XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

CES 2020: гнучкі ноутбуки і розумні зубні щітки

З 7 по 10 січня 2020 року у Лас-Вегасі  пройшла найбільша у світі виставка технічних новинок від лідерів ринку та невеликих стартапів CES 2020 ( Consumer Electronics Show).
 

Щороку на виставці CES презентують тисячі інноваційних продуктів у найрізноманітніших категоріях, починаючи від найпрогресивніших ноутбуків, смартфонів та телевізорів, і завершуючи не надто практичними новинками на кшталт лійки для душу, під’єднаної до інтернету. Ми зібрали кілька цікавих і практичних інновацій, не оминувши і своєрідні новинки, як-то пристрій для визначення настрою вашого домашнього улюбленця.

Гнучкий ноутбук Lenovo ThinkPad X1 Fold



Вже декілька компаній представили свої прототипи гнучких ноутбуків, але схоже саме ноутбуки Lenovo першими надійдуть до продажу. Це може бути дійсно революційним продуктом з єдиним 13.3-дюймовим 4:3 OLED дисплеєм, який можна використовувати як планшет, а можна зігнути навпіл і працювати на ньому як на звичайному ноутбуці. Однак, такий ґаджет буде не з дешевих. Попередньо, ціна в США становитиме $2499. Це, звичайно ж, якщо ви хочете бути одним з перших власників гнучкого ноутбуку. Ймовірно, згодом ціни на такі планшети-ноутбуки знижуватимуться.

Розумний годинник Withings ScanWatch



На відміну від конкурентів, годинники Withings вміло поєднують традиційний дизайн з усіма звичними нам функціями розумного годинника. Окрім звичайного фітнес-трекінгу та відслідковування якості сну, остання модель має дві додаткові важливі функції: виявлення ознак фібриляції передсердь (за допомогою пасивного моніторингу серцевого ритму та показань ЕКГ) та тимчасового припинення дихання під час сну.

Своєчасне виявлення ознак обох цих станів є дуже важливим для здоров’я людини, а тому вже наявність лише цих функцій викликає зацікавленість у даному годиннику. На додачу, маємо приємний дизайн та 30-денну роботу батареї. Ціна на годинники Withings ScanWatch стартує від $249.

Зубна щітка Colgate Plaqless Pro



Більшість людей не знає, наскільки добре вони чистять зуби. Нова щітка від Colgate спробує це змінити. За допомогою оптичних сенсорів, вмонтованих у головку зубної щітки, цей ґаджет зможе у режимі реального часу визначати якість чищення зубів у тих чи інших зонах, і повідомляти цю інформацію користувачу через відповідний додаток у смартфоні. Таким чином, користувачі зможуть зосередити чищення на тих зонах, які цього більше потребують. Ціна такої інноваційної зубної щітки поки не відома, але очікується, що вона надійде у продаж вже найближчими місяцями.

Захист водія від сонця Bosch Virtual Visor




Bosch Virtual Visor є прозорим LCD екраном, пов’язаним з невеличкою RGB-камерою, яка відслідковує, коли сонце світить водію в обличчя. Система використовує алгоритми штучного інтелекту для того, щоб локалізувати риси обличчя водія, в тому числі очі, і відслідковувати рух тіней по обличчю. Фактично, спеціальний запатентований алгоритм визначає, де знаходяться очі водія і розміщує темні секції на LCD екрані таким чином, щоб в тіні були лише очі. Таким чином, 90% екрану залишаються прозорими, дозволяючи водію максимально ефективно слідкувати за дорогою і при цьому не бути засліпленим сонцем. Така система є не лише комфортною для водія, але й забезпечує кращу безпеку руху. Наразі цей продукт ще знаходиться на стадії прототипу, але ймовірно надійде у продаж вже цього року.

Керування гарнітурою VR/AR подумки з пристроєм NextMind



Компанія NextMind здобула цьогоріч нагороду як найкраща інновація у сфері віртуальної та доповненої реальності (VR/AR), запропонувавши пристрій, що дозволяє подумки керувати будь-якою VR/AR гарнітурою. Цей пристрій кріпиться на потилиці до будь-якої пов’язки, кепки чи VR/AR гарнітури. Використовуючи можливості штучних нейромереж, а також зчитуючи нейросигнали від мозку, пристрій NextMind трансформує наміри користувача у прямі команди, створюючи таким чином симбіотичний зв’язок мозку із цифровим світом.

Так, він дозволяє користувачам виконувати певні дії та рухатися у віртуальному просторі без використання традиційних контролерів, а лише подумки даючи команди. Таким чином, занурення у віртуальну чи доповнену реальність стає ще глибшим.

Жилет для зчитування настрою собаки Inupathy



Незважаючи на тисячоліття, які пройшли з моменту одомашнення собак, людям все ще буває важко зрозуміти їх настрій. Компанія Inupathy вирішила змінити це за допомогою новітніх технологій. Запропонований ними пристрій складається з невеличкого монітору серцевого ритму, процесора та світлодіодного дисплею. Все це кріпиться на спеціальний жилет, доступний у п’яти розмірах, і відповідно для собак будь-якої породи від Чіхуахуа до Сенбернара. Базуючись на тому, що частота серцевих скорочень у собак зростає у випадку стресу чи тривоги, пристрій відстежує, записує та аналізує емоційний стан вашої собаки. Поточний настрій собаки відображається за допомогою світлодіодного дисплея: зелений колір означає розслабленість, червоний – стрес, а різнобарвний – загальне щастя. Відповідний додаток у телефоні надає додаткову інформацію щодо відносної частоти тих чи інших емоцій у вашого песика. Вартість та ймовірні терміни надходження цього пристрою у продаж поки невідомі.

За матеріалами ресурсу тиждень Тyzhden