Український стартап 3D UTU створив перший в Україні будинок на 3D-принтері для сім'ї загиблого захисника з Ірпеня під Києвом. Про це 19 липня у Telegram проінформував віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. За його словами, російські окупанти знищили будинок сім'ї Ярослава Березова під час окупації Ірпеня у 2022 році, а сам військовий загинув у боях за Бахмут у Донецькій області того самого року. "Нове житло для сім'ї захисника побудували за допомогою 3D-принтера від українського стартапу 3D UTU, – написав Федоров. – Будинок площею 130 м² звели всього за 58 мотогодин, а це приблизно дві доби роботи принтера. Учора дружина й діти безкоштовно отримали ключі від помешкання". Як зазначив віцепрем'єр, таке будівництво – це "не лише про швидкість та економічність". "Ця технологія також дає можливість зводити енергоефективні та більш екологічні будинки. Це робить її ще

Електрика зі снігу? Японське місто вірить, що зможе це зробити.

Сонце та вітер є двома природними явищами, які найчастіше використовують для отримання відновлюваної енергії, але одне місто на півночі Японії вважає, що воно може отримати енергію із ..... снігу, якого в них нема куди дівати....



На півночі Японії є місто Аоморі, де щороку випадає багато снігу, Місцевій владі доводиться витрачати багато часу та грошей на прибирання снігу та скидання його в море. Торік, наприклад,  після сильних снігопадів витрати на прибирання снігу зросли до рекордних 5,9 млрд ієн (44,6 млн доларів США). "До снігу ставилися як до неприємності, але чи ми можемо використати його з користю?" -запитав  представник міської влади  

Перевірочне випробування в місті Аоморі розпочалося в грудні 2022 року  і триватиме до березня. Місто проведе випробування у співпраці з місцевим ІТ-стартапом Forte, та  Токійським університетом електрозв'язку.

Випробування включатиме скидання снігу, прибраного міськими службами, до басейну, розташованого у закритій школі. Труби теплообміну будуть розміщені у снігу - джерелі холоду.  Тим часом зовнішнє повітря буде нагріватися сонцем. Охолоджена снігом рідина буде випаровуватись за рахунок тепла навколишнього повітря. Це сприятиме створенню конвекційного потоку в холодоагенті всередині труби, який обертатиме турбіну і вироблятиме електроенергію.

Розробник проєкту Кодзі Енокі, доцент Університету електрозв'язку, підрахував, що ця технологія забезпечить виробництво дешевої електрики - приблизно 20 єн (14 центів) за кіловат-годину. 

Якщо іспити пройдуть успішно, людство отримає новий метод отримання електроенергії із накопиченого снігу - екологічне, чисте, дешеве та безпечне джерело енергії.

Перед початком виробництва електроенергії навесні будуть проведені подальші дослідження щодо збереження снігу, а також кількості електроенергії, яка може бути вироблена. За словами СЕО стартапу Forte, проблеми включають пошук великомасштабного об’єкту для зберігання снігу, а також забезпечення підігрітого повітря в холодну пору року.

У ході випробувальних робіт буде розроблено окремі системи енергопостачання із снігу для підприємств та домогосподарств. Є також плани щодо використання тепла гарячих джерел для створення ще більших коливань температури. У північно-східному регіоні Японії є багато курортів із гарячими джерелами у районах, де випадає багато снігопадів. Одним із них є Сукаю Онсен в Аоморі.

Готелі з гарячими джерелами зможуть рекламувати себе тим, що вироблятимуть енергію із снігу. Це допоможе залучати клієнтів і проводити, наприклад,  тематичні семінари зі скорочення викидів вуглецю, адже ця технологія має менший вплив на навколишнє середовище, ніж інші форми відновлюваної енергії..

За матеріалами nikkeiAsia



Коментарі