XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Спільний проєкт КПІ та Шеффілдського університету розпочався

19 квітня 2023 року було запущено нову акселераційну програму "«Building Back Better: transforming the post-war entrepreneurial ecosystem in Ukraine», що допоможе Україні відновити підприємницьку екосистему, яка стане вирішальним елементом у відновленні країни після війни.  
 

Ця спільна акселераційна програма науковців Університету Шеффілду та КПІ ім. Ігоря Сікорського надасть українським стартапам доступ до менторства, навчання та фінансування, необхідних для досягнення ними успіху. Від КПІ ім. Ігоря Сікорського в проєкті  задіяна стартап-школа Sikorsky Challenge, яка в цьому році розпочала свій  ювілейний 10-й сезон.

Сьогодні, 16 травня пройшла перша онлайн-зустріч учасників проєкту «Building Back Better", на якій відбулось знайомство учасників програми, були озвучені основні події, що заплановані за проєктом та питання організації освітнього процесу.  

Від Шелффідського університету виступили професорка та завідувачка кафедри Підприємництва та підприємств Ваня Сена та тренер програми Шуанфа Хуан. Від КПІ ім.Ігоря Сікорського були присутні члени команди стартап-школи. З вітальними побажаннями виступила Інна Малюкова, керівниця Інноваційниї екосистеми Sikorsky Challenge. А від учасників проєкту були присутні  58 осіб з таких університетів: 
  • КПІ ім. Ігоря Сікорського
  • Вінницький національний технічний університет
  • Запорізький національний університет
  • Київський Національний Університет Будівництва і Архітектури
  • Харківський національний університет міського господарства імені О.М.Бекетова
  • Луцький національний технічний університет
  • Херсонський державний університет
  • Державний торговельно-економічний університет
  • Національний університет біоресурсів і природокористування України
  • Lodz University of Technology
  • Національний університет «Одеська політехніка»
  • Сумський державний університет
На цьому занятті відбулось знайомство із учасниками програми, огляд основних подій, які заплановані за проєктом та питання організації освітнього процесу. 

Програма проєкту насичена і дуже короткотривала - з травня по серпень 2023р. Вона включає навчання основам інноваційного бізнесу від тренерів Шелффідського університету та успішних британських підприємців (6 тижнів по вівторках та четвергах). Після кожного заняття (по середах та п'ятницях) експерти та тренери стартап-школи Sikorsky Challenge будуть розбирати та пояснювати учасникам ті моменти лекцій, що були не зовсім зрозумілими, ділитися інсайтами, аналізувати відмінності в інноваційних підходах наших країнах, приводити приклади тощо.
  
Програма від університету Шеффілду включатиме: 

Сесія 1. Вступ (23 травня)
Сесія 2. Виявлення та оцінка можливостей (25 травня)
Сесія 3. Реалізація можливостей (30 травня)
Сесія 4. Розробка бізнес-моделі (1 червня)
Сесія 5. Створення підприємницької команди (6 червня)
Сесія 6. Маркетинговий та комунікаційний план (8 червня)
Сесія 7. Бізнес-план(13 червня)
Сесія 8. Створення мінімально життєздатного продукту (15 червня)
Сесія 9. Інтелектуальна власність (20 червня)
Сесія 10. Пітч (22 червня)
Сесія 11. Побудова Датарум проєкту (27 червня)
Сесія 12. Підсумки (29 червня)

По завершенню навчання команди проєктів презентуватимуть свої проєкти британському експертному журі, яке обиратиме проєкти для акселерації. Ці ж проєкти оголошуються фіналістами цьогорічного Фестивалю Sikorsky Challenge 2023.  

В серпні 2023 року представники команд переможців  (від 5 до 10) за рахунок проєкту зможуть виїхати до Шеффілду для участі у конкурсі та переговорів щодо майбутньої співпраці з потенційними інвесторами.

Перше ознайомче заняття 16 травня 2023 року дозволило побачити та почути учасників цього проєкту та надихнутися перспективами співпраці. Попереду інтенсивне навчання. Успіху нам всім!    

PS В своєму заключному слові Інна Малюкова згадала, що свій перший сезон наша стартап-школа розпочала 19 лютого 2014 року:"В цей день відбувся штурм Майдану та захоплення і підпал будівлі Федерації профспілок. Місто палало, на Майдані вмирали Герої і ніхто не знав, що попереду. Ми нервували, що ніхто не прийде на наше перше заняття, але прийшли 22 наших перших стартапери і саме вони стали самими успішними за історію нашої школи....  І от сьогодні ще страшніші часи  війни, але ми сильні, як ніколи і ми знаємо, на що здатні. Тому впевнені, що не тільки переможемо, а й побудуємо технологічну та сильну державу. Бо ми разом! А разом, та ще й за підтримки наших парнерів-британців, ми все зможемо".  

Таня Кресан для блогу Startup School

Коментарі