Український стартап 3D UTU створив перший в Україні будинок на 3D-принтері для сім'ї загиблого захисника з Ірпеня під Києвом. Про це 19 липня у Telegram проінформував віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. За його словами, російські окупанти знищили будинок сім'ї Ярослава Березова під час окупації Ірпеня у 2022 році, а сам військовий загинув у боях за Бахмут у Донецькій області того самого року. "Нове житло для сім'ї захисника побудували за допомогою 3D-принтера від українського стартапу 3D UTU, – написав Федоров. – Будинок площею 130 м² звели всього за 58 мотогодин, а це приблизно дві доби роботи принтера. Учора дружина й діти безкоштовно отримали ключі від помешкання". Як зазначив віцепрем'єр, таке будівництво – це "не лише про швидкість та економічність". "Ця технологія також дає можливість зводити енергоефективні та більш екологічні будинки. Це робить її ще

Український PUNISHER – найдешевший, найлегший та найменший ударний дрон у світі

Історія PUNISHER розпочалась у 2016 році. Військовим потрібно було знищити об'єкт в тилу ворога. Але дістатися до об'єкту можливо було тільки ціною життя. Тоді команда із фахівцями колишніх військових вирішила виготовити прототип дрону, який міг би виконувати складні війські задачі. І такий продукт зробили. 

      
Нещодавно CEO UA Dynamics Максим Музика повідомив, що український ударно-розвідувальний безпілотний комплекс PUNISHER успішно пройшов польові випробування на одному з полігонів Збройних сил та схвалений до бойового застосування.

Команда UA Dynamics звертає увагу, що з 2016 р. жоден з БПЛА компанії не був втрачений у ході бойових дій. Це досягається шляхом використання малошумних електромоторів та радіопрозорих матеріалів, зменшення радіосліду та нульового теплового сліду, а також малих розмірів дрона. Загальна невидимість PUNISHER дозволяють йому непомітно проходити повз системи спостереження противника і завдавати несподіваних і нищівних ударів по стратегічних і дорогих об’єктах у глибокому тилу.

Основними завданнями комплексу є знищення сил і засобів противника та створення постійного психологічного тиску на особовий склад без порушення правил ведення війни.

Пріоритетними ворожими цілями є: стаціонарні пункти управління рівня бригади / дивізії, машини зв’язку та управління, системи РЕБ, системи ППО/ПРО, склади боєприпасів та палива, казарми особового складу.

Комплекси PUNISHER вирішують наступні тактичні задачі :
спеціальна розвідка
  • ударні операції
  • психологічні операції
  • логістичне забезпечення спецоперацій
  • пошук та порятунок
Дрон з повним боєкомплектом важить 7,5 кг,  має розмах «крил» 2,25 метра та радіус бойового завдання близько 45 кілометрів (залежно від сили вітру), що дозволяє застосовувати його глибоко в тилу. Він містить контейнер, що несе в собі один уламково-фугасний заряд, що використовується точково після ретельної розвідки..

 
Команда UA Dynamics наголошує, що під час війни вона працює виключно на перемогу України. Вона не продає дрони і не отримує прибутку. Безпілотники збирають коштом волонтерських фондів та благодійних внесків українців і передають українським захисникам безкоштовно. Найближчим часом перші п’ять комплексів PUNISHER будуть передані бойовим підрозділам ССО України.

Якщо ви маєте цікаві проєкти, доєднуйтесь до нашої спільноти,  реєструйтесь на Конкурс стартапів Sikorsky Challenge 2022 - https://www.sikorskychallenge.com/startup-contest/

 За матеріалами ресурсу  mezha.media

Коментарі