XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Головні маркетингові канали для стартаперів

Аби розвивати стартап треба вивчати свою цільову аудиторію і постійно збільшувати кількість клієнтів. Це потребує ресурсів і витрат, адже за останні 5 років вартість залучення покупців зросла на 50%.


Американський ритейлер Walmart використовує для цих цілей понад 100 різних способів. Ми зібрали найважніші  з них, які можуть бути корисними саме для стартаперів.

#1. Email-маркетинг

Електронна розсилка залишається у топі головних маркетингових каналів, адже:
  • понад 90% інтернет-користувачів користуються електронною поштою щодня
  • 59% стверджують, що листи впливають на їхнє рішення про покупку
  • ефективність імейлів для отримання лідів у 40 разів вища, ніж у соцмереж.
Як працювати з email-розсилкою:
  • Не надсилайте листи тим, хто на них не підписувався.
  • Відмовтеся від клікбейту — тема має відображати суть.
  • Найбільше дратують у розсилках провокації та обіцянки: «Залишилося лише три години...», «Ваш останній шанс...».
  • Впроваджуйте персоналізацію (надання максимально релевантного контенту користувачеві на підставі даних, отриманих з легальних джерел).
#2. Контекстна реклама Google

Контексна реклама буде корисна тим, кому потрібні швидкі ліди (потенційні клієнти)  та результат, а бізнес працює у висококонкурентній ніші, в якій складно вийти у топ пошукової видачі.

Контекстна реклама — це оголошення, які показуються користувачам різних ресурсів відповідно до пошукових запитів.  Якщо оголошення «зачепило», вона перейде на сайт.

Контекстну рекламу запускають у пошукових системах, соцмережах і на тематичних платформах: наприклад, у Google Ads, Bing Ads, Amazon Seller Central.

#3. Комплексне SEO-просування

Цей канал буде корисним для розкрутки вебсайту.

Згідно з дослідженням, користувачі щонайменше 3–4 рази на день шукають щось у Google та інших пошукових системах. Отже, для успіху бізнесу важливо не тільки створити сайт, але й переконатися, що він відображається на перших сторінках пошукових систем за релевантними запитами. Для цього необхідне SEO-просування.


Як оптимізувати сайт під пошукові системи:
  • Внутрішнє SEO: створюйте якісний контент із ключовими словами, посиланнями в тексті на інші статті сайту. Переконайтеся, що дані на сторінках легко читати, тексти розбиті на параграфи, а зображення не обрізаються під час перегляду з мобільних пристроїв.
  • Зовнішнє SEO: закуповуйте зворотні посилання із зовнішніх сайтів на внутрішні сторінки вашого ресурсу. Опитування лондонського агентства digital-маркетингу показало: 63% SEO-фахівців вважають, що закупівля посилань позитивно впливає на рейтинг сайту в пошукових системах. Можна отримати беклінки безкоштовно: публікуйте посилання на сторінки вебресурсу в соцмережах, а також ставайте активним учасником платформ на кшталт Reddit і просуйте сайт там.
#4. Таргетинг у соцмережах

Це корисний інструмент для  B2C-сегменту, інфобізнесу, розробникам мобільних застосунків.

Число абонентів мобільного зв'язку до 2023 року становитиме 5,7 млрд людей, або 71% населення планети. Користувачі переключилися на смартфони, багато з них мають акаунти в соцмережах — 4,33 млрд станом на квітень 2021 року. Це величезна та активна авдиторія. Але як знайти в ній свого клієнта? За допомогою таргетованої реклами. Вона відповідає певним параметрам: стать, вік, освіта, геолокація, інтереси.

Таку рекламу можна побачити у стрічці та stories, у розділі рекомендованих, у desktop-версіях соцмереж.

Перед налаштуванням таргетингу:
  • Визначте мету кампанії: популяризацію бренду, розширення лояльної авдиторії або збільшення продажу.
  • Вивчіть ЦА, складіть портрет клієнта: вік, стать, сфера діяльності, інтереси, геолокація.
  • Проведіть аналіз конкурентів та подивіться, що можна покращити у себе: оформлення профілю, асортимент та ціни, контент, саму рекламу.
  • Продумайте формати оголошень, тексти та креативи. Розробіть кілька варіантів кожної реклами — різної за стилем та змістом для окремих сегментів авдиторії.
#12. Блог

Блог буде особливо корисним каналом для  B2B- та B2C-компаній, стартапів, виробників товарів преміум-класу та приватних фахівців.

Хоч би які просунуті технології ви використовували в digital-проєкті, він не викличе ажіотажу, якщо в ньому не буде крутого контенту. Того, яким користувачі діляться самостійно: шерять у соцмережах та скидають один одному в приват.

Для того, щоби писати тексти для блогу:
  • Виберіть теми, які перетинаються з вашим продуктом або послугою. Наприклад, інтернет-магазин будівельних матеріалів може публікувати поради: яким цементом краще залити фундамент, як підібрати фарбу для оздоблення фасаду.
  • Зберіть ключові слова, які ви будете використовувати у статтях. Це можна зробити за допомогою інструментів Google Keyword Planner, Google Trends, SEMrush, Ahrefs, WordStream.
  • Розкажіть про себе: цифрами, історією продукту. Публікуйте інформацію про співпрацю з відомими людьми та компаніями, участь у значущих проєктах та благодійності.
  • Дотримуйтесь регулярності. Щоб отримати трафік на сайт, необхідно підтримувати темп розміщення статей. Оптимальна кількість публікацій на тиждень — 2–3.
  • Пишіть оригінальний контент. Унікальність статей має бути не нижче 85%. Перевірити тексти на плагіат можна за допомогою інструментів Copywritely, Grammarly, Dupli Checker.
  • І, нарешті, попрацюйте над оформленням - креативні ілюстрації, цікава анімована графіка, пояснювальне відео. Нестандартна подача залучає користувачів, які в іншій ситуації пройшли б повз.
#13. Краудмаркетинг

Для того, щоб про стартап дізнавалось якнайбільше людей, слід користуватися краудмаркетингом. 

Краудмаркетинг — публікація рекомендованих відгуків та коментарів про компанію на майданчиках і форумах, які за тематикою збігаються з сайтом, що просувається. Як це працює: користувач купив продукт та вирішив розповісти про нього на форумі. Залишив коментар та додав посилання на інтернет-магазин, де оформив замовлення. Лінк виглядає органічно і ні в кого не викликає підозр — навіть якщо посилання оплачене.

За матеріалами ресурсу Laba


Коментарі