XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Baykar розпочав будівництво заводу в Україні (ВІДЕО)

Турецька компанія Baykar Makina збирається випускати на майбутньому українському заводі не тільки вже добре знайомі нам безпілотники Bayraktar TB2 та Bayraktar Akıncı, а також нову модель — безпілотний винищувач Bayraktar Kizilelma. 


Про це у великому інтерв’ю Фонду допомоги армії «Повернись живим» розповів гендиректор компанії Халук Байрактар.

На початку серпня 2022 року Baykar зареєструвала представництво в Україні та придбала ділянку для будівництва заводу, де буде виробляти безпілотники. 

Станом на серпень 2022 року партнери вже розпочали на території України будівництво фабрики, дослідницького центру та центру передового виробництва. Окрім Bayraktar TB2 та Bayraktar Akıncı, як вже зазначалося, там планують випускати новітні безпілотні винищувачі Bayraktar Kizilelma. 

У Baykar сприймають Україну як стратегічного партнера та перспективну виробничу базу для втілення майбутніх довгострокових проєктів. Водночас гендиректор Baykar Халук Байрактар наголосив, що в Україні планують виробляти повністю всі системи та компоненти: не лише фюзеляж, але й електроніку, програмне забезпечення тощо.

Щодо Bayraktar Kizilelma, який називають Golden Apple — це реактивний надзвуковий малопомітний палубний БПЛА з українським двигуном. Вперше прототип нового бойового безпілотника показали у березні 2022 року. Він має злітну вагу близько 6000 кг та може підняти в повітря до 1500 кг бойового навантаження. 

Планується дві модифікації:
  • дозвуковий MIUS-A з двигуном АІ-25ТЛТ від «Івченка-Прогрес»
  • надзвуковий MIUS-B з двигуном «Івченко-Прогрес» АІ-322Ф або турецьким TEI TF-6000. 
Bayraktar Kizilelma насамперед призначений для придушення ППО противника, а також здійснення ракетних атак, вогневої підтримки з повітря та стратегічних атак. 

Серед ключових особливостей Bayraktar Kizilelma:
  • зліт і посадка з TCG Anadolu за допомогою тросів і гаків, що уловлюють апарат, без допомоги катапульти
  • радар з активною фазованою антенною решіткою
  • мала ефективна площа розсіювання
  • вертикальне оперення та передні горизонтальні керма (аеродинамічна схема «Качка»)
  • можливість агресивного маневрування
  • малопомітність та використання ШІ для повної автономії, зокрема й у складі угрупування з кількох таких «пташок».
 

За матеріалами ресурсу itc.ua

Коментарі