрахунку. Бажано, щоб автомобілі після кожного пасажира оброблялися дезинфікуючим розчином, щоб гарантувати клієнтам максимальний захист від інфікування COVID-19. Звичайно, безпечне таксі потребує великих інвестицій, ніж звичайне, однак такий стартап буде унікальним для ринку, а тому окупиться досить швидко.

ВИРОБИ РУЧНОЇ РОБОТИ

Один з найпопулярніших трендів сучасності - хенд мейд. Сучасні модники та модниці все частіше купують вироби ручної роботи. Рукоділля - хороша ідея для організації власного невеликого стартапу. На відміну, від більшості бізнес-ідей хенд мейд не вимагає якихось великих вкладень.

Ви можете виробляти буквально все, що завгодно. Найбільшою популярністю серед покупців сьогодні користуються такі вироби ручної роботи: одяг, прикраси та біжутерія, купальники, солодощі і різні продукти харчування, подарункові коробки, косметика, іграшки.

Реалізовувати свою продукцію Ви зможете через інтернет. Для початку можна створити найпростіший сайт. Непоганим джерелом покупців виробів ручної роботи є Instagram.

ІНТЕРНЕТ-МАРКЕТИНГ ДЛЯ МАЛОГО БІЗНЕСУ

Карантин черговий раз продемонстрував, що якщо бізнес відсутній в інтернеті, то його не існує. Тому малі та середні підприємці були змушені йти в онлайн. Однак, більшість бізнесменів не можуть дозволити собі оплачувати роботу професійних маркетологів, мати відділи маркетингу. Тому вони змушені звертатися до агентств інтернет-маркетингу.

Якщо  Ви маєте досвід  в маркетингу, то можете спробувати створити власну агенцію, яка буде надавати послуги малому та середньому бізнесу. Ви можете спеціалізуватися в якійсь конкретній сфері (SEO або SMM, наприклад), або ж надавати повний комплекс маркетингових послуг (останній варіант кращий).

ЗЕЛЕНА ЕНЕРГЕТИКА

У сфері альтернативної енергетики щороку з'являються нові стартапи. Зелена енергетика - не тільки модний тренд, але і  можливість для заробітку. Так, в Україні держава зобов'язується викуповувати у дрібних виробників зеленої енергії всю електрику за фіксованим «зеленим тарифом» (16 євроцентів на один кіловат). Крім того, покупцями великої кількості сонячної електроенергії можуть стати великі підприємства.


 Глобальне потепління відкриває перед українськими виробниками сонячної енергії нові можливості, адже через збільшення кількості сонячних днів виробництво сонячної енергії значно збільшилося (особливо на півдні України). Варто відзначити, що в 2019 році, за даними американського Управління енергетичної інформації (EIA), вперше з 1885 року зелені джерела електрогенерації виробили більше енергії, ніж традиційні вугільні станції. Можна впевнено стверджувати, що навіть за поступового зниження зеленого тарифу, майбутнє за зеленою енергетикою.

АГРАРНІ ТЕХНОЛОГІЇ

Агросектор залишається одним з небагатьох секторів української економіки, який демонструє стабільні темпи зростання. Аграрна сфера практично не постраждала під час карантину (більше 80% великих і середніх агропідприємств карантин не зачепив взагалі). Набагато більшою проблемою для українських аграріїв є посуха, але травневі дощі і дощове літо, схоже, врятують урожай цього року.

Сільське господарство стає все більш технологічним. Кліматичні зміни і диджиталізація  економіки змушують аграріїв шукати нові високотехнологічні рішення. У сучасному сільськогосподарському підприємстві вже досить активно використовуються найновіші цифрові рішення. Агросектор стає одним з головних клієнтів українських IT-компаній.

Існують дві хороші ніші для створення стартапу в агросфері. Ви можете або запустити високотехнологічне фермерське господарство, або ж розробляти програмне забезпечення для агробізнесу.

ВІТАМІННИЙ БАР, ОНЛАЙН-МАГАЗИН ВІТАМІНІВ

Найближчі десять років українці будуть приділяти велику увагу зміцненню свого імунітету, тому вітаміни стануть одним з найбільш ходових товарів. Ви зможете непогано заробити на вітамінному хайпі, якщо запустите онлайн-магазин вітамінів.

Більш оригінальна стартап-ідея у вітамінній сфері - вітамінний бар. Звичайно, інвестувати в будь-який заклад громадського харчування в нинішні часи дуже небезпечно, але вітамінний бар може стати вийнятком. У такому барі відвідувачам будуть пропонуватися різні напої, коктейлі, що містять вітаміни і сприяють зміцненню імунітету. Відбою від клієнтів не буде, особливо, якщо вкласти грошей в інтернет-маркетинг і рекламу.

ПІДСУМКИ

Отже, бачимо дійсно актуальні і перспективні напрямки роботи.Ми не можемо повернутися в минуле, щоб змінити сьогодення, але можемо розпочати нову справу сьогодні і цим змінити своє майбутнє!

Якщо маєте креативну  ідею чи проєкт, але немає команди, хочете створити стартап, але не вистачає знань та навичок, хочете заробити, але не знаєте з чого розпочати,  приходьте в Стартап школу Sikorsky Challenge. Ми допоможемо, бо знаємо ЩО робити і ЯК робити.



За матеріалами inventure

Коментарі