XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Переможці Sikorsky Challenge 2022: Проєкт "Акустичний екстрактор для рослинної сировини"

Проєкт "Акустичний екстрактор для рослинної сировини" (секція "Інфраструктура та промисловий хайтек") був відзначений ініціативою GIST (Global Innovations through Science and Technology) та отримав фінансову допомогу на розвиток проєкту.

Металевий бак з трубками

Існуючі методи екстрагування рослинної сировини (механічний, хімічний та вібраційний) не дозволяють у повному обсязі вилучити біологічніо активні речовини із рослинної сировини. Наприклад, при виробництві олії із сировини олійних культур стандартним методам екстракції, у відпрацьованій сировині залишається до 10% олії та до 35% білкових речовин. Для  промислового виробництва такі втрати є доволі суттєвими.  

Команда з факультету біотехнології та біотехніки НТУУ Київського політехнічного інституту ім. Ігоря Сікорського запропонувала своє рішення цієї проблеми - акустичний екстрактор, який можна застосовувати з різними екстрагентами - в залежності від виду сировини і потреб виробника. 

Дія акустичного екстрактора базується на тому, що ультразвукові коливання інтенсифікують процес проникнення екстрагентів в пори твердих частин. Ультразвукова кавітація руйнує поверхню частинок, відкриває нові пори та сприяє транспортуванню екстрагента в капілярах твердих частинок, покращуючи процес переносу маси в твердих частинках і збільшуючи вихід цільового продукту.

Конструкція акустичного екстрактора створює циркуляційний рух рідини через шар сировини при акустичній дії, що забезпечує інтенсифікацію процесу. Його конструкція є простою, що полегшує його використання та очищення. Встановлення виносної циркуляційної труби забезпечує не лише рух рідини в апараті, а також охолодження або підтримання температури екстрагенту, що є особливо важливим при використанні термомобільних речовин.

Використання акустичного екстрактору для рослинної сировини забезпечить:

  • Збільшення кількості  екстракту
  • Зниження температури  процесу
  • Зменшення  енергозатрат

Основними споживачами акустичного екстрактору є:

  • Фармацевтична промисловість (лінія виробництва екстрактів з лікарських рослин)
  • Біотехнологічна промисловість (лінія виробництва шроту для виготовлення біопалива)
  • Харчова промисловість (лінія виробництва рослинної олії)

Поточний стан проєкту - проведено всі необхідні математичні розрахунки, створена лабораторна модель акустичного екстрактора та отримані охоронні документи на обладнання. 

Команда Sikorsky Challenge вітає переможців та бажає залучення інвестицій для впровадження проєкту в технологічні лінії та просування обладнання на ринку.

Тетяна Кресан для STARTUP SCHOOL


Коментарі