XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Найкращі ідеї для стартапів 2022

Прогнози про перспективні ідеї з'являються на початку кожного року. Західні ресурси опублікували перелік ідей та напрямів, які  мали стати перспективними саме для Україні. Ці прогнози робились для мирного життя та сталого розвитку.

Але сталося не так, як гадалося.  Хто ж міг припустити, що Україну накриє божевільна расійська орда?


В результаті зупинилися бізнеси туристичного та розважального напряму, ринки будівництва та нерухомості, знизилась купівельна спроможність населення, а з нею, відповідно, і продажі товарів та послуг. Головне, що залишилося - це дуже складна логістика в умовах воєнного часу.

Тому зараз складно передбачити, які ідеї та розробки із довоєнного списку стануть в повоєнній Україні найкращими. Адже інноваційні рішення мають сприяти ефективному та прискореному відновленню країни та безпеці. 
 
Відтепер реалії співіснування з сусідом-терористом визначають оборонну тематику як найголовнішу. І це вже назавжди. Будемо ми в НАТО чи ні. 

Тому список найкращих ідей для стартапів в Україні 2022 року зазнав змін і тепер бачиться якось так:
 
1. Розвиток вітчизняного військово-промислового комплексу 
 
Про перспективні оборонні напрями йшлося в статті 10 трендів майбутнього для збройних сил України 
 
2. Будівництво
 
Крім оборони, одним з пріоритетних напрямів в післявоєнній Україні стане будівництво. Війна ще не скінчилась, а масштаби зруйнувань в містах, на підприємствах інфраструкури, культурних та історичних пам'яток лякає і жахає.
 
Швидка та сучасна відбудова України потребуватиме інноваційних технологій та матеріалів: 
  • Програми взаємодії інвесторів, замовників, проектувальників, підрядників, архітекторів тощо.
  • Технології збірки споруд з готових елементів-модулів, які забезпечують швидкість та економічність.
  • Додатки, які допомогають інженерам та проєктувальникам швидко отримувати інформацію про всі нові матеріали і впроваджувати їх в будівництво.
  • 3D друк в будівництві
  • Лазерні 3D- сканери і дрони для допомоги будівельним процесам
  • Енергозберігаючі технології та матеріали

Медицина

На початку 2022 року Національна служба здоров'я України оголосила перелік цифрових інновацій, над якими планувала працювати у 2022 році:

  • Розвиток телемедичних технологій (онлайн-консультації та створення повноцінного догляду за пацієнтами у домашніх умовах).
  • Сервіси систем підтримки прийняття лікарських рішень, які допомагають лікарям швидше встановити точний діагноз, а голосові помічники полегшують процес заповнення медичної документації фахівцям.
  • Рішення для комунікацій із пацієнтами. Чат-боти та голосові помічники спрощують процес збору аналізів, повідомляють про плановий візит до лікаря та збирають зворотний зв’язок.
  • Технологічні рішення для підтримки ментального здоров’я. Один із найцікавіших для інвесторів та суперечливих напрямків цифрової охорони здоров’я.
  • Інтероперабельність медичних систем, яка забезпечить взаємодію, за якою кожен учасник отримує максимальну користь від використання даних.
Війна додала до цього списку:
  • розробку, підтримку та втілення проєктів із 3D-друку імплантів кісток та інших частин тіла для подальшого їх використання під час надання допомоги постраждалим внаслідок бойових дій
  • технології та матеріали для виготовлення сучасних протезів
  • психологічна допомога постраждалим під час війни. 

Воднева економіка


Альтернативна енергетика має стати стратегічним вектором розвитку економіки. Стрімка динаміка розвитку цієї технології в ЄС матиме значний вплив на Україну. У масштабах нашої країни ця технологія зробить  інфраструктуру рушійною силою розвитку вже існуючих індустрій і економіки України в цілому. Серед головних напрямів:
  • Технології електролізу та інші технології виробництва водню
  • Технології зберігання та транспортування водню
  • Водневий транспорт і заправки
  • Технології індустріального застосування водню. Виробництво енергії і / або тепла з водню (спалювання, паливні комірки, інше)
Автомобільні зарядні станції

Три місяці війни привели до великих проблем з пальним. І це тільки початок.  Величезні черги та космічні ціни підтвердили необхідність якнайшвидшого переходу країни на електротранспорт. На сьогодні в Україні побудовано не так багато зарядних станцій, тисячі доведеться побудувати, щоб обслуговувати зростаючих споживачів. І головне в цьому питанні - створення станцій швидкої зарядки.

Ну і наостанок, серед  прогнозованих на початок 2022 року найкращих ідей, залишаються::

1. Захист даних. Ера  великих даних тільки починається і багато компаній прагнуть використовувати великі нові бази даних, щоб зібрати більше інформації про своїх клієнтів, своїх конкурентів і навіть про себе.  Маркетинг і дослідження ринку – це дві зростаючі галузі, в яких використання даних зростає.

 2.  3D друк потребує  розробки недорогих принтерів. Це шлях майбутнього. Адже 3D-принтери вироблятимуть все: від архітектурних моделей до стоків та запасних частин для запасних камер. 

3. Інноваційні агротехнології. За даними Української природоохоронної групи до  34% оброблюваних земель знаходиться у межах ризикової зони сільського господарства. Окупація південних областей України та блокування ворогом вивозу тогорічного зерна через порти, провокує продовольчий кризис в усьому світі. Тому інноваційні рішення в аеро- та гідропоніці,  роботитизація фермерських господарствах та логістичні рішення будуть важливі як ніколи. 

А ви як думаєте?

Таня Кресан для блогу Стартап-школи Сікорські Челендж


Коментарі