Український стартап 3D UTU створив перший в Україні будинок на 3D-принтері для сім'ї загиблого захисника з Ірпеня під Києвом. Про це 19 липня у Telegram проінформував віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. За його словами, російські окупанти знищили будинок сім'ї Ярослава Березова під час окупації Ірпеня у 2022 році, а сам військовий загинув у боях за Бахмут у Донецькій області того самого року. "Нове житло для сім'ї захисника побудували за допомогою 3D-принтера від українського стартапу 3D UTU, – написав Федоров. – Будинок площею 130 м² звели всього за 58 мотогодин, а це приблизно дві доби роботи принтера. Учора дружина й діти безкоштовно отримали ключі від помешкання". Як зазначив віцепрем'єр, таке будівництво – це "не лише про швидкість та економічність". "Ця технологія також дає можливість зводити енергоефективні та більш екологічні будинки. Це робить її ще

Замість смарт-годинника. У Кембриджі створили біоелектронний пристрій на основі павукового шовку

 Дослідники з Кембриджського університету представили інноваційний метод створення адаптивних і екологічно чистих датчиків, які можна друкувати на різноманітних біологічних поверхнях, як-от шкіра людини або пелюстка квітки.

Метод заснований на використанні «павукового шовку», здатного прилягати і прилипати до різних поверхонь. У них впроваджують біоелектроніку, що дає змогу додати різноманітні сенсорні функції.

Ці волокна, які в 50 разів тонші за людську волосину, настільки легкі, що їх можна надрукувати навіть на голівці насіння кульбаби, не руйнуючи її структуру. При нанесенні на шкіру людини волоконні датчики прилягають до поверхні, залишаючись абсолютно непомітними і не заважаючи нормальним відчуттям. Випробування таких датчиків на пальці людини показали їхнє потенційне використання для безперервного моніторингу здоров’я.

Цей метод, що характеризується низькими відходами і мінімальними викидами, може знайти застосування в охороні здоров’я, віртуальній реальності, електронному текстилі та моніторингу навколишнього середовища. Результати дослідження опубліковані в журналі Nature Electronics.

Доповнення людської шкіри електронними датчиками може суттєво змінити взаємодію людини з навколишнім світом. Датчики, надруковані прямо на шкірі, можуть використовуватися для безперервного моніторингу здоров’я, дослідження шкірних відчуттів або поліпшення реалістичності в іграх і віртуальній реальності.

Сучасні носимі технології, як-от розумні годинники, можуть бути незручними та пригнічувати природні відчуття шкіри. «Якщо ви хочете точно виявити що-небудь на біологічній поверхні, наприклад, на шкірі або аркуші, інтерфейс між пристроєм і поверхнею має життєво важливе значення, — каже професор Ян Ян Шері Хуанг, який керував дослідженням. — Ми також прагнемо до того, щоб біоелектроніка була абсолютно непомітною для користувача, не заважала його взаємодії зі світом і була екологічно безпечною».

Наявні методи створення переносних датчиків мають свої недоліки. Гнучка електроніка часто друкується на пластикових плівках, які не пропускають повітря і вологу, що створює дискомфорт. Хоча розроблено гнучку газопроникну електроніку, вона все ще заважає природним відчуттям і вимагає енергоємних процесів виробництва. 3D-друк, незважаючи на менші відходи, створює більш товсті пристрої, які можуть бути незручними в повсякденному житті. Обертання електронних волокон призводить до створення непомітних пристроїв, але вони менш чутливі та складні у виробництві.

Випробування біоелектронних волокон на різних поверхнях, включно з людськими пальцями і насінням кульбаби, показали їхню високу якість роботи, залишаючись при цьому непомітними для користувача. Ці пристрої можна використовувати в різних додатках, від моніторингу здоров’я і віртуальної реальності до точного землеробства та екологічного моніторингу. У майбутньому метод друку волокон може бути доповнений іншими функціональними матеріалами для створення інтегрованих датчиків з функціями відображення, обчислень і перетворення енергії.

За матеріалами techno.nv

Коментарі