XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Поради стартаперу від "батька" ChatGPT та OpenAI

"Бути юним, невідомим і бідним - це насправді
 найбільший подарунок долі в тому плані,
 що ти можеш брати на себе ризики"
Сем Альтман

Сем Альтман на фоні коридору

Сем Альтман народився 1985 року в єврейській родині з чотирма дітьми. Його мати була дерматологом, батько – забудовником. До 10-річного віку Сем був настільки балакучою дитиною, що її мати, як вона любить розповідати журналістам, вигадувала способи відійти від неї. Життя юного Альтмана, за його словами, різко змінилося у восьмирічному віці, коли батьки подарували йому персональний комп'ютер. Він швидко навчився програмувати на Бейсику і захопився математикою.

Після школи Альтман вступив до Стендфордського університету, де вивчав комп'ютерні науки. Навчаючись у Стенфорді, Альтман планував стати інвестиційним банкіром. Однак незабаром Сем усвідомив, що кар'єра – це не те, чого він справді хоче. У віці 19 років він зрозумів, що його улюблена справа – створення стартапів, і кинув навчання у Стенфорді, щоб повністю поринути у роботу над одним із них.

В 2005 році Сем  разом з партнером заснував соціальну мережу Loopt, яка дозволяла користувачеві повідомляти друзів про своє місцезнаходження.. Стартап залучив $ 30млн, але не виконав плани зростання і його було закрито й продано за $43 млн. 

У 2014 році автор Y Combinator Пол Грем, якому на той час виповнилося 50 років, вирішив передати контроль над своїм «бізнес-інкубатором» більш енергійному керівнику. Його вибір припав на 29-річного Сема, який вразив Грема своїм умінням укладати угоди та стратегічно мислити.

За три роки з part time партнера Сем в 2014 стає президентом Y Combinator (Каліфорнія). Наразі найвідоміший акселератор стартапів в світі. З нього вийшли airbnb, dropbox, stripe та тисячі інших успішних компаній. Також Альтман був ангельським інвестором у Pinterest, Reddit та багатьох інших.

OpenAi  з’явилась в 2015 та крім Альтмана в засновниках багато яскравих діячів, включаючи Пітера Тіля, Ілона Маска, Амазон web services та інших. Проект залучив вже більше $1 млрд. інвестицій.

У березні 2019 Сем пішов з операційної посади в Y Combinator, щоб сконцентруватися на OpenAI.

Незадовго до цього, в серпні 2018, він прочитав публічну лекцію на 15 хвилин - «Як створити успішний стартап». 

Сем Альтман на сцені


Як же створити успішний стартап? На думку Сема Альтмана це слід робити так.

1. Спершу ви маєте створити продукт, про який люди будуть самі хотіти розповісти своїм друзям. Це просто сказати й складно зробити. Це 80% того, що треба для успіху. 

2. Те, що ви створюєте має бути легко пояснити й легко зрозуміти. Лише кілька слів.  І хтось вже має сказати «вау!  Це цікаво"

3. Інвестори жорстко вимагають від стартапів зростання. Стартапи мають бути такими ж вибагливими до вибору ринків на яких працюють. Ідеально - поки маленький ринок, але який буде зростати за експонентою. 

4. Вмійте відрізняти справжні тренди від фейкових. Справжній тренд стане великою реальністю. А фейковий залишиться маленьким. Як відрізнити? Коли тренд реальний, перші споживачі верещать від захоплення.  А коли фейк - люди купують тому, що модно й на слуху. але не дуже то й використовують. Приклад - айфон на старті у 2017, коли цифри були малими, але всі божеволіли й проводили з ним кілька годин в день. Тоді щось фундаментально змінилось. Народилась нова платформа. Хоча юзерів було ще мало. Й навпаки - vr у 2018 му - багато говорять, навіть купують, але не використовують.

5. Головна функція СЕО - заражати й заряджати всіх ентузіазмом. Амбіція має зростати разом з бізнесом. Люди будуть на це реагувати. Завжди легко залучити перших людей, давши їм долю в компанії. Але якщо амбіція помірна - ви не зможете зібрати багато талантів в одному місці. Що приведе до вас 20-го співробітника? 50-го? Чому вони оберуть вас, а не все інше в світі? Що такого важливого ви робите, що вони захочуть доєднатись? 

 6. У засновника має бути чітка, визначена, конкретна картинка майбутнього.  Він має чітко знати й розповідати що трапиться далі. Й бути певним в цьому. Навіть якщо він не правий. Чіткість візії важливіша за те, чи вона вірна. 

7. Потенційний масштаб ідеї важливіше ніж шанс, що все вийде. Краще ризикувати заради масштабу, ніж погоджуватись на маленьке заради більшої ймовірності успіху. 

 8. Команда. В певний момент кожен засновник має почути клік й переключитись зі створення першокласного продукту на створення першокласної команди. 

9. Оптимізм. Світ точно буде бити вас по обличчю. Без вогню віри, що все вийде, ці удари важко терпіти. 

 10. Компаніі вкрай потрібні генератори ідей. Люди які весь час щось придумують. А давайте це, чи це. Критично важливо щоб постійно з’являлось багато нових ідей. При чому завжди більшість з них буде поганими. 

11.  We ll figure it out - Ми розберемося! Багато що піде не за планом, все буде змінюватись. Але що важливо - в будь якому разі ми розберемося. 

12. I've got it! – я це зроблю! Без довгих оповідань чому ні, чому й чого немає. Замість цього, просто - я це зроблю! 

13.  Дія. Коли завжди обмаль всіх ресурсів єдине що залишається - діяти швидко. Рухатись швидко. Не вийде - інше спробуємо.

14.  Магія новачка.  Люди без досвіду здатні на неможливе, бо просто не знають, що це неможливо. Магія.

15. Важливо не спускати ногу з газу - просто забути про work life balance та вигравати на коротких дистанціях будь якою ціною. Тримати цю енергію. Постійно давати цей імпульс.

16. Треба розуміти яку довгострокову ринкову перевагу ви будуєте. Мережевий ефект - В чому користь кожного нового юзера для тих, що вже існують. Що дасть масштаб вашим споживачам?

17. Як мінімум треба відчувати бізнес модель - відчувати з самого початку, як ви заробите гроші. Навіть якщо точно не знаєте. Так само відчувати як ви будете зростати, де саме брати споживачів.

 PS Сэм Альтман, таймлайн
  • 1985 – народився в Чикаго, США.
  • 2005 – у віці 20 років кинув Стенфордський університет і став співзасновником та CEO стартапу Loopt
  • 2011 – у віці 26 років  став партнером в Y Combinator
  • 2012 – у віці 27 років продав Loopt за $43.4 млн банківській компанії Green Dot і створив інвестиційну компанію Hydrazine Capital
  • 2014 – у віці 29 років був обраний президентом Y Combinator
  • 2015 – у віці 30 років разом з Ілоном Маском створив організацію Open AI для дослідження штучного інтелекту
  • 2019 – у віці 34 роки звільнився з Y Combinator, щоб повністю зосередитися на керівництві  Open AI
За матеріалами Andriy Fedoriv та ain

Коментарі