Сем Альтман про майбутнє ШІ

Сем Альтман каже, що ШІ — не просто альтернатива пошуку в Google або помічник у виконанні домашніх завдань. Він переконаний, що ця технологія відкриє нову еру прогресу і зробить життя людей кращим. Загалом, якщо коротко, то в роздумах Альмана йдеться про найближче майбутнє (кілька років) та довгострокову перспективу. Появу ШІ він вважає найбільшим викликом історії людства. А суперінтелект може зʼявитися через кілька років. І тут цікава думка: якщо він буде недоступний широкому колу користувачів, а лише багатіям, то за нього вестимуть війни. Ось ключові тези з колонки Альтмана: ШІ допоможе нам вирішувати «складні завдання». Незабаром ми зможемо працювати з ШІ, який допоможе нам досягати набагато більшого, ніж ми могли би без нього Зрештою, у кожного з нас може бути персональна команда ШІ, яка складатиметься з віртуальних експертів у різних сферах, які разом створюватимуть майже все, що ми можемо собі уявити Наші діти матимуть віртуальних репетиторів У майбутньому життя кожного може бути

Конкурс інноваційних стартап-проєктів "Стійке місто". Підсумки.

26 та 27 червня 2024 в бібліотеці КПІ ім.Ігоря Сікорського відбувся Конкурс інноваційних проєктів "Стійке місто". 


Цей Конкурс став одним з етапів акселераційної програми "Стійке місто", яку навесні 2024 року започаткували Київська міська державна адміністрація, КПІ ім. Ігоря Сікорського та Інноваційний Холдинг «Сікорські Челендж» за пітримки партнерів та спонсорів.

Метою Конкурсу є пошук інноваційних рішень для відбудови пошкодженої  енергетичної інфраструктури та впровадженню технологій, націлених на стійкість будівель.

Головною подією першого дня Конкурсу стала панельна дискусія "Від стійкості житлової будівлі до стійкості міста", в якій взяли участь представники КМДА, Sikorsky Challenge Ukraine, КПІ ім.Ігоря Сікорського, громадських організацій, комунальних та приватних підприємств.

Олександр Коваленко, генералький директор YASNO, Петро Пантєлєєв, заступник голови КМДА, Олександр Березянський R&D Director Ajax Systems, Оксана Вовк, директорка Навчально-наукового інституту енергозбереження та енергоменеджменту КПІ ім.Ігоря Сікорського, Василь Будько, завідувач кафедри відновлюваних джерел енергії ФЕА КПІ ім.Ігоря Сікорського

Завершився перший день заходу презентацією Методики оцінювання індексу стійкості житлової будівлі (спікер - Анатолій Чернявський, КПІ ім.Ігоря Сікорського).

Анатолій Чернявський, доцент кафедри електропостачання Інституту енергозбереження та енергоменеджменту КПІ ім.Ігоря Сікорського



Другий день заходу був присвячений Конкурсу стартап-проєктів фіналістів. Загалом на конкурс "Стійке місто" було подано 40 проєктів за напрямами:
  • Аналітичні системи енергетичного менеджменту житлових будівель
  •  Програмні рішення для аналізу даних з систем обліку енергії
  •  Інтерфейси для відображення результатів енергомоніторингу
  •  Системи IoT для збору даних
  •  Алгоритми машинного навчання для прогнозування та оптимізації енергоспоживання
  •  Інше в контексті смарт-систем і програмних рішень енергомоніторингу та енергетичного менеджменту.
З цих 40 проєктів еспертна рада Конкурсу відібрала 18 найперспективніших, які увійшли до фіналу і були представлені учасникам заходу та Міжнародному журі Конкурсу

Вітаємо всіх фіналістів Конкурсу, адже вони:
  • зможуть пройти акселерацію за програмою «Стійке місто»
  • увійшли до фіналу XIII Міжнародного Фестивалю Sikorsky Challenge 2024
  • отримають можливість підписати договори із замовниками/інвесторами на виконання замовлень та/або відкриття малих стартап-компаній в м. Київ

 Переможці Конкурсу "Стійке місто"

За результатами оцінювання проєктів членами Міжнародного журі переможцями оголошені:

1 місце: Універсальний утилізатор-газогенераторний котел ALLIGATOR (підприємець  Олександр Кулінченко, Київ). 

Кулінченко Олександр - засновник проєкту ALLIGATOR 

2 місце: 3b - 3Д друк архітектурних форм з інноваційних матеріалів (підприємець Ян Корміліцин, Київ).

3 місце: KPI Energy Monitor - програмно-апаратний комплекс для ефективного енергоменеджменту (доповідач Павло Новіков, КПІ ім.Ігоря Сікорського).

Переможці отримають фінансову підтримку на розвиток проєктів від КМДА  (2000$, 1500$, 1200$ відповідно) та весь пакет можливостей для фіналістів.  

Крім того, компанія Київстар обрала та відзначила проект "Безпечне місто" (засновник Дмитро Родь, Кривий Ріг).

А спеціальну нагороду від компанії Датагруп отримав проєкт "Моніторинг стану автономних генераторів на базі ДВЗ"(Стефан Зайченко, КПІ ім.Ігоря Сікорського).

Команда Sikorsky Challenge вітає всіх учасників Конкурсу "Стійке місто" - фіналістів, експертів та членів журі, організаторів та гостей! Все пройшло на високому рівні - цікаві проєкти та виступи фіналістів, предметні та несподівані  запитання від членів журі, жваві обговорення, нові знайомства, і головне - реальні перспективи впровадження інноваційних рішень в інфраструктуру Києва та масштабування їх на інші міста України та світу. 

Директорка Klychko Foundation Ангеліна Осадча:"Сьогодні немає переможців і немає переможених. Якщо є ідея, то треба мріяти та втілювати цю ідею в життя. Якщо ви почули сьогодні критику у свою адресу, це теж добре - прислухайтесь до цієї критики, проаналізуйте, отримайте нові знання, знайдіть нових партнерів щоб реалізувати свою ідею, втілити її у життя і зробити для майбутнього України щось нове, дуже круте і корисне. Тому дякую вам всім".


Заступник голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень у сфері цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Петро Оленич та директорка Klychko Foundation Ангеліна Осадча 

 Петро Оленич: "Попри складні часи ці 2 дні конкурсу були дуже конструктивними. Ми маємо великі виклики. Що класно - в нас молодь разом з науковцями долучається до пошуку сучасних науково-обгрунтованих рішень, які допопожуть нам суттєво змінити наше з вами життя. 

Київ на сьогодні є провідним містом України. Так склалося, що українські провідні університети знаходяться в Києві, і розумники в Києві, і основні технології в Києві.  Тому наше завдання з вами - все це оптимізовувати, реалізувати та поділитися далі з усією Україною, щоб воно все працювало більш ефективно. А завдяки нашим партнерам, таким, як Bloomberg та Philantropiеs ми з вами поширемо цей досвід на міста Європи, Північної та Південної Америки. 

Все це є визначенням того, наскільки ми можемо об'єднатися в складні часи не тільки ситуативно, а на постійній основі, системно, запускаючи проєкти, які нам допоможуть в майбутньому на цих майданчиках виробляти конструктивні рішення, що будуть змінювати наше життя суттєво та якісно. А головне, що ми будемо жити безпечно та екологічно в будь-яких умовах".


 

Тетяна Кресан для блогу cтартап-школи Sikorsky Challenge


Коментарі