Люди нарешті зможуть читати думки: вчені створили унікальний пристрій

Дослідники з Федеральної політехнічної школи Лозанни (EPFL) розробили революційний мікрочип, який здатний перетворювати нейронну активність мозку у текст. Цей пристрій, відомий як мініатюризований інтерфейс мозок-комп’ютер (MiBMI), пропонує суттєвий прорив у сфері нейротехнологій, особливо для людей із серйозними моторними порушеннями. На відміну від відомого чипа Neuralink, який має розміри приблизно 23×8 мм і потребує встановлення 64 електродів у мозок, MiBMI складається всього з двох тонких чипів загальною площею 8 мм². Пристрій є не лише меншим, а й більш енергоефективним і мінімально інвазивним. У той час як Neuralink передає дані на зовнішній пристрій для обробки, MiBMI обробляє їх прямо на місці, у реальному часі. MiBMI моніторить електричну активність мозку і, використовуючи специфічні нейронні маркери, перетворює цю активність у текст. Коли людина уявляє написання певної літери, відповідні нейронні маркери активуються. Мікрочип зчитує ці маркери і перетворює їх на текст із точ

В Україні розроблений ударний безпілотник з дальністю до 1000 км (ВІДЕО)

На виставці MSPO-2023 у Польщі українська компанія КОРТ представила ударний дрон Hunter Killer 20 з дальністю до 1000 км і бойовою частиною вагою 15 кг.


Компанія КОРТ заснована в 2015 році громадянами України, які приймали участь в оснащенні армії України зразками техніки та амуніцїї на волонтерських засадах.

Цей безпілотний літальний апарат не боїться ворожих засобів радіоелектронної боротьби та вже використовувався Збройними Силами України. 

Основні характеристики дрона Hunter Killer 20:
  • габаритні розміри 1800 x 1500 x 220 мм
  • вага - 8,9 кг
  • максимальна швидкість - 172 км/год, мінімальна - 90 км/год, крейсерська - 160 км/год.
  • робоча висота - 200 метрів, але здатний підійматися на висоту 1500 метрів. 
Hunter Killer 20 може нести боєголовку вагою до 15 кг і здатний вражати цілі в радіусі 1000 км. Цього достатньо для того, щоб долетіти до Москви. 

Дрон обладнаний літій-іонним акумулятором. Він дає змогу Hunter Killer 20 залишатися в повітрі протягом 8 годин. Також в арсеналі безпілотного літального апарату є камера із зумом кратністю 20x.
    


Коментарі