XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Електрика зі снігу? Японське місто вірить, що зможе це зробити.

Сонце та вітер є двома природними явищами, які найчастіше використовують для отримання відновлюваної енергії, але одне місто на півночі Японії вважає, що воно може отримати енергію із ..... снігу, якого в них нема куди дівати....



На півночі Японії є місто Аоморі, де щороку випадає багато снігу, Місцевій владі доводиться витрачати багато часу та грошей на прибирання снігу та скидання його в море. Торік, наприклад,  після сильних снігопадів витрати на прибирання снігу зросли до рекордних 5,9 млрд ієн (44,6 млн доларів США). "До снігу ставилися як до неприємності, але чи ми можемо використати його з користю?" -запитав  представник міської влади  

Перевірочне випробування в місті Аоморі розпочалося в грудні 2022 року  і триватиме до березня. Місто проведе випробування у співпраці з місцевим ІТ-стартапом Forte, та  Токійським університетом електрозв'язку.

Випробування включатиме скидання снігу, прибраного міськими службами, до басейну, розташованого у закритій школі. Труби теплообміну будуть розміщені у снігу - джерелі холоду.  Тим часом зовнішнє повітря буде нагріватися сонцем. Охолоджена снігом рідина буде випаровуватись за рахунок тепла навколишнього повітря. Це сприятиме створенню конвекційного потоку в холодоагенті всередині труби, який обертатиме турбіну і вироблятиме електроенергію.

Розробник проєкту Кодзі Енокі, доцент Університету електрозв'язку, підрахував, що ця технологія забезпечить виробництво дешевої електрики - приблизно 20 єн (14 центів) за кіловат-годину. 

Якщо іспити пройдуть успішно, людство отримає новий метод отримання електроенергії із накопиченого снігу - екологічне, чисте, дешеве та безпечне джерело енергії.

Перед початком виробництва електроенергії навесні будуть проведені подальші дослідження щодо збереження снігу, а також кількості електроенергії, яка може бути вироблена. За словами СЕО стартапу Forte, проблеми включають пошук великомасштабного об’єкту для зберігання снігу, а також забезпечення підігрітого повітря в холодну пору року.

У ході випробувальних робіт буде розроблено окремі системи енергопостачання із снігу для підприємств та домогосподарств. Є також плани щодо використання тепла гарячих джерел для створення ще більших коливань температури. У північно-східному регіоні Японії є багато курортів із гарячими джерелами у районах, де випадає багато снігопадів. Одним із них є Сукаю Онсен в Аоморі.

Готелі з гарячими джерелами зможуть рекламувати себе тим, що вироблятимуть енергію із снігу. Це допоможе залучати клієнтів і проводити, наприклад,  тематичні семінари зі скорочення викидів вуглецю, адже ця технологія має менший вплив на навколишнє середовище, ніж інші форми відновлюваної енергії..

За матеріалами nikkeiAsia



Коментарі