XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Головні технологічні та бізнес-тенденції 2023 року.

На початку кожного нового року інвесторам, стартапам та корпораціям важливо зрозуміти головні тенденції, які домінуватимуть у прийдешньому році. Ці знання допоможуть приймати розумні ділові рішення та досягати успіху.. 

1. Чиста енергія та екологія

В часи глобального потепління та викидів технологія чистої енергії стане ключовою задачею. Уряди та компанії в усьому світі приділяють все більше уваги  генерації чистих джерел енергії, зокрема сонячної, вітрової та гідроенергії. А технології виробництва акумуляторів стануть ще більш важливими для зберігання цієї енергії. 

На технологічному фронті популярним буде керування живленням на основі штучного інтелекту (ШІ). Google, наприклад,  керує енергоспоживанням у своїх центрах обробки даних за допомогою технології ШІ, розробленої британським стартапом Deep Mind, який придбав Google. Компанії, що займаються технологіями уловлювання вуглецю, також  зростатимуть, прагнучи компенсувати викиди вуглецю для різних організацій.

 Підприємства зосередяться на екології, що спонукатиме їх створювати та використовувати продукти, які є більш екологічно чистими, придатними для вторинної переробки та біологічного розкладання. Ключові гравці галузі, такі як Apple , Amazon , Google і  Tesla , прагнуть стати більш екологічними задля зменшення викидів CO2. Корпоративна відповідальність стає все важливішою, оскільки цілі сталого розвитку  і екологічне, соціальне та корпоративне управління  стають стандартними галузевими термінами. 

2. Технологія дослідження космосу та супутниковий Інтернет

Оскільки США та Китай змагаються за лідерство у розробці інноваційних технологій дослідження космосу, прогрес у цьому секторі в 2023 році буде стрімким.

SpaceX розробила технологію виробництва екологічно чистих ракет, знизивши вартість запуску супутника. Індія долучилась до послуг із запуску ракет, що ще більше знизило витрати. Індійська  організація космічних досліджень, наприклад,  надає послуги запуску менше ніж за 5 мільйонів доларів США за один запуск.

Удосконалення технології запуску ракет сприяло створенню мегасузір’я на нижній навколоземній орбіті, що зробило супутниковий Інтернет широко доступним. Компанія SpaceX    запустила понад 3500 супутників мережі Starlink (із 12 000 запланованих) на низьку навколоземну орбіту. Завдяки цьому супутниковий широкосмуговий доступ до Інтернету вже доступний у 32 країнах і забезпечує понад 50 мільйонів абонентів у всьому світі. Завдяки Starlink  Україні вдалося відновити зв’язок після відключення Інтернету на початку війни. 

One Web , Viasat , Telesat , Kuiper від Amazon і супутникове угруповання Європейського Союзу швидко прогресують у секторі супутникового широкосмугового Інтернету. В Азії Китай розробив власну космічну станцію та планує побудувати, подібно Starlink, угруповання з 13 000 супутників, 

3. Квантові обчислення, симуляція великих даних і нові мікросхеми ШІ

Оскільки промисловість все більше залежить від даних, розробка обладнання та програмного забезпечення для квантових обчислень буде основною метою аналізу та моделювання великомасштабних даних. Квантові стартапи, включаючи Xanadu , Zapata , ColdQuanta , Q-Ctrl , QC Ware і 1QBit , а також публічні компанії IBM , Google , Microsoft , D-Wave Systems і Rigetti , відіграватимуть у цьому важливу роль.

Квантові комп’ютери, що у мільйони разів швидші за суперкомп’ютери, зможуть допомогти задовольнити зростаючі потреби різних галузей. Очікується, що апаратне та програмне забезпечення квантових обчислень забезпечать великі кроки вперед у дослідженнях раку, аналізі ДНК, дослідженні космосу, моделювання ядерної безпеки та автономного керування. 

Серед провідних корпорацій, орієнтованих на апаратне забезпечення ШІ, – Alphabet , Apple , ARM , Intel , Nvidia , AMD , Baidu та Qualcomm . До відомих стартапів зі штучного інтелекту належать Graphcore , Adapteva , Thinci , Mythic AI , SambaNova , Groq , Cerebras , Hailo AI та Anari AI . Тому і розробка квантових обчислень, і розробка мікросхем ШІ допоможуть задовольнити зростаючий глобальний попит у 2023 році. 

4. Охорона здоров'я.

Найбільш затребуваними напрямами в медицині стануть технології вакцини мРНК, геноміка та аналіз ДНК.

Після прориву в створенні  вакцини проти Covid технологія мРНК відіграватиме дедалі важливішу роль у галузі охорони здоров’я. Цей новий прорив у вакцинології є багатообіцяючою альтернативою традиційним методам вакцинації, оскільки він є економічно ефективним, безпечним для пацієнтів з ослабленим імунітетом і може бути виготовлений швидко.

Розробка кількох вакцин проти Covid у рекордно короткі терміни продемонструвала можливості технології мРНК-вакцини, яка може стати ефективним засобом боротьби з раком. На сьогодні багато фармацевтичних компаній, включаючи виробника вакцин Moderna, працюють над мРНК-вакцинами для боротьби з конкретними видами раку.

 Вакцини проти раку можуть бути доступні вже до 2030 року, вважають засновники компанії BioNTech, яка розробляє вакцини від Covid.

Майбутнє охорони здоров'я також починає залежати від генетичних досліджень і геномного тестування. Сьогодні завдяки геноміці людина може отримати детальний аналіз свого генетичного коду, дізнатись схильність до тієї чи іншої хвороби. Для цього достатньо просто поплювати у пробірку замість тривалого ДНК-аналізу. Провідні компанії 23andMe та Color пропонують широко запровадити геномне тестування.

5. Технологія Web 3.0 і Метавсесвіт

Web 3.0 - це наступне покоління Інтернету. Він безпечний, децентралізований та вільний від контролю з боку Інтернету та соціальних мереж. Ця версія Інтернету заснована на технології блокчейн та працює на основі економіки токенів. 

Ідея  Web 3.0 полягає в тому, щоб створити Інтернет, який точно інтерпретує ваші запити , розуміє, що ви повідомляєте і дозволяє повністю контролювати, який тип контенту ви хочете споживати. Завдяки Web 3.0 користувачі зможуть створювати власні онлайн-простори, які поєднуватимуть технології, зокрема блокчейн, токени (NFT) і криптовалюти. 

Метавсесвіт . Зовні це виглядає як дещо поглиблена версія віртуальної реальності (VR), але багато хто впевнений, що за Метавсесвітом майбутнє.


За визначенням Марка Цукерберга,  Метавсесвіт - це віртуальний простір з цифровими світами, в якому користувачі зможуть переміщатися і спілкуватися незалежно від фізичних відстаней. В Метасвіті люди, точніше їх  3D-аватари, можуть взаємодіяти між собою та іншими цифровими об'єктами за допомогою технологій віртуальної, доповненої або змішаної реальності. 

На відміну від теперішньої віртуальної реальності, яку використовують переважно для ігор, цей віртуальний світ можна застосовувати практично для будь-чого - робочих конференцій, ігор, концертів, перегляду кінофільмів - або просто для відпочинку.

Компанії, включаючи Meta — материнську компанію Facebook, Instagram і WhatsApp — і Microsoft , інвестують значні кошти в Metaverse. Їх бачення полягає в тому, що Метавсесвіт виведе Інтернет на вищий рівень, і це матиме фінансовий вплив незалежно від того, праві вони чи ні. 

 6. Оптимізвція ланцюгів постачань

В умовах  ринкової конкуренції та глобалізації світової економіки надважливим наразі є створення інтегрованої логістики, яка:
  • заснована на консолідації учасників системи для забезпечення неперервності
  • зменшує сукупні витрати в усіх ланках
  • забезпечує логістичний ланцюг від виробника до споживача
  • задовольняє запити споживачів щодо якості товарів і послуг
  • сприяє максимізації загального економічного ефекту. 
Управління ланцюгом постачання, його стабільність та безпека, оптимізація та диверсифікація є є надважливою задачею сьогодення.

Враховуючи Covid і попередню надмірну залежність світу від Китаю, більшість розвинених країн намагаються диверсифікувати ланцюжки поставок та повернути ланцюг поставок у свої країни. Дефіцит робочої сили у розвинених країнах зробить автоматизацію промисловості, виробництва та ланцюга постачання критично важливою. Скоріш за все, у 2023 році ми побачимо зростаючу кількість застосувань ШІ та робототехніки, оскільки промислові процеси стануть більш автоматизованими. 

IBM Research повідомила, що використання штучного інтелекту в комерційному виробництві зросте на 40-80 відсотків протягом трьох років.

Автоматизація процесів робототехніки відіграє важливу роль в автоматизації виробничого процесу. Крім того, адаптивний штучний інтелект дозволяє створювати моделі, які можуть самостійно адаптуватися під час виробництва або змінюватися після розгортання, використовуючи зворотний зв’язок у реальному часі від минулого досвіду людей і машин. Ця тенденція стає все більш важливою, оскільки процес прийняття рішень стає все більш пов’язаним, контекстним і постійним. 

7. Автоматизація сільського господарства.

Сільськогосподарська галузь зазнає революції завдяки стартапам:

  • Які автоматизують сільськогосподарський процес:дозволяють фермерам бачити свою землю з висоти пташиного польоту на долоні.та легко контролювати свої врожаї зі своїх смартфонів; контролюють за допомогою смартфонів температуру та якість повітря в загонах для худоби
  • Вдосконалення безпілотників.  Сьогодні вони використовуються для сканування поля, визначення проблемних зон для внесення засобів захисту рослин і одночасне створення маршрутів для дронів-обприскувачів. 
  • Технології безпілотної техніки для забезпечення високоякісної зйомки полів, що допомагає контролювати посіви при скануванні та аналізі полів для збору необхідних даних для сільського господарства. 
  • Технології візуалізації на основі ШІ, яка допоможе ідентифікації сільськогосподарських культур та їхньому прогресі, включаючи їхнє здоров'я та визначення їх готовності. Наприклад, зображення можуть допомогти фермерам визначати, наскільки дозріли їхні культури, і коли вони будуть готові до збирання. Крім того, технологія візуалізації може допомогти в загальному управлінні полем, надаючи оцінки в реальному часі, визначаючи, де конкретні культури можуть потребувати більше води, добрив, ґрунту або пестицидів
  • Вдосконалення робототехніки для процесу прополки, удобрення посівів та їх збирання.
  • Створення стійкого ланцюга поставок сільськогосподарської продукції

 8. Напівпровідникова промисловість буде рости та розвиватися

Зростаюча гонка між США та Китаєм у напівпровідниковому бізнесі додасть цій галузі додаткового значення у 2023 році. Конкуренція за 3-нанометрове виробництво буде предметом змагань у галузі. Провідні виробники TSMC , Samsung і Intel будуть домінувати, допомагаючи стимулювати ще більше інновацій у галузі напівпровідників. 

Нещодавно нові заводи з виробництва напівпровідників TSMC і Intel посилять важливість напівпровідників для економіки США та світу. Нові процеси літографії та нові передові матеріали будуть критично важливими в цій конкурентній гонці. 

9. SuperApps 

Все більш поширеним терміном «супердодаток» є технологія, яка поєднує функції програми, поміщаючи екосистему та платформу в одну програму. Супердодатки можуть замінити кілька окремих додатків і надають третім сторонам платформу для розробки  власних міні-додатків.

На думку провідної дослідницької  і консалтингової компанії у сфері інформаційних технологій Gartner , супердодатки стануть більш поширеними та швидко розвиватимуться. За їх прогнозом до 2027 року 50 відсотків населення використовуватиме більше одного супердодатку. Клієнти в усьому світі вимагають мобільного досвіду, який має вражаючі можливості та простий у використанні. Це допоможе просувати рух супердодатків вперед, особливо серед молодих поколінь. 

Серед популярних прикладів суперпрограм можна назвати WeChat , AliPay , Alibaba , Revolut , PhonePe , Rappi , Grab , Tata Neu , Troop Messenger , Gojek і Clap Messenger . Буде цікаво побачити, які з них ростуть найшвидше, а які нові учасники отримають популярність серед користувачів. 

10. Кібербезпека 

Кібербезпека, займаючи центральне місце, стане більш критичною, оскільки споживачі та бізнес стикаються зі зростаючою кількістю ризиків безпеці. Провідна світова дослідницька і консалтингова компанія у сфері інформаційних технологій  Gartner визначає сітчасту архітектуру  кібербезпеки як головну стратегічну технологічну тенденцію, прогнозуючи, що до 2024 року організації, які запровадять сітчасту архітектуру кібербезпеки, зменшать фінансові  ризики  в середньому на 90%. Сітка кібербезпеки наголошує на захисті мереж за допомогою кількох контрольних точок безпеки. ІТ-лідерам потрібно буде інтегрувати заходи безпеки в ІТ-інфраструктуру, щоб захистити дані та інформацію про клієнтів.

У той час, як технології безпеки все більше інтегруються в продукти, розробники продукту переконуються, що безпека стає основною перевагою. Gartner повідомляє, що глобальні витрати на безпеку та управління ризиками зростуть на 11,3% в 2023 році. Це пояснються тим, що збільшується відсоток людей, що працюють віддалено, збільшується кількість користувачів хмарними сервісами, але захищеність каналів зв'язку залишає бажати кращого.

За матеріалами Inc

Коментарі