XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Що таке ChatGPT і чим небезпечна нова розробка OpenAI?

У 2015 році Ілон Маск, співзасновник платіжної системи Paypal Пітер Тіль та колишній президент бізнес-інкубатора Y Combinator Сем Альтман оголосили про створення компанії OpenAI.


Ідея OpenAI полягала в проведенні досліджень та розробок у сфері ШІ, що принесе користь людству. У компанії переконують, що розуміння розвитку нейромереж допоможе створити безпечний та корисний штучний інтелект.

Однак,  ще  в 2014 році, виступаючи перед студентами Массачусетського технологічного інституту, Ілон Маск назвав штучний інтелект найбільшою екзистенційною загрозою для людства і порівняв його з викликанням демона. Та й  Сем Альтман, один із засновників OpenAI, стурбований можливими перспективами розвитку ШІ і вважає, що в найближчі кілька десятиліть людство попрямує до самознищення або нащадки людей колонізують Всесвіт.

Їх побоювання розділяє і відомий учений-астрофізик Стівен Гокінг. Розмірковуючи про вплив ШІ, він запевняє, що помилки при його створенні можуть призвести до катастрофічних наслідків.

Маск навіть пропонував уряду США створити спеціальний комітет, який вивчатиме проблеми штучного інтелекту перед ухваленням профільних регуляторних рішень. У 2018 році Маск вийшов з ради директорів OpenAI, посилаючись на можливий конфлікт інтересів через розробку штучного інтелекту для автопілотів Tesla.

Розробки OpenAI

Перші розробки компанії побудовані на дослідженні способів розвитку штучного інтелекту. Зазвичай дослідження OpenAI зосереджуються на навчанні з підкріпленням (Reinforcement learning).

Першим продуктом у цій сфері став GYM – тренажер для ШІ. Платформа задумувалася як стандарт для порівняльного аналізу певних видів алгоритмів штучного інтелекту та місце, де люди можуть ділитися своїми результатами.

Наступним результатом дослідження OpenAI стала більш потужна форма машинного навчання RoboSumo, де віртуальні борці сумо повинні швидко навчатися в мінливому середовищі.

У 2018 році компанія представила Debate Game, де машини обговорюють примітивні питання з людиною-суддею. Мета гри – дослідити, чи може такий підхід допомогти в перевірці рішень штучного інтелекту.

У OpenAI є багато напрацювань щодо напрямків розвитку ШІ та його контролю. Адже це була основна ціль компанії з моменту її створення. Але потім з’явився .... GPT.

GPT і його "вбивця професій" ChatGPT

Компанія представила ChatGPT в листопаді 2022 року. Чат-бот працює на базі GPT3.5, яка є генеративною моделлю тренувань мови. Для OpenAI це вже четверта нейромережева модель, за допомогою якої ChatGPT і став популярним.

Основним заданням таких моделей є вивчення і розуміння світу через аналіз суцільних частин тексту. Відповідно, штучний інтелект з кожним новим поколінням опрацьовував дедалі більші обсяги тексту.

Можливості чат-бота вражають. Він може не просто змістовно відповідати на запитання користувачів, а й виконувати певні завдання.

Нейромережа здатна генерувати тексти різного стилю, наприклад, скласти корпоративний лист, написати есе чи підготувати змістовний пост для соціальних сторінок. Аби генерувати текст із ChatGPT, потрібно бути експертом у своїй сфері, щоб можна було перевіряти факти та надавати правдиву інформацію.

За перший тиждень функціонування бота його послугами скористалися понад мільйон користувачів. Чат-боту можна ставити будь-які запитання. Відповідає він максимально розгорнуто та зрозуміло.

Для генерації тексту користувачу необхідно вказати тему повідомлення і його параметри. Далі ChatGPT генерує текст з дотриманням структури та відмінною граматикою, якщо користувач не дає завдання зробити кілька помилок.

Інша людина, яка прочитає такий текст, не зможе точно сказати, хто його написав. Саме цей аспект викликав занепокоєння серед представників освітньої сфери.

Тепер школярі й студенти можуть генерувати домашні завдання за допомогою чат-боту і не боятися провалу під час перевірки тексту на плагіат. ШІ будує переконливі логічні конструкції з використанням прикладів чи історичних фактів.

Через це управління освіти штату Нью-Йорк вирішило обмежити доступ до ChatGPT для студентів та вчителів в закладах освіти.

У приціл штучного інтелекту потрапили професії, повʼязані з текстами. Чат-бот може миттєво згенерувати контент для соцмереж компанії чи бренду.

Навіть українські ІТ-спеціалісти використовують можливості ChatGPT, делегуючи йому написання планів робіт, технічну документацію, звіти, ділові листи. Останнє економить час для комунікації з міжнародними партнерами.

Проте, як і його конкуренти в Google чи Meta, ChatGPT часто помиляється: перекручує деталі або генерує тексти з неправдивою інформацією. Нейромережа може давати правдоподібні відповіді, але за змістом це буде нісенітниця. 

А ще чат генерує дуже  дивні тексти щодо війни в Україні. Це відбувається тому,  що ChatGPT – це ретроспективна інформація. Він натренований на інформації 2021 року, не знає, що відбувається зараз і не може прогнозувати.

PS До речі, компанія OpenAI обмежила доступ до ChatGPT в Україні, тому перевірити роботу нейромережі можна за допомогою сервісів, які реєструють користувачів як громадян інших країн. 



За матеріалами epravda


Коментарі