XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Без техніки і будівельників: вінничанин винайшов спосіб звести будинок за 72 години

 Повноцінний будинок за 72 години без громіздкої техніки та великих будівельних бригад споруджують майстри з Вінниці. Для його спорудження потрібен лише гумовий молоток, дерев’яні лутки та замість цвяхів — скріплювач-метелик, який і утримує всю конструкцію. 

Круглий екобудинок

Екологічний будинок, який можна звести за 72 години без спеціальної техніки і бригади будівельників, розробив вінничанин Анатолій Скорбач. Деревʼяну будівлю називає "парасолькою".

Коли Анатолій задумався над спорудженням власного житла, то прагнув зробити це швидко, екологічно, а головне без громіздкої техніки. Дослідивши різні технології, він розробив свою — будівництво будинку саме круглої форми з дерева, яке можна розмістити навіть на сотці землі. Важливо й те, що такий будинок легко обігріти.

"Для його збору потрібен лише гумовий молоток. Ніяких шуропокрутів. Лише лазер для того, щоб виставити перший вінець по рівню. Вставляємо уже готові лутки і після того зʼєднуємо наші деталі", — говорить Анатолій Скорбач.

Аби зʼєднати деревʼяні деталі, потрібно вбити "метелики".

"Це деревʼяна деталька, яка зроблена вздовж деревини, розірвати її не можливо. Вона може лише так розколотися. Ми її забиваємо в половину однієї колодки і в половину іншої", — пояснює Анатолій Скорбач.

Невеликий брусок-метелик — найважливіший елемент будинку-пазла, що буквально за два дні зводять столяри. Круглу дерев’яну будівлю на два поверхи та приблизно 50 квадратів майстри складають без жодного цвяха. Вони скріплюють відшліфовану сосну цими “метеликами”. Коло за колом — справжній будиночок готовий. 

Встановлювати такий будинок можна навіть на дорожній бордюр. З нього викладають коло, яке всередині заливають пінобетоном.

"Будинок, незалежно від розміру, дерев'яний, легкий. Тому точкове навантаження на один сегмент на метр погонний цієї стіни зовсім невеликий. Дорожній бордюр витримує, якщо на нього наїде навіть вантажівка, він не просідає. Там в десять разів більше навантаження ніж від нашого будинку", — каже майстер.

 

Команда Анатолія вже звела два будинки. Стільки ж виготовляє зараз. Є замовлення й на більші об'єкти — по 57 і 80 кв.м. Вартість такого помешкання стартує від 15 тисяч доларів.

За таким житлом майбутнє, адже зараз в Україні сотні тисяч родин залишилися без даху над головою. А ця технологія може швидко допомогти. За 100 днів вінницькі винахідники готові збудувати 100 повноцінних осель.

За матеріалами suspilne

Коментарі