Український стартап 3D UTU створив перший в Україні будинок на 3D-принтері для сім'ї загиблого захисника з Ірпеня під Києвом. Про це 19 липня у Telegram проінформував віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. За його словами, російські окупанти знищили будинок сім'ї Ярослава Березова під час окупації Ірпеня у 2022 році, а сам військовий загинув у боях за Бахмут у Донецькій області того самого року. "Нове житло для сім'ї захисника побудували за допомогою 3D-принтера від українського стартапу 3D UTU, – написав Федоров. – Будинок площею 130 м² звели всього за 58 мотогодин, а це приблизно дві доби роботи принтера. Учора дружина й діти безкоштовно отримали ключі від помешкання". Як зазначив віцепрем'єр, таке будівництво – це "не лише про швидкість та економічність". "Ця технологія також дає можливість зводити енергоефективні та більш екологічні будинки. Це робить її ще

Штучний інтелект навчили розфарбовувати чорно-білі фільми

Команда інженерів-комп’ютерників з Технологічного університету Граца (TU Graz) разом із компанією HS-Art, що спеціалізується на реставрації історичних фільмів, розробили інтегрований програмний застосунок, який на основі штучного інтелекту розфарбовує чорно-білі зображення. Ця програма буде особливо затребуваною для відновлення історичних записів.



 Розроблений застосунок поєднує інтерактивні та автоматизовані методи фарбування з технологіями глибокого навчання, які здатні автоматично генерувати колір для чорно-білих фільмів.

Проєкт, що отримав назву «RE:Color: Ефективне розфарбовування фільмів у кінематографічній якості на основі нових методів машинного навчання», мав на меті розробку ефективної технології розфарбовування чорно-білих фільмів зі збереженням автентичних кольорів. 

Алгоритм розроблений для створення переважно автоматичного, але повністю контрольованого людиною процесу фарбування. Попередньо навчены нейронні мережі пропонують кольорові рішення, але остаточне рішення приймає людина. Вона визначає колір для кадру фільму, а потім програмне забезпечення здійснює розфарбовування наступних кадрів.

Застосунок «Diamant film colorizer» було використано під час підготовки документального серіалу ZDFzeit «Влада Гітлера», щоб розфарбувати історичні кадри максимально близько до оригіналу.


За матеріалами mediasat

Коментарі