XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Чи зможуть пластикові дороги захистити планету?

Світові масштаби забруднення пластиком  просто жахають. З мільярдів тонн пластику, що виробляються щорічно, переробляється тільки 14% (звіт фонду MacArthur Foundation).


Цікаве рішення з використання сміттєвого пластику запропонував шотландський інженер Тобі Маккартні. Його компанія MacRebur розпочала використовути пластикові відходи для прокладки «пластикових доріг». Ця ідея вже десятки років носилася у повітрі. Але саме Маккартні серйозно просунувся на шляху її реалізації.

Своїм винаходом Маккартні вирішує одразу дві надважливі задачі - зменшує кількість пластикових відходів та підвищує низьку якість автомобільних доріг.  Він вважає, що його альтернативний спосіб виготовлення дорожнього покриття з переробленого пластику може застосовуватися не тільки у Великобританії, але й в інших країнах світу.

Як не дивно,  але і в Шотландії з дорогами не все так добре. Саме  численні вибоїни на дорозі біля його будинку в Локербі надихнули винахідника.

Другим джерелом натхнення стала поїздка до Індії, де він стикнувся з серйозними проблемами в галузі інфраструктури. Під час роботи з благодійною організацією на півдні Індії Маккартні зосередився на проблемі виявлення та перепродажу потрібного для виготовлення асфальту пластику.


Саме в Індії винахідник побачив, як деякі з відходів збирачі складали у вибоїни на дорозі і підпалювали, роблячи саморобний пластиковий наповнювач для ям. Це підштовхнуло інженера до розробки технології виробництва асфальту для доріг.

Останнім поштовхом до проекту стала маленька дочка Маккартні.

Коли вчителька запитала дівчинку, хто мешкає в світових океанах, та  відповіла: «В океанах живе пластмаса».

«Ми беремо полімери, пластмаси, які люди викидають щодня, — пляшки, пакети, підгузки та гранулюємо їх», — сказав Маккартні CNN. А потім компанія MacRebur замінює 6% бітуму комбінацією пластикових гранул. На кожну тонну асфальту використовується  20 тис. одноразових пластикових пляшок або 70 тис. одноразових пластикових пакетів.

Ще однією перевагою використання пластикових гранул є те, що міцність і довговічність дорожнього покриття збільшуються. Пластик подібний суперклею, додав інженер. Спочатку був скептицизм з боку уряду, який оплачує утримання доріг. Знадобилося кілька днів, щоб переконати владу Сполученого Королівства і виробників асфальту в тому, що це дійсно працює. Після тестування продукт виявився «на 60% міцнішим», ніж попередні асфальтові покриття.



В планах компанії - масштабувати свою технологію в інших країнах, таких як США, Канада, Бахрейн і Саудівська Аравія.

А що у нас в Україні? В 2000  роки пластикової  проблеми у нас як такої ще не було, а от дороги - самі знаєте.... На прийом до тодішнього київського мера Олександра Омельченка прийша група науковців з готовим проектом "Використання вживаних ПЕТ-пляшок для асфальтування доріг". Це дуже нагадувало проект Маккартні - додавати подрібнений пластик в асфальтоау суміш. Головною перевагою свого проекту автори заявили підвищення якості покриття і значно довший  термін експлуатації доріг. На що мер відповів :"Дороги, які не потребують ремонту кожного року, нам не потрібні?" І відмовив...А ми могли стати першими!


Але часи змінюються і інновації такого масштабу починають втілюватися в наше життя.

Тому всіх, хто має ідеї чи проекти різного напрямку, і хоче спробувати заробити на цьому, ми запрошуємо до нашої Стартап школи Sikorsky Challenge, де разом ми попрацюємо з вашим проектом, навчимо вас ЩО робити і ЯК робити.  Програма навчання та реєстрація - на  сторінці

А всіх тих, хто вважає себе досвідченими стартаперами і вже брали участь у конкурсах та хакатонах, ми запрошуємо прийняти участь у IX щорічному Конкурсі інноваційних проектів Sikorsky Challenge 2020. Програма, умови та реєстрація на сторінці Конкурсу


За матеріалами The epoch times

Коментарі