Український стартап 3D UTU створив перший в Україні будинок на 3D-принтері для сім'ї загиблого захисника з Ірпеня під Києвом. Про це 19 липня у Telegram проінформував віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. За його словами, російські окупанти знищили будинок сім'ї Ярослава Березова під час окупації Ірпеня у 2022 році, а сам військовий загинув у боях за Бахмут у Донецькій області того самого року. "Нове житло для сім'ї захисника побудували за допомогою 3D-принтера від українського стартапу 3D UTU, – написав Федоров. – Будинок площею 130 м² звели всього за 58 мотогодин, а це приблизно дві доби роботи принтера. Учора дружина й діти безкоштовно отримали ключі від помешкання". Як зазначив віцепрем'єр, таке будівництво – це "не лише про швидкість та економічність". "Ця технологія також дає можливість зводити енергоефективні та більш екологічні будинки. Це робить її ще

Переможці XII міжнародного Фестивалю Sikorsky Challenge 2023: Біонічний протез Versi Bionics

Цьогорічним переможцем в секції  "Біомедична інженерія та здоров'я людини" став проєкт №86 Versi Bionics.


Versi Bionics - український проєкт, який розробляє біонічний протез руки для людей, що втратили кінцівку.

Біонічні протези — це високотехнологічні штучні кінцівки, які можуть частково повернути людині можливість руху: наприклад, біонічний протез руки може дати людині змогу ворушити пальцями і брати дрібні предмети.

Ідеєю розробки саме таких протезів зайнялися троє друзів-айтівців: Сергій Томуз, Борис Головко та Юрій Пожарь. До Versi Bionics вони займались проєктом «розумного освітлення» житла: світлодіодних стрічок, якими можна керувати зі смартфона. Зараз таке освітлення є в кожного із засновників стартапа вдома, але до продажів справа не дійшла.

Основні проблеми на ринку протезів:
  • висока ціна (від 20 000 доларів)
  • сервісне обслуговування 
  • функціональність.
Саме ці проблеми прагне вирішити команда Versi Bionics.Головною відмінністю цього продукту від конкурентів є унікальне автоматичне двоосьове поворотне зап’ястя, яке дає людині змогу, наприклад, комфортно взяти чашку з кавою, повертати зап'ястя і не тягнути лікоть догори , оскільки здорова людина має 3 ступені свободи.

«Біонічні протези можуть робити хват та розтискати руку, але щоб зробити якийсь жест типу «кози» або «ОК», треба зайти в додаток і обрати таку команду. Ми хочемо, щоб наш протез міг ворушити пальцями не від команди зі смартфону, а від сигналів, які він зчитуватиме з датчиків, що  розташовані на ампутованій кінцівці», — розповідає Сергій Томуз.

В протезі присутні датчики тиску, завдяки яким людина отримує вібрацію, коли торкається якогось предмету. Крім того, реалізована в протезі функція термовідгуку дозволяє людині відчувати температуру предмету завдяки нагріву чи охолодженню елементу всередині протезу.  

Крім того, протез має модульні пальці, які можна замовити на сайті , забрати на новій пошті і замінити у домашніх умовах. Це значно спрощує сервісне обслуговування протезів.
     

За словами розробників, протези виготовляються на 75 % із вітчизняних компонентів, мають власний софт та нейромережу для обробки даних. 

Кожен палець протезу має свій електромотор, який керується мікроконтролером, два гіроскопи та акселерометри для керування двохосьовим автоматичним поворотним зап'ястям.

В релізній версії протез буде з карбону та алюмінію та за дизайном буде  максимально нагадувати натуральну руку.

   
 Як переможець Фестивалю в секції  "Біомедична інженерія та здоров'я людини" проєкт №86 Versi Bionics отримав:

  • 40 000 грн. від Президентського фонду Леоніда Кучми
  • фінансову підтримку від Благодійного фонду "Коло» для  представлення проєкту у віртуальній виставці Sikorsky Challenge Immersive.
Команда Sikorsky Challenge вітає команду Versi Bionics та бажає стрімкого Апу!
  


Коментарі