XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Розробників NFT-проекту імені Володимира Зеленського запідозрили в шахрайстві та зв’язках з росією

Спільне розслідування аналітиків команди Molfar та редакції AIN.UA виявило, що автори NFT-проекту ZelenskiyNFT ймовірно є російськими шахраями.


Як з’ясували експерти, проект ZelenskiyNFT створений студією IamUkraine, якої «просто не існує» поза межами проекту, у ніби-то студії навіть немає власного сайту та будь-яких соцмереж для зв’язку. Співзасновники проекту Максім Бойко та Дмітрій Ранцевіч — росіянин та білорус.

Довідка. NFT — це тип цифрових активів, створений на блокчейні, який дозволяє отримати право власності на товар, що існує винятково в мережі, наприклад зображення, анімацію або відео, водночас засвідчити його оригінальність

Колекція ZelenskiyNFT складається із 10 000 NFT-зображень Президента України Зеленського. Цікаво, що команда проекту не має жодних офіційних дозволів чи домовленостей з урядом. NFT з Зеленським немає і на сайті «Музею NFT», який був створений за ініціативи Мінцифри.

Колекція продається на найбільшій платформі для продажу та купівлі NFT — OpenSea (представники якої раніше повідомляли про посилення боротьби з шахраями) та має за мету «зібрати кошти на потреби благодійних фондів України та ЄС». Втім, риторика проекту змінюється в залежності від того, як і на кого орієнтоване повідомлення: у рекламі вказують, що частину коштів передадуть на потреби української армії, а на сайті заявляють, що ZelenskiyNFT спрямований на гуманітарні потреби і військові цілі підтримуватись не будуть. При цьому лише 60% з прибутку обіцяють переказати на потреби фондів.

Експерти також звернули увагу на мови, якими спілкуються з учасниками телеграм-каналу та Discord-спільноти проекту — російська та англійська. Телеграм-канал для спілкування українською називається «украинский канал», втім і на ньому оновлення публікують російською.

Довіряйте лише офіційним фондам зі збору коштів, благодійним організаціям та NFT-проектам. Наприклад, фандрайзинг-платформі United24 (яку запустив сам Володимир Зеленський), благодійному фонду Сергія Притули (який зібрав 600 млн грн на байрактари, 8 млн з яких надійшло у криптовалюті), NFT-колекції для криптовалютних донатів армії, створеній батальйоном Азов та благодійній колекції невзаємозамінних токенів «Набери 103 — врятуй життя» від Binance та фонду «United Ukraine Foundation».

За матеріалами noworries

Коментарі