XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

7 країн, які найбільше допомагають Україні під час війни

Вже понад три місяці минуло з початку повномасштабного вторгнення російської армії в Україну. За цей час на міжнародній арені чітко проявилися справжні друзі нашої держави, які витрачають мільярди доларів з власних бюджетів задля того, щоб допомогти українському народу у війні з путінською росією.

Які ж країни допомагають Україні найбільше і куди саме вони спрямовують свої кошти.

1. США

Якщо дивитися виключно на суму, яку та чи інша держава виділяє Україні, то беззаперечним лідером за цим показником є Сполучені Штати. За даними Кільського інституту світової економіки, від початку повномасштабної війни і до початку травня США спрямували вже понад 10 млрд доларів на допомогу українському народові. Кошти виділяються з перших днів повномасштабного вторгнення рф у вигляді гуманітарної, фінансової та військової допомоги для України.

Так, вже 25 лютого офіційний Вашингтон заявив про намір направити Києву пакет допомоги у розмірі 600 млн доларів. При цьому, 250 млн доларів виділялися Україні на загальні потреби на безповоротній основі, ще 350 млн – направлялися у вигляді військової техніки та зброї в рамках пакету оборонної допомоги.

Того ж дня Білий дім звернувся до американського Конгресу із закликом схвалити виділення ще 6,4 млрд доларів на гуманітарну та військову підтримку України і низки сусідніх із нею держав, зокрема Польщі та країн Балтії. Частина цих коштів також була виділена на потреби Пентагону (пов'язані із наданням допомоги Україні).

9 березня у Конгресі оприлюднили фінансовий план на 2022 рік, у якому передбачалося впродовж року виділити на підтримку Києва у війні з росією вже понад 13 млрд доларів. При цьому половина з цієї суми планувалося направити на гуманітарну та економічну підтримку українського народу, решту ж коштів – розподілити між Збройними силами України та держав-союзників у регіоні.

Впродовж наступних тижнів США виділили Україні ще декілька великих пакетів допомоги, але, напевно, найбільш вагомим їхнім внеском у боротьбу українського народу з російським агресором стало погодження наприкінці квітня програми ленд-лізу, яка передбачає спрощену процедуру постачання зброї, продовольства, медикаментів та військової техніки на суму в понад 33 млрд доларів.

Закон про ленд-ліз для України був підписаний американським президентом Джо Байденом 9 травня, після чого загальна сума допомоги, яку Сполучені Штати планують виділити Україні, перевищила 43 млрд доларів.


Але і це ще не все! Ввечері того ж дня група конгресменів-демократів запропонувала збільшити пакет допомоги для України з 33 до 39,8 млрд доларів, додавши до нього по 3,4 млрд на термінову військову та гуманітарну підтримку українського народу. Обговорення цього питання наразі продовжується.

2. Польща

Друге місце у рейтингу країн, які виділили найбільше коштів на допомогу Україні у її протистоянні російській агресії, посідає Республіка Польща. Офіційна Варшава витратила на підтримку Києва вже понад 2 млрд євро, більша частина з яких була передана у вигляді зброї та військової техніки. Понад 200 танків Т-72, десятки броньовиків, ракети для літаків та реактивні системи залпового вогню – це далеко не повний перелік зброї та військової техніки, яку українські військові вже отримали від польських побратимів.

Окрім того, Польща прийняла близько 3 млн українських громадян, які були вимушені покинути свої оселі через російське вторгнення. Біженці з України можуть отримати у сусідній країні їжу, притулок, медичну і правову допомогу, предмети першої необхідності та гроші.

Також їм дозволено безкоштовно користуватися послугами польської залізниці, а місцеві жителі, котрі погодяться розмістити біженців у себе вдома, можуть отримати близько 250 євро фінансової допомоги від польського уряду. Наразі погоджено, що українці мають право жити та легально працювати у Польщі впродовж 18 місяців, але цей строк можуть подовжити у майбутньому.

Через велику кількість українських біженців та значні кошти, які Польща витрачає на їх утримання, польський уряд звернувся до Європейського Союзу із закликом надати країні гуманітарну та фінансову допомогу.


3. Велика Британія 

Третє місце у рейтингу посідає Велика Британія: з початку повномасштабного російського вторгнення вона виділила українському народові вже близько 2 млрд доларів. Ці кошти надходять у вигляді пакетів фінансової та гуманітарної допомоги, а також новітньої зброї, яка, на думку західних політиків, може змінити хід війни між Україною та росією.

З перших днів війни Британії вже встигла передати Україні десятки одиниць бронетехніки, тисячі боєприпасів, протитанкові комплекси та важку артилерію. А 3 травня під час свого звернення до Верховної Ради прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон анонсував великий пакет військової допомоги на суму в 375 млн доларів. Він включає в себе сучасні радари, засоби радіоелектронної боротьби, безпілотні літальні апарати, прилади нічного бачення, обладнання для придушення супутникової навігації та спеціалізовані автомобілі для евакуації цивільних із прифронтових районів.

Вже 8 травня глава британського уряду оголосив про пакет військової допомоги Україні на суму в 1,6 млрд доларів, що підвищило рівень витрат Лондона на оборону до показників, що фіксувалися під час війн в Іраку та Афганістані.

Гуманітарна ж допомога від уряду Британії надається переважно через європейські та міжнародні організації (Гуманітарний Фонд ООН для України, ЮНІСЕФ тощо) і направляється на підтримку найбільш вразливих верств українського народу. Не відстають від свого уряду і пересічні британці, тисячі яких оголосили про готовність прийняти у себе вдома біженців з України.


4. Канада

Четверте місце у рейтингу належить Канаді, яка витратила на допомогу Україні трохи менше 2 млрд доларів. Більша частина цієї суми була спрямована на постачання Києву тисяч протитанкових гранатометів, ручних гранат, боєприпасів та піхотної амуніції.

Окрім того, канадський уряд періодично виділяє нашій державі фінансову допомогу, яка надається у вигляді кредитів через міжнародні організації. Один з таких кредитів у розмірі 1 млрд канадських доларів, що був погоджений через Міжнародний валютний фонд, Україна повинна отримати вже у травні разом з кредитами від Сполучених Штатів, Німеччини, Італії та Японії.

Важливими кроками Оттави у її підтримці нашої держави стали відкрите бажання змінити власне санкційне законодавство задля того, щоб отримати змогу передати Україні арештовані російські активи, а також намір разом із Великою Британією та США постачати Києву важку артилерію, яка допоможе Україні ефективно протистояти російській армії на окупованих територіях.

У березні Канада також оголосила про початок роботи міграційної програми для біженців з України, які отримають змогу легально проживати та працювати в країні впродовж 3 років. Згідно з умовами цієї програми, українці можуть отримати дозвільні документи для проживання в Канаді за спрощеною процедурою.


Періодично Оттава виділяє Україні кошти і на гуманітарні потреби, які розподіляються міжнародними організаціями. Здебільшого вони спрямовуються на ліки, гігієнічні набори, продовольство та житло для вразливих верств населення нашої держави.5. Німеччина

5. Німеччина

П'яте місце у рейтингу держав, які виділяють найбільші кошти на допомогу Україні, займає Німеччина. Нині країна, яка у перші дні війни взагалі намагалася дистанціюватися від постачання українській армії зброї та військової техніки, вже витратила майже 2 млрд євро на військову, фінансову та гуманітарну допомогу для Києва.

Перші партії зброї з Німеччини прибули до України наприкінці березня: тоді Берлін передав кілька тисяч гранатометів, кулемети, переносні зенітні ракетні комплекси, боєприпаси, медикаменти, транспортні засоби та продуктові набори для військових. Пізніше до цього переліку додалися німецькі самохідні артилерійські установки PzH 2000.

Окрім того, Німеччина оголосила про намір допомагати українським військовим із техобслуговуванням військової техніки та інструктажем особового складу, і почала активну співпрацю з європейськими країнами, які б могли передати Україні зразки військової техніки радянського виробництва.


ФРН також стала однією із країн, які прийняли найбільше біженців з України: наразі там перебуває близько 300 тисяч наших співгромадян. Перебуваючи у Німеччині в якості біженця, вони отримують фінансову допомогу, соціальні та медичні гарантії. Після реєстрації на території ФРН українців розподіляють між федеральними землями, де вони можуть проживати до 2 років.

Естонія та Латвія 

Окреме місце у рейтингу слід віддати Естонії та Латвії. Ці невеликі балтійські країні у порівнянні з іншими направили Києву не надто значні суми, однак, за даними вже згаданого Кільського інституту світової економіки, вони складають помітний відсоток від ВВП цих держав.

Так, Естонія надала Україні військову допомогу на суму в близько 230 млн євро (майже 0,8% від ВВП, для порівняння – США виділяють близько 0,05% від ВВП, Польща – 0,4%), яка надійшла у вигляді військової техніки та боєприпасів. Окрім того, країна надала притулок тисячам українських біженців.


Латвія ж витратила на військову допомогу для Києва близько 200 млн євро (трохи більше 0,7% від ВВП), які були направлені до України у вигляді запчастин, зброї та боєприпасів. Вона, як і Естонія, дала прихисток тисячам українців, які мусили покинути свою оселю через війну.

Наразі погоджено, що у балтійських країнах українські біженці можуть проживати до 1 року. Протягом цього часу вони отримуватимуть фінансову допомогу та матимуть змогу легально працевлаштуватися.

За матеріалами ресурсу gre4ka

PS Міністр фінансів України Сергія Марченка заявив у інтерв’ю Reuters, що Україна була вимушена витратити 245,1 мільярда гривень ($8,3 мільярда) на війну з росією. Ці кошти були передбачені на економічний розвиток, але по факту витрачені на екстрені потреби — від зброї до термінової допомоги внутрішньо переміщеним особам.


Коментарі