Люди нарешті зможуть читати думки: вчені створили унікальний пристрій

Дослідники з Федеральної політехнічної школи Лозанни (EPFL) розробили революційний мікрочип, який здатний перетворювати нейронну активність мозку у текст. Цей пристрій, відомий як мініатюризований інтерфейс мозок-комп’ютер (MiBMI), пропонує суттєвий прорив у сфері нейротехнологій, особливо для людей із серйозними моторними порушеннями. На відміну від відомого чипа Neuralink, який має розміри приблизно 23×8 мм і потребує встановлення 64 електродів у мозок, MiBMI складається всього з двох тонких чипів загальною площею 8 мм². Пристрій є не лише меншим, а й більш енергоефективним і мінімально інвазивним. У той час як Neuralink передає дані на зовнішній пристрій для обробки, MiBMI обробляє їх прямо на місці, у реальному часі. MiBMI моніторить електричну активність мозку і, використовуючи специфічні нейронні маркери, перетворює цю активність у текст. Коли людина уявляє написання певної літери, відповідні нейронні маркери активуються. Мікрочип зчитує ці маркери і перетворює їх на текст із точ

Міжнародний Форум "Екологія і мир". Як це було (відео)

15-16 травня в КПІ ім.Ігоря Сікорського відбувся захід, в якому взяли участь науковці та інноватори в  галузі інженерії та енергетики, фахівці Міноборони та Мінекології України, бізнесмени й депутати, представники Великої Британії, США та Японії. Всі вони об’єдналися задля боротьби з екоцидом, ядерним тероризмом, замінуванням і забрудненням води в Україні.

Оксана Саввова, керівниця проєкту "Наноструктуровані ситали для іммобілізації
радіоактивних відходів"

Упродовж двох днів учасники обговорювали проблему екологічного геноциду, спричиненого війною, та шукали ефективні шляхи виконання восьмого пункту Української Формули Миру — протидії екоциду.

Коментарі