XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Як Ілон Маск допоміг Україні створити кращу артилерію в світі

13 квітня відомий блогер Іван Яковина, опираючись на дані відкритих джерел, розповів, як українська армія стає найкращою в світі.

Мова йде про нову розробку українських програмістів, яка забезпечена безперебійним та захищеним доступом до Інтернету терміналами Starlink Ілона Маска.

 Аналітики стверджують, що ця розробка може радикально змінити хід війни.

Cтворений українськими програмістами додаток дозволив українській армії перейти на абсолютно новий технологічний рівень і стати на ціле покоління сучасніше, ніж армія окупантів. І це вже підтверджується результатами бойових дій. 

З 5 по 13 квітня російські окупанти кілька разів пробували форсувати річку Сіверський Донець біля селища Білогорівка. І ці кілька спроб закінчилися дуже сумно для ворога -  понтонна переправа була розбита, техніка спалена, війська наступаючих зазнали значних втрат. За фотографіями кількість спаленої та пошкодженої техніки - 71 одиниця. Людські втрати - 1200-1400 осіб.  Це колосальна цифра для нинішньої війни. Два батальйони тактичної групи - це приблизно десята частина російської армії, що знаходиться на півночі Сіверського Донця. 

Крім того, знищена більша частина понтонів, які необхідні російській армії для форсування річок. За словами військових аналітиків, російські війська залишились без необхідного інженерного обладнання. 

 В 1943 році під час танкової битви на Курській дузі під Прохорівкою німці втратили менше людей і техніки, ніж російські війська під час форсування через Сіверській Донець в 2022 році. Як же так вийшло?

По-перше, к російському наступу через Сіверський Донець ЗСУ готувались. А головне, українська артилерія показала небачену точність стрілянини, залишаючись при цьому практично непомітною для супротивника.

Українські військові використали подаровані Ілоном Маском термінали Starlink для створення і функціонування розподіленої  артилерійської мережі, що дозволяє максимально швидко і точно бити в ціль, залишаючись при цьому непоміченою для супротивника.

Як досі працювала артилерія:

  • розвідка знаходить ціль (скупчення військ чи техніки супротивника)
  • артилерія під'їжджає на відстань пострілу до цілі (десь 20 кілометрів) і  батарея із 20-30 гармат вишукуються в ряд чи квадратом
  • починаються залпи по площі, де знаходиться ціль

У такої системи є недоліки. І головний із них - це час: розвідка має знайти ціль, потім надіслати дані до штабу артилерії, гаубиці мають виїхати на позиції, розміститися там і розпочати обстрілу. За цей час ціль може переміститися і величезна кількість снарядів полетять "в трубу".

Друга проблема такої системи - це небезпека. 20-30 гармат при щільному розміщенні дуже легко помітити. І як тільки ворог знайде цю батарею, він одразу спробує її знешкодити артилерією чи авіацією. Щоб уникнути скупчення гармат, можна розкидати гармати по місцевості, але тоді для кожної гаубиці потрібно буде окремо розраховувати координати цілі. А це довго і складно.

Так було до того часу, як українські програмісти створили спеціальний додаток для телефону, який збирає інформацію по цілях з різних джерел, обробляє її і розподіляє по одиночним гарматам, що знаходяться ближче до цілі. Тобто, гармати можуть стояти по одній, наприклад, в 5, 7 та 10 кілометрах одна від другої, але завдяки цьому додатку вони можуть разом одночасно зробити залп по цілі . Головне те, що їм не треба з'їжджатися в одне місце, вони можуть стріляти з того місця, де знаходяться в даний момент. 

Західні фахівці вирахували, що додаток дозволяє за 30 секунд визначити ціль і передати координати для пострілу. А головне - безпека, адже немає скупчення артилерії. Старі радянські проти-батарейні радари бачать вогонь щільної батареї , але не бачать снаряди, що летять з різних місць і тому не можуть визначити координати і передати авіації для знищення.

Цей артилерійський додаток працює за принципом Убера:

  • артилерист включає додаток
  • вибирає у себе на телефоні ціль, що цікавить
  • обирає джерело розвідки (відео з безпілотника, людини, що спостерігає, чи знімок з космосу)
  • отримує від розвідки, яка спостерігає за цією ціллю, координати
  • додаток видає інформацію, як встановити гармату
  • артилерист стріляє по цілі, бачить результати влучання та коригує вогонь  

Під час роботи за певною цілевказівкою до "розподіленої артилерійської батареї" можуть приєднатися колеги, розташування яких може бути невідомимЦе своєрідна мережева структура, в якої немає єдиного центру, немає навіть командира. Ефективність робити такої артилерії зростає на порядок. А росіяни, що звикли до технологій 20 століття не розуміють, як з цим боротися.

Эфективність роботи української артилерії за таких умов зростає на порядок, так само як і безпека самих артилеристів. 

Для того, щоб ця система ефективно працювала, потрібен швидкий і якісний інтернет, захищений при цьому від взлому і надійний в шифруванні. До війни Україні використовували супутникову систему "совком", але росіяни хакнули її в перший день війни. Тут власне Україні і прийшов на допомогу Ілон Маск та його сузір'я спутників системы Starlink, яке позиціонується розробниками, як найкраща система супутникого зв'язку у світі.

Фактично Ілон Маск надав Україні захищену супутникову систему зв'язку такого ж високого рівня, як і в армії США. Причому за це навіть не довелося платити. 

В результаті, українська артилерія, що отримала американські гаубиці М777, додаток для телефону та Інтернет від Ілона Маска має шанс реально стать найкращою в світі.

Слава Україні! 

Героям слава!   


Коментарі