Український стартап 3D UTU створив перший в Україні будинок на 3D-принтері для сім'ї загиблого захисника з Ірпеня під Києвом. Про це 19 липня у Telegram проінформував віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. За його словами, російські окупанти знищили будинок сім'ї Ярослава Березова під час окупації Ірпеня у 2022 році, а сам військовий загинув у боях за Бахмут у Донецькій області того самого року. "Нове житло для сім'ї захисника побудували за допомогою 3D-принтера від українського стартапу 3D UTU, – написав Федоров. – Будинок площею 130 м² звели всього за 58 мотогодин, а це приблизно дві доби роботи принтера. Учора дружина й діти безкоштовно отримали ключі від помешкання". Як зазначив віцепрем'єр, таке будівництво – це "не лише про швидкість та економічність". "Ця технологія також дає можливість зводити енергоефективні та більш екологічні будинки. Це робить її ще

Чи зможуть пластикові дороги захистити планету?

Світові масштаби забруднення пластиком  просто жахають. З мільярдів тонн пластику, що виробляються щорічно, переробляється тільки 14% (звіт фонду MacArthur Foundation).


Цікаве рішення з використання сміттєвого пластику запропонував шотландський інженер Тобі Маккартні. Його компанія MacRebur розпочала використовути пластикові відходи для прокладки «пластикових доріг». Ця ідея вже десятки років носилася у повітрі. Але саме Маккартні серйозно просунувся на шляху її реалізації.

Своїм винаходом Маккартні вирішує одразу дві надважливі задачі - зменшує кількість пластикових відходів та підвищує низьку якість автомобільних доріг.  Він вважає, що його альтернативний спосіб виготовлення дорожнього покриття з переробленого пластику може застосовуватися не тільки у Великобританії, але й в інших країнах світу.

Як не дивно,  але і в Шотландії з дорогами не все так добре. Саме  численні вибоїни на дорозі біля його будинку в Локербі надихнули винахідника.

Другим джерелом натхнення стала поїздка до Індії, де він стикнувся з серйозними проблемами в галузі інфраструктури. Під час роботи з благодійною організацією на півдні Індії Маккартні зосередився на проблемі виявлення та перепродажу потрібного для виготовлення асфальту пластику.


Саме в Індії винахідник побачив, як деякі з відходів збирачі складали у вибоїни на дорозі і підпалювали, роблячи саморобний пластиковий наповнювач для ям. Це підштовхнуло інженера до розробки технології виробництва асфальту для доріг.

Останнім поштовхом до проекту стала маленька дочка Маккартні.

Коли вчителька запитала дівчинку, хто мешкає в світових океанах, та  відповіла: «В океанах живе пластмаса».

«Ми беремо полімери, пластмаси, які люди викидають щодня, — пляшки, пакети, підгузки та гранулюємо їх», — сказав Маккартні CNN. А потім компанія MacRebur замінює 6% бітуму комбінацією пластикових гранул. На кожну тонну асфальту використовується  20 тис. одноразових пластикових пляшок або 70 тис. одноразових пластикових пакетів.

Ще однією перевагою використання пластикових гранул є те, що міцність і довговічність дорожнього покриття збільшуються. Пластик подібний суперклею, додав інженер. Спочатку був скептицизм з боку уряду, який оплачує утримання доріг. Знадобилося кілька днів, щоб переконати владу Сполученого Королівства і виробників асфальту в тому, що це дійсно працює. Після тестування продукт виявився «на 60% міцнішим», ніж попередні асфальтові покриття.



В планах компанії - масштабувати свою технологію в інших країнах, таких як США, Канада, Бахрейн і Саудівська Аравія.

А що у нас в Україні? В 2000  роки пластикової  проблеми у нас як такої ще не було, а от дороги - самі знаєте.... На прийом до тодішнього київського мера Олександра Омельченка прийша група науковців з готовим проектом "Використання вживаних ПЕТ-пляшок для асфальтування доріг". Це дуже нагадувало проект Маккартні - додавати подрібнений пластик в асфальтоау суміш. Головною перевагою свого проекту автори заявили підвищення якості покриття і значно довший  термін експлуатації доріг. На що мер відповів :"Дороги, які не потребують ремонту кожного року, нам не потрібні?" І відмовив...А ми могли стати першими!


Але часи змінюються і інновації такого масштабу починають втілюватися в наше життя.

Тому всіх, хто має ідеї чи проекти різного напрямку, і хоче спробувати заробити на цьому, ми запрошуємо до нашої Стартап школи Sikorsky Challenge, де разом ми попрацюємо з вашим проектом, навчимо вас ЩО робити і ЯК робити.  Програма навчання та реєстрація - на  сторінці

А всіх тих, хто вважає себе досвідченими стартаперами і вже брали участь у конкурсах та хакатонах, ми запрошуємо прийняти участь у IX щорічному Конкурсі інноваційних проектів Sikorsky Challenge 2020. Програма, умови та реєстрація на сторінці Конкурсу


За матеріалами The epoch times

Коментарі