XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Український стартап Esper Bionics на обкладинці TIME

В листопаді 2022 український стартап Esper Bionics увійшов в топ інновацій року за версією американського журналу Time. Шановне видання включило біонічний протез українців до  списку 200 найкращих винаходів 2022 року.



Стартап офіційно запустився у 2019 році. У нього троє співзасновників – лікар-дерматолог Дмитро Газда, фінансистка за освітою Анна Белеванцева (учасниця списку «30 до 30» від Forbes Україна в 2021 році) та розробник Ігор Ільченко. У команді – два десятки людей. Основна розробка – в Україні. Частина співробітників працює у Берліні, відділ продажів і фаундери – у Нью-Йорку.

«Найважливішою технологією, розробленою в найближчі 30 років, буде електроніка всередині людського тіла», – говорить Time співзасновник і CEO Esper Bionics Дмитро Газда. 

 На старт знадобилося $150 000 із попередніх бізнесів Газди. До того як зайнятися протезуванням, він запустив бренд меблів MZPA, бренд домашнього декору Ohhio та виробника крісел-мішків Poparada. У 2019-му Esper Bionics виграв 1 млн грн в українському конкурсі інженерних проєктів Vernadsky Challenge. Ще за рік отримав $50 000 від Українського фонду стартапів (USF) та фінансування від акселератора із Кремнієвої долини Alchemist. Також на рахунку винахідників «воєнний» грант від Google for Startups. У серпні 2020 року проєкт отримав фінансування від українського фонду SMRK (венчурний фонд Олександра Косована з MacPaw). Таким чином загальна сума інвестицій, за оцінками Forbes, склала $2,5–3 млн.
 
«Розумна» роборука Esper Hand важить 380 г. Протез має 24 датчики, які вловлюють та обробляють м’язову активність і мозкові імпульси, щоб активувати дію в руці. Розробники стверджують, що обмін інформацією між пристроєм та людським мозком йде через нейрокомпʼютерний інтерфейс (brain-computer interface).

Хардвер підкріплюється власним софтом. Esper Control — система неінвазивних сенсорів для зчитування мʼязової активності та передачі сигналів мозку, і Esper Platfrom — хмарна платформа, яка використовує алгоритми машинного навчання для персоналізації контролю роборуки.

Завдяки DSP – цифровій обробці сигналів – дані передаються в хмару. З часом протез починає «розуміти» часто повторювані алгоритми людських рухів та вчиться їх передбачати.

«Активно працюємо, розуміємо, що можемо допомогти багатьом в Україні зараз, тому стимул як ніколи», – говорила Forbes Белеванцева у червні. На той час продукт проходив тестування у кількох американських клініках, Белеванцева сподівалася невдовзі розпочати перші поставки пристроїв до України.
 

Протез отримав схвалення від американського медичного регулятора FDA й дозвіл на продажі у США та співпрацю із американськими страховими компаніями. У 2020 році компанія повідомляла виданню Liga, що вартість протезу в Україні буде $6000, на розвинутих ринках – $10 000–16 000. 
 
Співзасновниця та COO Esper Bionics Анна Бєлєванцева:" Ми вже запустили проєкт Esper for Ukraine, в рамках якого ми навчаємо протезистів, інформуємо постраждалих про можливості протезування та встановлюємо Esper Hand українцям, які постраждали внаслідок війни, за спеціальною ціною.

На сьогодні ми маємо близько 90 заповнених анкет від людей, що втратили кінцівки внаслідок російського вторгнення. З тими, хто вже готовий до протезування, ми активно спілкуємося і шукаємо донорів для фінансування їх випадку. Іншу частину людей, які потребують протезів ніг, наприклад, ми інформуємо щодо державних гарантій та основних етапів протезування, а після — передаємо партнерам, що компетентні у роботі з цією конкретною травмою.

Михайло Юрчук — наш перший військовий, що отримав біонічний протез Esper Hand за гроші донорів. Наш протез йому встановили у вересні цього року у Львові".

За матеріалами ресурсу Forbes

Коментарі