XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Маячок для пошуку людей під завалами будівель

Команда студентів Вінницького національного технічного університету створила ультразвукові маячки, які полегшують пошук людей, що залишились у завалах після руйнувань. 

Ідея винаходу з’явилася у студента ВНТУ Владислава Присяжного після того, як обстріляли Вінницький аеропорт і чимало людей опинилося під завалами. Якби вони мали такі маячки, то це б пришвидшило пошуки, а відтак вірогідність на їх порятунок зростала б. Маячок доцільно носити при собі тим людям, які працюють на об’єктах критичної інфраструктури, тобто куди можуть влучити ворожі ракети. 

Це максимально простий прилад за своїм функціоналом. Суть роботи полягає в тому, що коли людина, втрачаючи свідомість, може просто його увімкнути і подати звуковий сигнал. Маячок працює мінімум три години, що дає шанс на порятунок». Маленькі за розміром прилади можуть генерувати потужний ультразвуковий сигнал, який можна почути з глибини 9-ти метрів. У разі виникнення надзвичайної ситуації людина, яка опинилася під завалами у притомному стані, зможе увімкнути сигнал, щоб її почули. 

Винахід вінницьких студентів вже оцінили рятувальники. Наразі вони узгоджують моменти, що саме потрібно вдосконалити в приладі, щоб можна було його використовувати.

 За словами студентів-винахідників, собівартість виробу складає 50 гривень. Тобто він цілком доступний. 

За власні кошти і підтримку меценатів вони готові безкоштовно роздати такі маячки жителям Києва та Миколаєва. А разом із вдосконаленням ультразвукових приладів працюють над новими винаходами – тепер вже для Збройних Сил України. 

За матеріалами Вінничина

Коментарі

Дописати коментар