XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Стартап, який по очах може діагностувати навіть шизофренію.

У 2020 році керівний партнер маркетингової агенції Aimbulance Роман Гавриш пережив важкий перебіг ковіду. На межі життя і смерті в нього з’явилось гостре відчуття, що не можна гаяти часу. Хотілось створити щось, що змінить світ на краще. 

Саме тоді він разом з другом і партнером Сергієм Даниловим, СЕО науково-дослідного центру Beehiveor, вирішив створити продукт для ментального здоров’я на основі знань з нейрофізіології та нейробіології. Так з’явилась Anima – онлайн-платформа для оцінки психічного стану. В основі методів тестування – комп’ютерний аналіз руху ока. Це наче лабораторія в ноутбуку, де айтрекером стає ваша власна вебкамера.

Розробка тривала три роки, але головний ривок команда зробила вже під час повномасштабної війни. 

Три роки команда досліджувала ринок - опитувала українців, канадців та американців щодо ідеї психологічного тестування за допомогою айтрекінгу – технології для відстеження руху очей за допомогою вебкамери.

Протягом трьох років команда проводила маркетингові дослідження та аналізувала, чи потрібна людям така психологічна діагностика. Спочатку вивчили кількість запитів у Google на тему ментального здоров’я. Побачили 1,5 млрд запитів на тиждень щодо психічних розладів – це величезний ринок. Потім проаналізували кількість встановлених діагнозів – 1 млрд людей у світі має діагностовані тривожність і депресію. Через війну ситуація тільки погіршується.

Потім були проведені глибинні інтерв’ю: шукали респондентів у соцмережах, через друзів і знайомих. Потім зв’язувалися з людиною через Zoom і розпитували про відношення до психотерапії, чи зверталась до фахівців тощо. За три роки опитали близько ста людей з України, Канади, Америки, Англії. Усі дослідження підтверджували той факт, що є неабиякий попит на продукти категорії Mental Health.

Інвестори не вірили, що люди будуть за це платити

До повномасштабної війни команда працювала над Anima в «лайт-режимі». А після 24 лютого багато знайомих, які знали про проєкт, почали запитувати: «Як собі допомогти? Як зрозуміти, чи зі мною все гаразд?». Стали зверталися навіть психологи.

У травні з'явився перший прототип, а у вересні вже вийшла бета-версія Anima. .В команді працює близко 15 людей, із яких семеро розробників, а решта - фахівці в різних галузях. Крім того, до роботи залучаються  бізнес-консультанти, маркетологи, науковці, військові та цивільні психологи. 

Зараз на платформі побувало 15 тис. користувачів, з них 30% пройшли тест.  Є три варіанти: один тест – 39 грн, швидка терапія (шість тестів) – 140 грн і тривала терапія (12 тестів) – 234 грн.

Окрім загального драйву від проєкту є і проблеми. Наприклад, усю розробку засновники оплачували власним коштом, зарплатню платили зі своїх грошей. За цей час витратили близько $120 тис. Але тепер команді є шо показувати, тому вона шукає інвесторів. 

По очах можна діагностувати навіть шизофренію: як працює Anima

Anima поєднує два типи діагностики: класичні опитувальники та айтрекінг. Щоб зробити айтрекер на основі звичайної камери ноутбука, використовується машинне навчання алгоритмів розпізнавання - де «шум», а де рух ока.

Айтрекер визначає такий показник, як ‎викривлення уваги – по тому, куди людина її спрямовує, можна визначити, у якому стані психіка.

Ось як це працює: вебкамера вашого комп’ютера спочатку калібрується – фіксує положення й рух ваших очей. А далі перед вами з’являтиметься по два зображення. На них будуть різні предмети, життєві ситуації – нейтральні або загрозливі, обличчя з емоціями, тварини тощо.

Очі рухаються несвідомо й на якомусь зображенні ви затримаєтесь на 600 мілісекунд довше. Наші очі майже автоматично вибирають більш значущий стимул. Якщо свідомо не концентруватись на рухах очей, то вибір зображень, на яких зупиняється погляд, визначається тим, у якій бік викривлена увага.

До прикладу, у тесті на тривожність багато зображень змій. Наш мозок автоматично розпізнає їх як біологічну загрозу. Ви можете швидко перевести погляд на нейтральну картинку, це означатиме, що ви уникаєте небезпечних ситуацій, і в нормі це добре. Але, якщо така реакція спостерігається надто часто, це може казати про викривлення – ви уникаєте проблем замість того, щоб їх вирішувати.

Якщо ж, навпаки, ви постійно затримуєте погляд на зображенні загрози, це може свідчити про гіперпильність – стан «напоготові», коли психіка напружена й бачить загрозу там, де її немає. Іншими словами: тривога, що виражається в нестачі контролю, підштовхує нас до ілюзорних спроб тримати все під контролем.

У цьому тесті багато й важчих для сприйняття зображень: голодні діти, понівечені тварини. Ці датасети стандартні для наукових досліджень, але  був випадок, коли дівчина написала, що не змогла пройти тест до кінця, бо зображення були надто важкі для неї. Підскочили серцебиття і тривожність.

Зараз кількість зображень для діагностики обмежена, але в планах команди її розширення.  Із системами штучного інтелекту це набагато простіше. Можна згенерувати все що завгодно.

Після айтрекінгу потрібно відповісти на запитання тесту, який покаже ваше власне уявлення про свій стан. Наприкінці діагностики ви отримаєте результати за 100-бальною шкалою.

Що цікаво, найчастіше результати опитування та айтрекінгу не збігаються. Коли ви почуваєте себе, як модно казати, «у ресурсі», показники будуть більш-менш на одному рівні. А коли вони розходяться, треба зрозуміти чому.

Співвідношення між результатами «паперових» тестів і біомаркерів ока почали вивчати ще у 80-х роках. Спектр застосування дуже широкий: від дитячої психології до діагностики шизофренії.

Був випадок, коли результати тесту кардинально «перемикнули» 17-річну дівчину – айтрекінг показав, що її психіка в нормальному стані, і вона аж розквітла. До цього безрезультатно відвідувала психолога. Варто було побачити біологічні показники – і її уявлення про себе змінилось у кращий бік.

З підлітками особливо багато таких історій: паперовий тест показує, що вже і психотерапії буде недостатньо – треба антидепресанти призначати, а айтрекінг каже, що все в порядку.

У вересні 2022 року платформу передали її військовим психологам. Зараз Anima використовують у Центрі психічного здоров’я та реабілітації «Лісова поляна» МОЗ України та у Veteran Hub для діагностики бійців. За її допомогою можна швидко й точно визначити, у якому стані людина, і призначити план лікування. А потім моніторити стан, щоб розуміти, чи готовий боєць повертатись на фронт.

З командою співпрацює військовий психолог Віктор Крамаренко. До цього він займався нейромаркетингом, тож знає, як працює айтрекінг. Він використовує Anima прямо на фронті. Якщо сталась травматична подія, для діагностики наслідків не треба чекати поїздки у клініку – уся «лабораторія» в ноутбуку. Спочатку ми дивувались: боєць проходить айтрекінг, а повз нього бетеери проїжджають, тут же тривожність має зашкалювати! Але вони звикли, і навіть це не впливає на результати. 

До речі, батальйон, з яким працює Віктор, жодного разу не втратив позиції. Там менша смертність і травматичність

Було таке, що військовий після контузії пройшов опитування й результат показав, що його психологічний стан дозволяє повертатись на фронт. Але психолог перевірив його на айтрекері, а там зашкалюють показники гіперпильності. Отже, треба продовжувати реабілітацію.

Хлопці, які кажуть, що вони в порядку, можуть вдома зриватися на близьких, не розуміючи чому, і страждають через це. А річ у тім, що вони не «перемикнулися» з режиму небезпеки й усе навколо сприймають як загрозу. Задача Anima – відстежувати такі випадки та коригувати їх.

За матеріалами mc.today

Коментарі