Український стартап 3D UTU створив перший в Україні будинок на 3D-принтері для сім'ї загиблого захисника з Ірпеня під Києвом. Про це 19 липня у Telegram проінформував віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. За його словами, російські окупанти знищили будинок сім'ї Ярослава Березова під час окупації Ірпеня у 2022 році, а сам військовий загинув у боях за Бахмут у Донецькій області того самого року. "Нове житло для сім'ї захисника побудували за допомогою 3D-принтера від українського стартапу 3D UTU, – написав Федоров. – Будинок площею 130 м² звели всього за 58 мотогодин, а це приблизно дві доби роботи принтера. Учора дружина й діти безкоштовно отримали ключі від помешкання". Як зазначив віцепрем'єр, таке будівництво – це "не лише про швидкість та економічність". "Ця технологія також дає можливість зводити енергоефективні та більш екологічні будинки. Це робить її ще

Головні маркетингові канали для стартаперів

Аби розвивати стартап треба вивчати свою цільову аудиторію і постійно збільшувати кількість клієнтів. Це потребує ресурсів і витрат, адже за останні 5 років вартість залучення покупців зросла на 50%.


Американський ритейлер Walmart використовує для цих цілей понад 100 різних способів. Ми зібрали найважніші  з них, які можуть бути корисними саме для стартаперів.

#1. Email-маркетинг

Електронна розсилка залишається у топі головних маркетингових каналів, адже:
  • понад 90% інтернет-користувачів користуються електронною поштою щодня
  • 59% стверджують, що листи впливають на їхнє рішення про покупку
  • ефективність імейлів для отримання лідів у 40 разів вища, ніж у соцмереж.
Як працювати з email-розсилкою:
  • Не надсилайте листи тим, хто на них не підписувався.
  • Відмовтеся від клікбейту — тема має відображати суть.
  • Найбільше дратують у розсилках провокації та обіцянки: «Залишилося лише три години...», «Ваш останній шанс...».
  • Впроваджуйте персоналізацію (надання максимально релевантного контенту користувачеві на підставі даних, отриманих з легальних джерел).
#2. Контекстна реклама Google

Контексна реклама буде корисна тим, кому потрібні швидкі ліди (потенційні клієнти)  та результат, а бізнес працює у висококонкурентній ніші, в якій складно вийти у топ пошукової видачі.

Контекстна реклама — це оголошення, які показуються користувачам різних ресурсів відповідно до пошукових запитів.  Якщо оголошення «зачепило», вона перейде на сайт.

Контекстну рекламу запускають у пошукових системах, соцмережах і на тематичних платформах: наприклад, у Google Ads, Bing Ads, Amazon Seller Central.

#3. Комплексне SEO-просування

Цей канал буде корисним для розкрутки вебсайту.

Згідно з дослідженням, користувачі щонайменше 3–4 рази на день шукають щось у Google та інших пошукових системах. Отже, для успіху бізнесу важливо не тільки створити сайт, але й переконатися, що він відображається на перших сторінках пошукових систем за релевантними запитами. Для цього необхідне SEO-просування.


Як оптимізувати сайт під пошукові системи:
  • Внутрішнє SEO: створюйте якісний контент із ключовими словами, посиланнями в тексті на інші статті сайту. Переконайтеся, що дані на сторінках легко читати, тексти розбиті на параграфи, а зображення не обрізаються під час перегляду з мобільних пристроїв.
  • Зовнішнє SEO: закуповуйте зворотні посилання із зовнішніх сайтів на внутрішні сторінки вашого ресурсу. Опитування лондонського агентства digital-маркетингу показало: 63% SEO-фахівців вважають, що закупівля посилань позитивно впливає на рейтинг сайту в пошукових системах. Можна отримати беклінки безкоштовно: публікуйте посилання на сторінки вебресурсу в соцмережах, а також ставайте активним учасником платформ на кшталт Reddit і просуйте сайт там.
#4. Таргетинг у соцмережах

Це корисний інструмент для  B2C-сегменту, інфобізнесу, розробникам мобільних застосунків.

Число абонентів мобільного зв'язку до 2023 року становитиме 5,7 млрд людей, або 71% населення планети. Користувачі переключилися на смартфони, багато з них мають акаунти в соцмережах — 4,33 млрд станом на квітень 2021 року. Це величезна та активна авдиторія. Але як знайти в ній свого клієнта? За допомогою таргетованої реклами. Вона відповідає певним параметрам: стать, вік, освіта, геолокація, інтереси.

Таку рекламу можна побачити у стрічці та stories, у розділі рекомендованих, у desktop-версіях соцмереж.

Перед налаштуванням таргетингу:
  • Визначте мету кампанії: популяризацію бренду, розширення лояльної авдиторії або збільшення продажу.
  • Вивчіть ЦА, складіть портрет клієнта: вік, стать, сфера діяльності, інтереси, геолокація.
  • Проведіть аналіз конкурентів та подивіться, що можна покращити у себе: оформлення профілю, асортимент та ціни, контент, саму рекламу.
  • Продумайте формати оголошень, тексти та креативи. Розробіть кілька варіантів кожної реклами — різної за стилем та змістом для окремих сегментів авдиторії.
#12. Блог

Блог буде особливо корисним каналом для  B2B- та B2C-компаній, стартапів, виробників товарів преміум-класу та приватних фахівців.

Хоч би які просунуті технології ви використовували в digital-проєкті, він не викличе ажіотажу, якщо в ньому не буде крутого контенту. Того, яким користувачі діляться самостійно: шерять у соцмережах та скидають один одному в приват.

Для того, щоби писати тексти для блогу:
  • Виберіть теми, які перетинаються з вашим продуктом або послугою. Наприклад, інтернет-магазин будівельних матеріалів може публікувати поради: яким цементом краще залити фундамент, як підібрати фарбу для оздоблення фасаду.
  • Зберіть ключові слова, які ви будете використовувати у статтях. Це можна зробити за допомогою інструментів Google Keyword Planner, Google Trends, SEMrush, Ahrefs, WordStream.
  • Розкажіть про себе: цифрами, історією продукту. Публікуйте інформацію про співпрацю з відомими людьми та компаніями, участь у значущих проєктах та благодійності.
  • Дотримуйтесь регулярності. Щоб отримати трафік на сайт, необхідно підтримувати темп розміщення статей. Оптимальна кількість публікацій на тиждень — 2–3.
  • Пишіть оригінальний контент. Унікальність статей має бути не нижче 85%. Перевірити тексти на плагіат можна за допомогою інструментів Copywritely, Grammarly, Dupli Checker.
  • І, нарешті, попрацюйте над оформленням - креативні ілюстрації, цікава анімована графіка, пояснювальне відео. Нестандартна подача залучає користувачів, які в іншій ситуації пройшли б повз.
#13. Краудмаркетинг

Для того, щоб про стартап дізнавалось якнайбільше людей, слід користуватися краудмаркетингом. 

Краудмаркетинг — публікація рекомендованих відгуків та коментарів про компанію на майданчиках і форумах, які за тематикою збігаються з сайтом, що просувається. Як це працює: користувач купив продукт та вирішив розповісти про нього на форумі. Залишив коментар та додав посилання на інтернет-магазин, де оформив замовлення. Лінк виглядає органічно і ні в кого не викликає підозр — навіть якщо посилання оплачене.

За матеріалами ресурсу Laba


Коментарі