Український стартап 3D UTU створив перший в Україні будинок на 3D-принтері для сім'ї загиблого захисника з Ірпеня під Києвом. Про це 19 липня у Telegram проінформував віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. За його словами, російські окупанти знищили будинок сім'ї Ярослава Березова під час окупації Ірпеня у 2022 році, а сам військовий загинув у боях за Бахмут у Донецькій області того самого року. "Нове житло для сім'ї захисника побудували за допомогою 3D-принтера від українського стартапу 3D UTU, – написав Федоров. – Будинок площею 130 м² звели всього за 58 мотогодин, а це приблизно дві доби роботи принтера. Учора дружина й діти безкоштовно отримали ключі від помешкання". Як зазначив віцепрем'єр, таке будівництво – це "не лише про швидкість та економічність". "Ця технологія також дає можливість зводити енергоефективні та більш екологічні будинки. Це робить її ще

Сем Альтман про музику, яка надихала його на створення OpenAl

Гостем нового випуску подкасту Білла Гейтса Unconfuse Me став CEO OpenAI Сем Альтман. Підприємці говорили про ШІ та його розвиток. Зокрема, як суспільства адаптуються до технологічних змін та де людство знайде нову мету, коли ШІ стане значно досконалішим. 

Білл Гейтс попросив його, як і інших гостей, принести одну з його улюблених платівок — нею виявилася «Чотири пори року» Вівальді в обробці Макса Ріхтера. 

«Мені подобається музика без слів для роботи. В ній є старий затишок Вівальді і твори, які я дуже добре знаю, але достатньо нових нот, щоб це був зовсім інший досвід. Є музичні твори, до яких у вас формується сильна емоційна прив’язаність, тому що ви багато слухали їх у ключовий період свого життя. Це те, що я багато слухав, коли ми починали працювати над OpenAl. Вона піднесена і оптимістична, і просто ідеальна для мене, щоб під неї працювати», — поділився Альтман.

І додав, що йому дуже важко працювати в тиші: «Я можу це робити, але це не мій природний стан». 

Також обидва обмінялися своїми ключовими порадами. 

Білл Гейтс: «Існує так багато різних форм таланту. На початку своєї кар’єри я думав, що чистий IQ, наприклад, інженерний IQ, можна застосувати і до фінансів, і до продажів. Як виявилося, я помилявся. Створювати команди, у яких є правильне поєднання навичок, дуже важливо. Спонукати людей думати над своєю проблемою, як їм створити команду, у якій є всі необхідні навички, — ось що, на мою думку, є найкориснішим. Так, казати дітям, що математика, природничі науки — круто, якщо вам це подобається, але саме поєднання талантів мене дуже вразило».

Сем Альтман: «Це щось про те, що більшість людей неправильно оцінюють ризик. Вони бояться залишити м’яку, спокійну роботу і зайнятися тим, чим дійсно хочуть займатися, хоча насправді, якщо вони цього не зроблять, то озираються на своє життя так: “Боже, я так і не заснував компанію, яку хотів заснувати, або не спробував стати дослідником ШІ”. Я думаю, що це набагато ризикованіш.

У зв’язку з цим, чітке усвідомлення того, чим ви хочете займатися, і прохання людей про те, що ви хочете, має напрочуд велике значення. Багато людей потрапляють у пастку, витрачаючи свій час не так, як їм хочеться. Напевно, найчастіша порада, яку я даю, — спробувати виправити це в той чи інший спосіб».

Гейтс поцікавився, яким застосунком Альтман користується найчастіше. Виявилося, це Slack: «Хотів би я сказати, що це ChatGPT. Slack користуюся набагато більше, ніж електронною поштою. Усередині OpenAI там відбувається багато координації». І додав: «Я не зовсім вважаю браузер застосунком. Можливо, я використовую його більше, але я б все одно поставив на Slack. Я цілими днями сиджу в Slack».

Щодо засновника Microsoft, то він найчастіше користується Outlook: «Я прихильник старого стилю електронної пошти, або це, або браузер, тому що, звичайно, багато новин я отримую через браузер».

За матеріалами ресурса Vector Media

Коментарі