XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Куленепробивне скло "Прозора броня"

Переможцем цьогорічного XI Конкурсу інноваційних проєктів Sikorsky Challenge 2022 став проєкт №24 "Сучасна технологія виготовлення «прозорої броні» " (секція "Оборона і безпека, авіація і космос", номінація "Технологічна готовність дослідного зразка").


Унікальна технологія виготовлення куленепробивного вогнетривкого скла «Прозора броня» розроблена співробітниками Київського політехнічного інституту імені Ігоря Сікорського у співпраці з однією з охоронних фірм.

Метою цього винаходу є  захист українських солдатів і офіцерів на фронті.  

Випробування показали, що це скло витримує 4 щільних постріли з автомата Калашникова з відстані  10 метрів. Це підтверджує той факт, що велика площа цього скла здатна витримати влучання ще більшої кількості куль.

Керівник проєкту Віктор Таранов: "В нашій технології багато технічних нюансів, які, певно, не надто цікаві і зрозумілі широкому загалу. Якщо пояснювати простою мовою, то ми беремо 2 або більше заготовок скла і скріплюємо їх між собою за допомогою технології полімеризації в створеній нашим колективом унікальній пічці".

Застосування сучасних випромінювачів на основі світлодіодів в УФ-діапазоні дозволило вже на першому експериментальному обладнанні скоротити технологічний час процесу полімеризації більш як в 3 рази в порівнянні з лампами. Збільшений ресурс освітлювачів та моніторинг температури й щільності світла на поверхні дозволяє зберегти якість при повторенні  технологічного циклу виготовлення багатошарового скла. Вже в цьому році планується впровадження всього циклу у виробництво «прозорої броні».

За словами керівника проєкту  Віктора Таранова, технологія вже повністю готова, зроблено і запущено спеціальну пічку для виготовлення прозорої броні Зараз команда завершує роботи над технологією, яка дозволить оснастити скло системою підігріву — це потрібно, щоб перешкоджати його запотіванню та замерзанню.

Вартість виробництва "Прозорої броні" площею 670х360мм без підігріву складає 9 тисяч доларів. З підігрівом – 13 тисяч доларів. На кінцеву вартість впливають комплекс факторів – об'єм замовлення, конфігурація скла, тощо. Дорого? Так, дорого, відповідають  члени команди! Але всі високотехнологічні вироби для потреб оборони недешеві..

На сьогодні дослідні зразки вже проходять випробування на техніці, яка використовується для оборони України. Скло вже  передано для оснащення військових гелікоптерів та катерів. Крім того, його можна встановлювати і на іншій техніці, наприклад, на автомобілях ЗСУ.





Коментарі

  1. Замість тисячі долларів - треба розуміти що мова йде про гривну !!!

    ВідповістиВидалити
  2. Віктор Таранов20 грудня 2022 р. о 06:57

    Саме так вже сьогодні скло коштує не більш як 9000 грн . Дякую Шановним, за оцінку нашої роботи , проведеної разом з підприємством Сакура ! Вартість такого скла буде тільки зменшуватися так як його технологія покращується, а кількість зростає .

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар