XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Навіщо Європа переходить на стандартну зарядку для всіх гаджетів

Євросоюз зобов'яже всіх виробників телефонів, планшетів, ноутбуків та інших електронних пристроїв використовувати єдиний стандарт порту для заряджання - USB Type-C.


З осені 2024 року пристрої з іншими зарядками в ЄС не продаватимуть. Винятком будуть найменші пристрої, такі як годинник або браслети FitBit

Найбільше це рішення вдарить по американській Apple, яка використовує порт Lightning у своїх пристроях.

Представники Європарламенту та Ради Європи попередньо погодили директиву про радіообладнання. На практиці це означає, що ЄС ще на крок наблизився до запровадження єдиного стандарту заряджання.

Про те, щоб стандартизувати порти, в Європі говорять давно. Регулятори вважають, що це допоможе зменшити кількість електронних відходів. Найсильніше цій ініціативі протистояла американська Apple, чиї зарядки для "айфонів" коштують дорожче за більшість зарядок Type-C.

Раніше в Apple говорили, що перехід на єдиний порт "душитиме інновації", а 7 червня 2022 представник компанії повідомив виданню ВВС, що вони не можуть прокоментувати домовленості між європейськими структурами.

Крім того, у Європі хочуть стандартизувати швидкість заряджання, щоб пристрої могли швидко заряджатися по будь-якому кабелю.

Правило торкнеться:
  • Мобільних телефонів
  • Планшетів
  • Навушників
  • Переносних ігрових пристроїв
  • Портативних колонок
Ноутбуків воно теж торкнеться, але їх виробникам дадуть 40 місяців на адаптацію виробництва після набуття чинності нових норм.

Крім того, документ повинен дати покупцям право вибирати, чи купувати пристрій разом із зарядкою або без нього.

"Цей закон - частина спільних зусиль Євросоюзу, спрямованих на те, щоб товари краще відповідали принципам сталого розвитку, на скорочення електронних відходів та полегшення життя споживачам", - йдеться у заяві Європарламенту.

За оцінкою парламентарів, споживачам це допоможе заощадити до 250 млн. євро на рік на купівлі зарядок, а обсяг відходів скоротиться на 11 тис. тонн на рік.

За матеріалами BBC

Коментарі