XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Happy Birthday Tetris!

6 червня програма «Тетріс» святкує свій  день народження!

Незважаючи на «поважний вік», ця комп'ютерна гра все ще вважається однією з найкращих головоломок у світі. Вона має понад 170 мільйонів копій на всіляких ігрових та комп'ютерних платформах, а кількість платних завантажень гри для мобільних телефонів перевищила 425 мільйонів

Тетрис

Програма була написана в 1984 році радянським програмістом Олексієм Пажитновим. На це його надихнула  класична головоломка "Пентаміно", в якій потрібно було скласти з фігурок з п'яти квадратів  в прямокутник. Він вирішив зробити електронну версію "Пентаміно". Виявилося, що комп'ютер "Електроніка-60", для якого Олексій і писав цю програму, не справлявся з обробкою даних. Тоді автор модифікував головоломку і на світ народився«Тетріс».

Первый вариант игры Тетрис

За словами Пажитнова, популярність «Тетріса» полягає у кількості використовуваних фігур – їх всього сім. «Сім – це розмір оперативної пам'яті людини. Це те, що вона може легко запам'ятати. Семизначний телефон ви можете запам'ятати, а ось восьмизначний вже складніше. Група із семи осіб – максимальна група людей, яка може обійтися без начальника. Вісім, як би вони не ладнали, скоординуватись не зможуть» - каже автор.

Ну а далі розпочалася майже детективна історія, бо перші комерційні версії «Тетріса» з'явились у США. Про авторські права ніхто в автора й не питав. Просто імпортер програмного забезпечення з Угорщини Роберт Стейн продав "народну радянську гру" британській компанії Mirrorsoft. Але, як Ви знаєте, все, що було створено в радянській країні радянською людиною, належало країні, а не людині. Природно, що допустити безплатне збагачення капіталістів на радянському продукті уряд не міг допустити і тому вирішив втрутитися.

Незрозуміло, скільки совок скинув з «нахабних капіталістів», але автор в обмін на гру отримав квартиру в Москві та персональний комп'ютер 286-ї моделі - нечувана розкіш на ті часи. Як казав сам програміст – боротися з КДБістами невдячна справа – завжди будеш постраждалою стороною.

Отже, в 1989 р. права на консольну версію гри отримала компанія Nintendo, якій потрібно було запускати в продаж портативні приставки Game Boy, а «Тетріс» гарантував успіх.
«Якщо ви хочете продавати Game Boy маленьким хлопчикам, просувайте «Маріо». Якщо хочете продати Game Boy усім – запускайте «Тетріс», – сказав Хенк Роджерс, який зараз керує фірмою Tetris.

Роджерс мав рацію. Лише однієї консолі GameBoy було продано 35 мільйонів копій.
А згодом Пажитнов, все ж таки, заробив на своїй грі - він отримав долю в  британській компанії, яка випускала чергову версію «Тетріса».

А після розпаду СРСР в 1991 програміст перебрався в США і вже через чотири роки вступив на роботу в Microsoft.

Алексей Пожитнов у автомобиля Тесла с номером Тетрис

Ну а програма «Тетріс» зараз зберігається в Бібліотеці Конгресу США серед десяти популярніших в історії комп'ютерних ігор. Різноманітні варіації Tetris купили понад 170 мільйонів разів. Майже щороку виходить чергове видання головоломки. Після «Тетріса» Пажитнов створив близько двох десятків ігор, але жодна не стала більш-менш популярною.

Сам же "Тетріс" давно перестав бути просто грою та став культурним явищем. Психологи говорять про «синдром Тетрісу», а американський журналіст Дан Акерман написав про гру книгу «Ефект Тетрісу».

одежда в стиле тетрис



За  матеріалам  STARTUP NEWS

Коментарі