XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Переможці ХІ Фестивалю Sikorsky Challenge 2022: Проєкт "SiC сенсори парникових газів для карбонізації"

Проєкт "SiC сенсори парникових газів для карбонізації (секція "Екологічна і енергетична безпека") був відзначений ініціативою GIST (Global Innovations through Science and Technology) та отримав фінансову допомогу на розвиток проєкту.

Для надійного, безперервного та стабільного глобального моніторингу парникових та інших газів в атмосфері необхідні автономні, портативні газові сенсори, які  спроможні стабільно вимірювати газові домішки у складних зовнішніх умовах. 

Більшість існуючих газових сенсорів не здатна видавати коректні результати протягом тривалого часу. Слабка ланка у сучасних газових сенсорах – чутливі елементи на основі оксидів різних металів, основними недоліками яких є високе енергоспоживання, недостатня стабільність під впливом термічних, радіаційних та хімічних впливів. Недостатня стійкість металооксидних елементів зумовлює ще й обмеження часу працездатності приладів. Всі ці фактори стримують розвиток багаторівневого безперервного інтегрального моніторингу парникових та інших шкідливих газів.

Вирішити ці проблеми команда проєкту пропонує за рахунок впровадження у виробництво газових сенсорів своєї унікальної технології отримання плівок нанокристалічного карбіду кремнію. Перевага даних плівок у тому, що вони є високоефективними хімікочутливими елементами газових сенсорів і мають високу стійкість до температурних, радіаційних та агресивних впливів. 

Газові сенсори SiC на основі функціональних шарів нанокристалічного карбіду кремнію  призначені для аналізу складу будь-якого газу (включно СО2) і не мають аналогів. Вони надійні, стабільні та довговічні. 

Отримані командою результати  є основою для розробки нової лінійки сенсорів для декарбонізації навколишнього середовища за підвищених температур та радіації. Вони дозволяють одержувати шари нанокристалічного SiC із вмістом нанокристалів більше 80% з високою чутливістю до дії окислювальних та відновлювальних газів.

Крім того, інтеграція запропонованих газових сенсорів до мобільних приладів значно прискорить розвиток інтегральних інтернет-платформ локального та глобального моніторингу атмосфери, так як дозволить через масове використання датчиків у мобільних пристроях проводити постійний скринінг СО2 і супутніх газів у онлайн-режимі. Онлайн-обробка даних та моделювання прогнозів щодо природних та техногенних  загрозливих і катастрофічних явищ в атмосфері дозволить приймати першочергові необхідні рішення.

Проєкт "SiC сенсори парникових газів для карбонізації"  - це розробка великої та амбітної команди Харківського національного угіверситету міського господарства імені О.М.Бекетова.

Команда Sikorsky Challenge вітає преможців і бажає успішного втілення планів і сподівань!


Коментарі