XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Презентація «Sikorsky Challenge Ukraine» у Відні

23-24 вересня на базі Віденського технічного університету відбулася 40-а ювілейна конференція ректорів і президентів європейських технологічних університетів. 


Учасники форуму запропонували створити спільний і цілісний інноваційний простір Європи та України для її повоєнної інноваційної трансформації з метою якнайшвидшого входження України в родину ЄС.

Перша така конференція була проведена у далеких уже 80-х роках минулого століття за спільної ініціативи Віденського технічного університету та RWTH Aachen університету. Тоді ініціатори прагнули створити неформальну платформу для зустрічей, обговорень, обміну досвідом та ідеями очільників провідних наукових та інженерних університетів Європи з метою пришвидшеного суспільного прогресу континенту.
 
З тих пір на своїх конференціях ректори та президенти технологічних університетів обговорюють теми, що сприяють розвитку технологічних університетів у Європі і світі та перспектив, які вимагають спільного рішення. Саме ця платформа на початку 2000-х років запропонувала і розробила базові засади Болонської системи вищої освіти та стала ініціатором багатьох інших прогресивних перетворень європейського континенту.

Основні цілі 40-ї ювілейної Конференції полягають у тому, щоб запропонувати відкритий форум для обговорення тем, що становлять велике суспільне занепокоєння та не обговорюються на інших форумах, виявити відмінності та розуміння того, як розв’язати проблеми, що становлять спільний інтерес; обговорити нові ідеї та підготувати рекомендації щодо конкретних тем і, таким чином, сформувати «мозковий центр» для майбутнього розвитку технологічних університетів у Європі.
 
На нинішню конференцію технологічних вишів прибули майже 50 ректорів та президентів країн Європи. Серед запрошених на ювілейний форум - і ректор НТУУ «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» Михайло Згуровський.
 
Учасників ювілейної конференції привітали міністр освіти, науки та досліджень Австрії Мартін Полашек, Єврокомісар з інновацій, досліджень та культури Європейської комісії Марія Габріель, ректор Віденського технічного університету Сабіна Зайдлер.

На конференції було заслухано доповіді, що виявляють весь спектр проблем і завдань, якими живуть технологічні університети Європи.
 
Ректор Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» Михайло Згуровський виголосив доповідь «Післявоєнна відбудова України на основі інноваційної екосистеми технічних університетів країни «Sikorsky Challenge Ukraine». 

При обговоренні цієї доповіді ректори та президенти європейських технологічних університетів запропонували створити спільний і цілісний інноваційний простір Європи та України для її повоєнної інноваційної трансформації з метою якнайшвидшого входження України в родину ЄС з високими стандартами економічного розвитку і безпеки.
 
Відповідаючи на запитання кореспондента газети «Світ», Михайло Захарович повідомив про велике бажання європейських університетів розширити співпрацю з Україною і її системою вищої освіти, про їх готовність зробити значний внесок в повоєнну інноваційну трансформацію України. З цією метою низка європейських університетів вже зараз запропонувала КПІ стати співвиконавцями важливих дослідницьких проєктів в рамках програми ЄС «Горизонт Європа».

За матеріалами  Газета "Світ"

Коментарі